Brinkman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

20 april 2022 door Patrick Simons

Theoloog Martien Brinkman relativeert belijdenisgeschriften: "Niet verabsoluteren"

Het ‘sola scriptura’, de Schrift alleen, is een veelgehoord uitgangspunt binnen de uit de Reformatie voortgekomen kerken. Maar in werkelijkheid is daar nooit sprake van geweest, zo betoogt emeritus-hoogleraar Martien Brinkman tegenover CIP.nl. We spraken uitgebreid met hem over zijn boek ‘Hoe mijn God veranderde’ en maakten daar een driedelige interviewserie van. Vandaag spreken we over onder meer de Schrift en belijdenissen: “De reformatie opende de weg naar het sektarisme.”

Veel reformatorische christenen gaan prat op het sola scriptura, de Schrift alleen. Maar volgens Brinkman had men al kort na de Reformatie door dat dit helemaal niet werkt. “De Reformatie en de boekdrukkunst hebben de Bijbel in de handen van iedereen gegeven. Maar men zag al heel snel dat dit sektarische gevolgen had. Er liepen heel wat gekke leraren rond die van alles en nog wat uit de Bijbel haalden. De weg naar het sektarisme was geopend door de Reformatie en iedere ketter had zijn letter. Het protestantisme had immers geen centraal leergezag.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier om het boek van Martien Brinkman te bestellen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Een interessant artikel. Het legt uit waarom men een geloofsbelijdenis wilde opstellen, en wijst erop dat men het niet moet verabsoluteren omdat het is opgesteld met het tijdsgebonden licht wat men had. Het is niet alleen de Bijbel die van belang is, maar vooral ook het licht van de Heilige Geest dat duidelijk maakt wat God met de Bijbel wil zeggen.