Lineke Blijdorp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 mei 2021 door Lineke Blijdorp

Is de coronacrisis het einde van de kerk in Nederland?

De afgelopen weken meldden diverse leiders dat de kerk in Nederland geen toekomst meer zou hebben (“de tijd van de kerk in Nederland is voorbij!....”)

De hoofdreden voor deze gedachte ligt dan vooral in de coronaperiode, waarin de meeste kerkgangers hun wekelijkse of anderszins regelmatige kerkgang op zondagochtend hebben ingewisseld voor een digitale sessie op de bank. Gemakkelijk terug te kijken wanneer een ieder uitkomt. Komen al deze mensen nu op zondag weer terug naar de kerk, nu we langzaam richting einde coronacrisis gaan, zo vragen deze leiders zich af. De meest droevige scenario’s worden hierbij geschetst, oplopend tot schattingen van 50% van de oorspronkelijke kerkgangers die na het einde van de crisis niet zouden terugkeren naar de (harde) kerkbanken. Sterker nog: niet alleen verdwijnen deze mensen uit de kerk, óók verliezen zij – zo wordt gesteld althans - hun geloof en redding. Een mondiale opwekking en een waanzinnige eind-harvest? Wel nee… den groten afval, dat is enkel wat ons rest en waar we voor gaan…

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Lineke Blijdorp
- The Great Reset: blijf waakzaam en vooral heel erg nuchter
- Slachtoffergedrag in coronatijd: het wordt tijd dat we als kerk volwassen worden
- Niets geleerd van het verleden: CDA steunt anti-Israël motie
- Oorlog Oekraïne: wanneer laten christelijke partijen hun tanden zien?
- Brian Houston: een slachtoffer van zijn eigen succes?
Meer over Lineke Blijdorp »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Ik krijg zo onderhand de indruk dat er buiten de kerkmuren meer mensen tot geloof komen, dan binnen de kerkmuren. Toch heeft het instituut kerk heeft nog altijd een belangrijke plaats in de verkondiging van het evangelie. Maar de kern van het evangelie is niet wat allemaal wel of niet mag. De kern van het evangelie is dat God zijn schepping lief heeft en dat Hij voor ons zondaren onze Vader wil zijn. Als we meer gaan liefhebben en dienen en stoppen met elkaar te veroordelen, gaat de kerk zelf ook weer tot bloei komen.