Lineke Blijdorp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 mei 2021 door Lineke Blijdorp

Is de coronacrisis het einde van de kerk in Nederland?

De afgelopen weken meldden diverse leiders dat de kerk in Nederland geen toekomst meer zou hebben (“de tijd van de kerk in Nederland is voorbij!....”)

De hoofdreden voor deze gedachte ligt dan vooral in de coronaperiode, waarin de meeste kerkgangers hun wekelijkse of anderszins regelmatige kerkgang op zondagochtend hebben ingewisseld voor een digitale sessie op de bank. Gemakkelijk terug te kijken wanneer een ieder uitkomt. Komen al deze mensen nu op zondag weer terug naar de kerk, nu we langzaam richting einde coronacrisis gaan, zo vragen deze leiders zich af. De meest droevige scenario’s worden hierbij geschetst, oplopend tot schattingen van 50% van de oorspronkelijke kerkgangers die na het einde van de crisis niet zouden terugkeren naar de (harde) kerkbanken. Sterker nog: niet alleen verdwijnen deze mensen uit de kerk, óók verliezen zij – zo wordt gesteld althans - hun geloof en redding. Een mondiale opwekking en een waanzinnige eind-harvest? Wel nee… den groten afval, dat is enkel wat ons rest en waar we voor gaan…

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Lineke Blijdorp
Meer over Lineke Blijdorp »

Reacties

K
Ik krijg zo onderhand de indruk dat er buiten de kerkmuren meer mensen tot geloof komen, dan binnen de kerkmuren. Toch heeft het instituut kerk heeft nog altijd een belangrijke plaats in de verkondiging van het evangelie. Maar de kern van het evangelie is niet wat allemaal wel of niet mag. De kern van het evangelie is dat God zijn schepping lief heeft en dat Hij voor ons zondaren onze Vader wil zijn. Als we meer gaan liefhebben en dienen en stoppen met elkaar te veroordelen, gaat de kerk zelf ook weer tot bloei komen.
M
Vanochtend wees mijn vrouw mij op een plantje. Kijk, die heeft de winter niet overleefd. Ik trek het er maar uit. Ze trok het eruit en wat bleek. Er zaten onder de grond nieuwe twijgjes aan. Het deed mij aan een bijbeltekst uit Jesaja denken. Uit een afgehouwen tronk zal een nieuwe loot voortkomen. Schrijf het instituut kerk niet af, mevrouw Blijdorp. God is een hersteller van muren.
H
Beste Lineke, Je zal dit waarschijnlijk nooit lezen en nog minder beantwoorden. Je stelt dat wij onze bril moeten opzetten en zien dat de kerk krachtiger is dan ooit. Misschien moet je zelf de roze Kingdom Now bril afzetten met hun 7 mandaat theologie. De politiek liegt en bedriegt en alles wat God verboden heeft wordt gepromoot. Kerken lopen leeg en mensen verliezen hun geloof. De grote afval is begonnen. Wanneer Jezus terugkomt zal er weer een opwekking zijn. Dan zal een derde van Egypte in geloof naar Israël trekken. Nu zie ik alleen verval.
Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen