Mart van de Kamp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 juli 2021 door Patrick Goede

Mart van de Kamp is vader van een transdochter: "Transitietraject is aangrijpend"

Mart van de Kamp is vader van een transdochter en was aanwezig op de studiedag naar transgenderisme, eerder deze maand in Alblasserdam. In het video-interview met CIP.nl geeft hij aan dat de "normatieve kadering van transgenders" hem verdriet doet. Tegelijkertijd is hij blij dat er kritische vragen gesteld worden rond transgenderzorg en een eventuele 'transgendercultus'.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid P Guijt.

Word ook lid

Mart vertelt hoe hij het proces van zijn kind van dichtbij meemaakte. "De woorden die ik hieraan kan geven is dat zo'n traject altijd aangrijpend is. Het gaat gepaard met allerlei vragen, bij je kind zelf en bij ons als ouders. Ik vond het ook fijn dat dit vandaag in de kerk klonk, dat er erkenning voor is dat het niet om eenvoudige materie gaat. Er werd aan het begin van de bijeenkomst zelfs gebeden voor ouders van kinderen die worstelen met hun genderidentiteit."

Mart ging destijds direct aan de slag met de vragen die hijzelf had. "Ik ging vooral op zoek naar christelijke literatuur over wat genderdysforie en transitie betekenen. Ik was ook benieuwd of dat mocht, je hoort dingen om je heen als 'snijden in een gezond lichaam is verboden'. Maar die geluiden hoor je vooral van mensen die er wat verder af staan. Binnen transgenderzorg wordt er heel nauwkeurig mee omgegaan. Ik moet zeggen dat mijn ervaring is dat die mensen heel consciëntieus hun vak beoefenen, zowel medisch als psychologisch." 

Spijtoptanten
Toch zijn er ook verhalen van mensen die achteraf spijt krijgen van hun transitie. Hoe kijkt Mart daar tegenaan? "Ze zijn er en hun verhaal is belangrijk. Het is belangrijk om naar hen te luisteren want het is belangrijk om naar kritische stemmen te luisteren. Dus alle kritische vragen over transgenderzorg, transgendercultus of onderwijs mogen gesteld worden. Sterker nog, ik vind dat we daar kritisch op moéten zijn. De eerste lezing ging er ook over dat je deze kritische vragen ook moet stellen vanuit een historisch besef van hoe we tot deze situatie zijn gekomen. Waarom mensen vrijheid en gelijkheid vandaag de dag zo belangrijk vinden. Zijn er geen andere waarden die vanuit het christelijk geloof tot andere keuzes zouden kunnen lijden? Ik ben blij dat er gekozen wordt voor verdieping."

Wel heeft Mart moeite met de stelligheid waarmee een transitie als fout wordt gezien door sommige christenen. "Er was net een blokje over christelijke ethiek, dat je vanuit die ethiek toch wel sterk afwijzend zou moeten staan tegenover alles wat met medische transitie te maken heeft. De hele kadering daarvan is dan heel erg normatief, als ze dat tegen mij of tegen mijn dochter zouden zeggen dan zou dat echt een afwijzing zijn. Dat maakt mij wel verdrietig. Ik denk dan: luister ook naar andere geluiden van bijvoorbeeld transpersonen zelf. Ik ken er velen en zie hoe ze hun leven inrichten als gelovig transpersoon, ik ben dat heel erg gaan waarderen."

Zielenheil
Ook over de gevolgen van een medische transitie voor een christen wordt volgens Mart verschillend gedacht. "Professor (rechtsfilosofie) Kinnegin zei in zijn eerste lezing dat medische transitie volgens Calvijn tot de 'diafora' zou behoren, de middelmatige dingen. Je kunt daar verschillende meningen over hebben maar het is dan niet iets wat je zielenheil bepaalt. Maar ik heb onlangs ook een boekje gelezen over genderdysforie vanuit de Gereformeerde Bond waarin staat dat het zelfs tuchtwaardig zou kunnen zijn. Dan hoop ik maar dat we nog niet uitgesproken zijn met elkaar."

CIP.nl sprak eerder dit jaar met Mart én zijn dochter: Een hartenkreet van Mart en Evelyn: "Leef mee met transgenders en hun familie".

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

CIP Video's
- Arts Alie Hoek: "Overheid mag vaccinatiedrang uitoefenen"
- Gerdien verloor haar dochter Miriam (6) in Albanië: "God sprak tot mij in de chaos"
- Jan Pool geschrokken van polarisatie: "Christelijk Nederland, waar zijn we mee bezig?"
- Dominee Hettema stelt transgenders opnieuw voor in zijn gemeente: "Het is geen ziekte"
- Ds. Van Reenen: "Ik reken erop binnen 20 jaar voor de rechter te moeten staan"
Meer over CIP Video's »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wat een bijzonder verhaal van Mart van de Kamp.

Het geeft iets weer van de impact als je daar zelf direct mee te maken krijgt en de keuzes die je met God wilt maken.

Het past mensen aan de zijlijn, buitenstaanders dan ook om hier zeer terughoudend mee om te gaan en niet meteen met een oordeel klaar te staan.

Wat van ons wordt gevraagd, is om onze naasten, hoe en wie dan ook met liefde en gebed te omringen.
S
Als moeder maak ik mij toch zorgen over wat onze kinderen straks wordt aangepraat. Als kind wou ik eerlijk gezegd ook graag een jongetje zijn, dat leek mij wel makkelijk. ik speelde graag met de lego en voetbal. Dan ga je puberen en maakt je lichaam stoffen aan, ga je een eigen identiteit creeeren. Dat idee, gevoel of wat het ook is, is er gewoon uitgegroeid. En zo zal het vast met veel kinderen het geval zijn als we ze niet nog meer in de war brengen met het idee dat ze zich als barpapappa kunnen veranderen in wat ze maar willen.
Genderdysforie is een grote nood, en inderdaad is een transitieproces zeer ingrijpend. Maar ik kan erom huilen dat de verminkende ‘oplossing’ (operatie) niet de goede is. Het meest trieste is dat men niet inziet dat het probleem een persoonlijkheidsprobleem, een geestelijk probleem is, dat langs geestelijke weg kan worden opgelost. Maar dat mag je tegenwoordig helaas niet meer zeggen, of men gelooft er niet in.

(Zie par.12 van https://stichting-promise.nl/categorieen/45-christelijke-medische-ethiek/747-het-transgender-dilemma)

Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (3)