Ds. J. B. ten Hove
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

12 november 2021 door Jeffrey Schipper

Hoe kunnen christenen de Heilige Geest bedroeven? Ds. Ten Hove antwoordt

“Als we Hem bedroeven kan de Heilige Geest zich terugtrekken. Hoe meer je Hem bedroeft, hoe minder je van Hem merkt”, maakte ds. J. B. ten Hove duidelijk. Hoe kunnen wij als christenen de Heilige Geest bedroeven? De hervormde predikant uit Veenendaal beantwoordt deze vraag naar aanleiding van Efeze 4:17-32.

“Volgens Efeze 4 kunnen we de Heilige Geest bedroeven”, maakt Ten Hove duidelijk. De predikant richt zich op de kinderen: "Als je je moeder thuis hebt geholpen, kijkt ze je misschien blij aan: ‘Fijn dat je geholpen hebt!’ En misschien zie je de ogen van je vader glinsteren. Ik weet dat ik vroeger kattenkwaad uithaalde. Dan waren mijn vader en moeder boos en kreeg ik wel eens straf. Soms doe je dingen die nog veel erger zijn. Dan zie je geen boosheid bij je vader en moeder, maar verdriet en teleurstelling: ‘Hoe heb je dat kunnen doen? Waarom heb je dat gedaan?’ Dat verdriet in de ogen van je ouders is veel erger dan straf.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Een prima verhaal, maar… wat veel werkwoordfouten met d’s in plaats van ‘t’s in de ott!!! Redactie toch!!!
Gods geest wil zich in ons ontwikkelen in liefde en gaven (zie o.a. 1 Kor. 14:1). Als we zondigen, verhinderen we dit werk van God in ons. Daarom is het belangrijk om na onze doop in de geest van God, steeds meer hiermee vervuld te worden, zodat we tenslotte gelijkvormig worden aan Jezus Christus (Rom. 8:29) of, wat hetzelfde is, openbaar worden als zonen van God (Rom. 8:19).
K
Kleine kinderen moeten hun ouders gehoorzamen. Dat wil zeggen, gewoon de regels volgens die je als kind opgelegd krijgt. Als kinderen volwassen worden, hoeven ze niet meer de regels van hun ouders op te volgen. Maar ouders raken wel bedroefd als kinderen hun eigen weg gaan, niet meer omkijken naar hun ouders en hun ouders niet meer liefhebben.

In het geloof is het niet anders. Als je zelf weg loopt van God onze vader, dan raken zowel de Vader als de Zoon als de HG bedroeft. En ja, dan raakt de HG ook uit je eigen zicht.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)