Antoine Bodar, Arie-Jan Mulder en Marc de Vries
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 juni 2021 door Jeffrey Schipper

Is het heilig avondmaal bedoeld om christenen te berispen? 3 christenen geven antwoord

De Amerikaanse president Joe Biden kan in de toekomst tijdens kerkdiensten mogelijk de communie (de rooms-katholieke vorm van het heilig avondmaal, red.) worden geweigerd. Amerikaanse bisschoppen stemden op een conferentie met een ruime meerderheid in met een document dat ertoe kan leiden dat katholieke politici als Biden worden 'berispt' voor steun aan abortuswetgeving. Het nieuws over de Amerikaanse president roept op in hoeverre de communie of het avondmaal een middel is om broeders en zusters in geloof tot de orde te roepen. CIP.nl sprak hierover met drie christenen.

Tijdens de voorjaarsbijeenkomst van de Amerikaanse bisschoppen (USCCB) werd de motie behandeld met het voorstel een document op te stellen waarin wordt omschreven wie er wel en niet mogen worden toegelaten tot de communie en deel mogen nemen aan de heilige sacramenten in de Rooms-Katholieke Kerk. Met 168 stemmen voor, 55 stemmen tegen en 6 onthouden stemmen is het voorstel aangenomen door de Amerikaanse bisschoppen. Tijdens het debat uitten verschillende bisschoppen sterke kritiek op het pro-abortusbeleid van Joe Biden. Volgens de voorstanders van de motie moet de Rooms-Katholieke Kerk duidelijk afstand nemen van politici die handelen tegen de overtuigingen van de Kerk in.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Heilig avondmaal
- "Getuigenissen tijdens het avondmaal zou fijn zijn"
- Alcohol in de kerk: wel of geen wijn tijdens het heilig avondmaal?
- Dr. Marc de Vries verdiepte zich in het avondmaal: "Wie wacht op voldoende zondekennis vertrouwt op zichzelf"
- ‘Jezelf een oordeel drinken’ tijdens het avondmaal: kan dat zomaar?
- Avondmaal buiten de kerkdienst: wel of niet een goed idee?
Meer over Heilig avondmaal »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

@Prof. dr. Marc de Vries:" Kijk dus naar iemands hart: meent hij God te dienen, maar mist hij het inzicht om te zien dat hij verkeerd bezig is, laat hem dan toe en wie weet gebruikt God het sacrament om hem te bekeren van de verkeerde weg."

1. plaats geen kuil voor een blinde(zonder inzicht dus), zodat hij/zij erin kan vallen. Je weet niet of deze ooit tot dat inzicht zal komen.

2. HSV 1 Korintiërs 11:27 "Daarom, wie op onwaardige wijze dit brood eet of de drinkbeker van de Heere drinkt, is schuldig aan het lichaam en bloed van de Heere.

K
Het hele document verandert niets aan de praktische situatie in de VS. Het is de plaatselijke bisschop die bepaalt of iemand van het avondmaal geweerd moet worden.

Het is dus eerder een algemeen statement richting de democratische partij om nog eens goed het standpunt van abortus van de RK voor het voetlicht te brengen. Feitelijk een soort van Nashville-verklaring, maar dan vanuit de RK met betrekking tot abortus.
J
Hoi Kees,

Ben jij het er mee eens, dat

ABORTUS = MOORD?
Toon meer reacties (4)