Jaap Boersema
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

23 november 2021 door Patrick Goede

Ondernemer Jaap Boersema wil af van kerkmaniertjes: "God laat zich niet in systemen vatten"

“Alleen al zo’n ‘bidstem’, ik weet niet of je dat fenomeen kent, maar zo’n stem die ineens heel plechtig of juist heel amicaal klinkt. Of die om de regel "Heer" zegt terwijl je bidt.” Ondernemer Jaap Boersema heeft een aangeboren allergie “voor maniertjes en systemen die God proberen te vatten”. Ook als kind had Jaap al zo zijn bedenkingen bij de gemeenschappelijke gang naar de kerk en vroeg hij zich af of bepaalde dingen niet anders konden. Aan CIP vertelt Boersema hoe hij deze worsteling niet langer ziet als een nare karaktertrek die hem lang in de weg heeft gezeten, maar het juist gebruikt bij zijn werk als coach van ondernemers.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

God laat zich nergens in vatten maar gaat Zijn weg met een ieder persoonlijk indien en voor zoverre diegene dat toelaat. Voor Jaap blijkbaar zijn aangegeven weg, voor een ander de charismatische of traditionele weg, etc. Dat is juist het mooie. Aan ons om vooral geen oordeel te hebben over die diversiteit aan wegen.
Je zit als christen misschien wel heel gauw in een systeem van gewoonten en regels. Als bepaalde zaken zich steeds herhalen, zoals stille tijd houden, samenkomsten bezoeken, goede doelen steunen, eenzame mensen bezoeken, enz., ontstaan er soms weer vaste structuren en wat erger is: wetten en voorschriften. In Rom. 8:2 staat gelukkig dat de wet (of wetmatigheid) van Gods geest ons hiervan vrijmaakt. Dat kunnen we voor onszelf realiseren door de liefde (agapè) na te jagen en te (blijven) streven naar de gaven van de geest van God (1 Kor. 14:1).
C
Mooi voorbeeld van hoe je dingen kunt doen.Wel belangrijk om te beseffen dat er ook een groot aantal mensen is die juist gedijen bij vaste structuren. Waar iedere verandering energie kost. Laten we elkaar daarin accepteren. De één wil steeds weer anders, de ander het hele leven hetzelfde. Samen kunnen we daar een mooie mix van maken.
Toon meer reacties (1)