Henk Bakker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

28 april 2021 door Patrick Simons

De centrale rol van de tempel: "Jezus is er waarschijnlijk honderden keren geweest"

De tempel was het hart van het Joods geloof. Ook voor Jezus was de tempel zeer belangrijk. Prof dr. Henk Bakker vertelt over de centrale rol van de tempel en welke rol de opstanding van Jezus hierin speelde. Hij schreef het boek ‘Jezus reconstructie en revisie’. CIP.nl sprak met hem: “Jezus Christus heeft Zichzelf geen Joods geloof kunnen voorstellen zonder de tempel.”

Volgens de hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam was de tempel in dagen van Jezus buitengewoon belangrijk: “Het was het brandpunt van de Joodse eredienst. In Exodus 19 lezen we dat Joden worden geroepen om een priesterlijk volk te zijn, een koninkrijk van priesters. God kwam onder Zijn volk wonen, eerst in een tabernakel en later werd er een tempel gebouwd. Na een proces van centralisering was die het absolute middelpunt van het Jodendom. Vanuit heel Israël en zelfs van daarbuiten kwamen Joden naar de tempel. Daar vond het onderwijs plaats, daar vonden de diensten plaats, daar werd ook de hogepriesterlijke zegen uitgesproken op de trappen van de tempel. Iedere dag opnieuw waren er twee diensten en was een deel van het volk daarbij aanwezig om namens het volk de zegen te ontvangen.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Henk Bakker
- Hoogleraar wijst op eenzijdig beeld van Jezus: "Er is behoorlijk wat verloren gegaan"
- Waarom prof. dr. Henk Bakker begrijpt dat christenen nu een toontje lager zingen
- Prof. dr. Henk Bakker merkt op dat christenen Joodse identiteit van Jezus verbergen
- Prof. dr. Henk Bakker deelt 6 indrukwekkende beschrijvingen van Jezus
Meer over Henk Bakker »

Klik hier om het boek van Henk Bakker te bestellen

Reacties

P
Wat is nu eigenlijk het kernpunt van dit betoog? De tempel is voorbij, want de tempelcultus is achterhaald door het Nieuwe Verbond (Hebr. 8:13). Daarom wees Jezus op Zichzelf als de 'tempel' die in drie dagen herbouwd zou worden. En, de tranen van Jezus in Mt. 23 gaan niet over de tempel, maar over het feit dat Gods profeten en ook Hijzelf verworpen werden door 'Jeruzalem'.
De tempel was inderdaad een belangrijk element in de Joodse godsdienst. Maar het was ‘slechts’ een schaduwbeeld van de ware tempel, Jezus Christus. In Hem alleen zijn al Gods onberouwelijke beloften ja en amen (2 Cor. 1:20). En ook wij als volgelingen van Jezus mogen een tempel van de Heilige Geest zijn (1 Cor. 6:19).
S
Dr. Rob Dalrymple, wiens boek ik vertaalde, ziet de tempel anders dan Bakker. Hij laat zien hoe het hele Oude en Nieuwe Testament uitnodigt tot een nauwe relatie met Jezus Christus, in Wie de tempel is vervuld, ‘Wie zijn familie van Jezus?: Een Bijbelse theologie van land en volk en een reactie op het christenzionisme’ https://www.linkedin.com/pulse/rob-dalrymple-wie-zijn-familie-van-jezus-een-bijbelse-steven-paas/
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen