Mark Rutte overleeft in lijdensweek 'Via Dolorosa' mede dankzij ChristenUnie

Dagelijks leven2 april 2021 Redactie
Mark Rutte

Na een haast uitputtend debat heeft demissionair minister-president Mark Rutte een motie van wantrouwen overleefd. Er was net geen meerderheid voor de motie. Onder meer de ChristenUnie besloot om de deze niet te steunen. De SGP stemde wel vóór de motie van wantrouwen. Sigrid Kaag kwam tijdens het debat met een opvallende vergelijking van de lijdensweg van Rutte met de Via Dolorosa.

Het ‘Omtzigt-debat’ zo werd het debat ook wel genoemd dat donderdagmiddag eindelijk kon beginnen nadat het tal van keren was uitgesteld. Daarin moesten Mark Rutte en de verkenners zich verantwoorden voor de uitgelekte notitie waarin stond: ‘Pieter Omtzigt: functie elders’. De Kamer had eerder geëist dat alle stukken omtrent de verkennende gesprekken voor een coalitie openbaar zouden worden gemaakt. Dat gebeurde donderdagmorgen en direct bleek dat Rutte niet de waarheid had gesproken. Eerder stelde hij niet over Omtzigt te hebben gesproken met de verkenners. Uit de verslagen bleek dat hij dat wel degelijk gedaan had.

"Ik moet eerlijk gezegd denken aan de Via Dolorosa. En we weten allemaal hoe die is geëindigd."

Het leverde vuurwerk op in de Kamer. De demissionair minister-president bleef herhalen dat hij niet gelogen had, maar dat hij zich simpelweg niet meer had herinnerd dat hij wél over Omtzigt had gesproken. Rutte werd het vuur aan de schenen gelegd, helemaal toen bleek dat hij al enkele uren eerder dan de Kamer op de hoogte was van wat er in de stukken stond. Dit vertelde hij zelf na een vraag van Thierry Baudet. Rutte weigerde echter zijn bron prijs te geven en bleef zeggen dat hij het “via via” had gehoord.

Het zorgde voor een opvallende vergelijking van D66-leider Sigrid Kaag: “Misschien is het omdat het Witte Donderdag is, maar ik moet eerlijk gezegd bij “via via” denken aan de Via Dolorosa denken”, zei ze tegen Rutte. “Maar we weten ook hoe die is geëindigd. Ik zou Mark Rutte willen verzoeken om te kijken of er een degelijke of vertrouwelijke manier is om alsnog de naam te delen. Het gaat hier om de diepte van een vertrouwenscrisis.”

Excuses Rutte
Het debat ging tot diep in de nacht door. Uiteindelijk bood Rutte zijn excuses aan: “Wij zitten hier niet in de Tweede Kamer voor onszelf, maar voor Nederlanders. De afgelopen dagen en zeker vandaag is het over onszelf gegaan. Daar heb ik zelf op verschillende manieren een te grote bijdrage aan geleverd. Dat is slecht voor ons onderling vertrouwen en onze samenwerking. Ik hoop dat we met dit debat een eerste stap kunnen zetten in het herstel van vertrouwen. Ik voel daar een grote verantwoordelijkheid voor. Daarom wil ik hier en nu excuses aanbieden aan iedereen voor wie wat in de afgelopen week gebeurd is, negatieve gevolgen heeft ondervonden. Hier in de Kamer en in het land.”

"Ik zou tegen Rutte willen zeggen: ga zelf op zoek naar een functie elders. Wegwezen."

“In het bijzonder excuses voor Pieter Omtzigt”, vervolgde Rutte. “Een week lang werd er gezegd dat er niet over hem gesproken is. Dat blijkt nu anders te zijn. Ik heb wel over hem gesproken. Dat is heftig voor hem. Dat spijt mij ten diepste. Ik wil ook excuses aanbieden voor het bericht over het telefoontje van vanochtend. Dat had absoluut niet mogen gebeuren. Het voedt de indruk dat toegang tot macht en tot informatie niet gelijk verdeeld is. Ook dit is schadelijk voor het aanzien van de politiek en onze samenwerking hier in de Tweede Kamer.”

Motie van wantrouwen
PVV-voorman Geert Wilders maakte meteen aan het begin van het debat al duidelijk dat hij een motie van wantrouwen in zou gaan dienen. Hij wilde dat Rutte op zou stappen als demissionair minister-president. “Ik zou tegen Rutte willen zeggen: ga zelf op zoek naar een functie elders. Wegwezen.” De motie van wantrouwen kreeg uiteindelijk net geen meerderheid. Alle oppositiepartijen stemden voor, maar Rutte werd gered door de partijen uit het demissionaire kabinet: VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Zij stemden tegen een motie van wantrouwen. Daardoor waren er drie stemmen tekort voor een meerderheid.

In plaats daarvan diende Kaag samen met Hoekstra (CDA) een motie van afkeuring in, een mildere variant die vooral het beleid afkeurt en niet de persoon. “Mijn vertrouwen in Rutte heeft een forse deuk opgelopen. Dat neem ik hem kwalijk”, aldus Kaag. De motie van afkeuring werd met ruime meerderheid aangenomen. Deze heeft echter geen directe concrete gevolgen zoals het aftreden als demissionair minister-president. Rutte maakte ook direct duidelijk door te willen gaan en zichzelf nog geloofwaardig te vinden.

ChristenUnie
Dat de motie van wantrouwen op drie stemmen na geen meerderheid kreeg, had onder andere te maken met het feit dat de ChristenUnie besloot deze niet te steunen. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers kijkt op de website van zijn partij terug op het debat. Hij stelt daarbij dat hij het moeilijk vindt om te geloven dat Mark Rutte daadwerkelijk was vergeten dat hij wél over Pieter Omtzigt had gesproken: “Daarom keuren wij dat af, keur ik af wat er is gebeurd. Wij keuren af dat er onwaarheid is gesproken. Onwaarheid dat er wél is gesproken over Pieter Omtzigt, maar het buiten is ontkend. Maar ook dat er geen verantwoording over afgelegd zou hoeven worden. Dat keuren we af.

"We zitten in een ongekende crisis en dat weegt zwaar in de afweging of we het ons kunnen veroorloven zo'n stap te zetten."

We keuren af zoals er over Pieter Omtzigt is gesproken. Een onafhankelijk Kamerlid die buitengewoon krachtig zijn werk doet. Met een groot mandaat van de kiezer. De indruk is op zijn minst gewekt dat deze vorm van tegenmacht ongewenst is. En dat keur ik af. Ik keur af hoe macht met tegenmacht omgaat. Hoe een politieke cultuur is ontstaan waarin een debat een hinderlijke onderbreking is van het fixen van problemen. En dat vraagt om diepgaande bezinning. Omdat ik afkeur wat er nu gebeurd is, zal ik de motie van collega’s Kaag en Hoekstra steunen.”

Segers legt vervolgens ook uit waarom zijn fractie de motie van wantrouwen níet steunt: “Het opzeggen van vertrouwen gaat verder. Zeker omdat het gaat om twee verschillende rollen: politiek voorman en de minister-president, zoals ook de heer Hoekstra al zei. Maar het gaat ook verder en dat weegt voor mijn fractie heel zwaar. Dat is dat we midden in een enorme, ongekende crisis zitten, één van de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat weegt zwaar in de afweging of we het ons kunnen veroorloven om zo’n stap te zetten.”

De voorman van de ChristenUnie stelt wel dat het vertrouwen een deuk heeft opgelopen. Daarbij rept hij zowel over het vertrouwen onderling als het vertrouwen van de burger in de politiek: “Er is nog een lange weg te gaan en ik zal me daarvoor sterk maken.”

SGP
De SGP steunde de motie van wantrouwen wel. Dat is een bijzonder gegeven aangezien de partij van Kees van der Staaij traditiegetrouw veel vertrouwen heeft in de zittende macht. Het komt niet vaak voor dat de SGP een motie van wantrouwen steunt: “Het ging vandaag over een integere politieke en bestuurscultuur”, aldus Van der Staaij diep in de nacht tijdens het debat. “Over de noodzaak van het versterken van tegenmacht en over het versterken van het vertrouwen in de overheid. In dit licht blijven wij aangeslagen over wat wij vandaag hebben gezien en gehoord. In deze gevoelige kwestie over de heer Omtzigt is eerder niet de waarheid gesproken door de heer Rutte en de oud-verkenners. Er blijft een beeld hangen van ‘toedekken’, van ‘collectieve vergeetachtigheid’. Dat wekt wantrouwen.”

"Er blijft een beeld hangen van 'toedekken', van 'collectieve vergeetachtigheid'."

“Mijn fractie vindt het belangrijk om bij het begin van een nieuwe zittingstermijn een heldere streep te trekken”, vervolgde de SGP-voorman. “Daarom is het met pijn in het hart dat wij op deze donkere Goede Vrijdag zowel steun zullen geven aan de motie van wantrouwen als aan de motie van afkeuring.”

Rutte overleeft
Diep in de nacht, rond 3 uur, vertelde Rutte er alles aan te gaan doen om het vertrouwen terug te gaan winnen. Hij gaat door als demissionair minister-president en zal ook de leiding blijven nemen bij de onderhandelingen over een nieuw kabinet. De woorden van Kaag kwamen dus niet uit. Donderdag was dan misschien een lange lijdensweg voor Mark Rutte, het was niets vergeleken met de Via Dolorosa, de lijdensweg van Jezus. En gelukkig liep het ook anders af. 

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Willem van der Deijl
Interview

Hoe we in navolging van vervolgde christenen radicaal Jezus kunnen volgen

“Vervolgde christenen vaak zijn veel radicaler dan Westerse christenen. Wij hebben het liever over geborgenheid, veiligheid en zegen.” Aan het woord is theoloog en auteur Willem van der Deijl. Hij schreef het boek ‘Lijden met Christus, een theologie

Marc de Vries
Video

Kersverse SGP-senator getuigt in maidenspeech van zijn geloof

"Wat is de zekerheid die je overhoudt als zelfs de vier muren van je huis niet overeind blijven staan? En uiteraard was zijn antwoord daarop: ‘Gods trouw en liefde'", aldus Marc de Vries. De Vries hield deze week zijn maidenspeech als kersverse SGP-s

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden over kerkelijke verdeeldheid: "Uiteindelijk is er maar één Heiland en één kerk"

"Wat hebben wij dan nog veel te leren met al onze kerkelijke verschillen, meningsverschillen, liggingsverschillen en weet ik wat allemaal nog meer voor verschillen. Er is maar één kerk: de algemene christelijke kerk. Evengoed als dat er maar één Zali

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse president maakt kruisteken tijdens pro-abortusbijeenkomst: 'Godslasterlijk'

Godslasterlijk, verachtelijk en walgelijk: zo wordt het optreden van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een recente pro-abortusbijeenkomst in Florida genoemd. The Christian Post meldt dat de Amerikaanse president namelijk tijdens de bijeenkom

Navalny
Nieuws

Russische priester geschorst vanwege herdenkingsdienst voor Navalny

Een Russische priester is voor drie jaar geschorst. Aanleiding is de door het patriarchaat in Moskou georganiseerde herdenkingsdienst voor de in februari overleden oppositieleider Alexei Navalny. Dat maakt Religion News Service bekend. Priester Dmitr

synode
Nieuws

PKN geeft preekbevoegdheid voor kerkelijk werkers in vacante gemeenten

In haar vergadering van 20 april heeft de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) besloten dat kerkelijk werkers - in een nieuwe categorie - predikantsbevoegdheid kunnen ontvangen, namelijk in vacante gemeenten. Dit betreft een tijdelijke

kerk san francisco
Nieuws

Man (25) steekt kerkganger bij dienst in San Francisco

In San Francisco is een kerkganger neergestoken. Voorafgaand aan het incident zette het slachtoffer de dader uit de kerk, nadat hij de orde verstoorde. De aanval vond plaats terwijl aartsbisschop Salvatore in dezelfde kerk een dienst leidde. Dat meld

aanval bisschop
Nieuws

Australische politie arresteert zeven geradicaliseerde tieners na terreuraanval op bisschop

Naar aanleiding van het strafrechtelijke onderzoek dat is geopend naar de islamitische terroristische aanval op een bisschop, heeft de Australische politie zeven tieners gearresteerd. Ze worden verdacht van het aanhangen van een gewelddadige extremis

Meerartikelen

Louisa
Video

Video: Louisa vond zichzelf niet knap genoeg en stopte met eten

Louisa (16) kreeg op haar dertiende anorexia. Het begon met minder eten en meer bewegen, maar een paar maanden later lag ze in het ziekenhuis. In een videoserie over verslavingen gaat BasiC in gesprek met jongeren die te maken hebben gehad met versla

Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden
Nieuws

GGiN IJsselmuiden hoopt voor zeventiende keer op komst ds. J. Roos

Sinds haar oprichting in 1979 is de Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden op zoek naar een eigen dominee. Recent heeft de kerkelijke gemeente voor de zeventiende keer een beroep uitgebracht op ds. J. Roos (Barneveld). Roos werd eerder d

Jan van Luik
Video

IZB sluit zich aan bij gebedsinitiatief Thy Kingdom Come

Op initiatief van de Anglicaanse Kerk worden christenen sinds 2016 wereldwijd opgeroepen om tussen Hemelvaart en Pinksteren te bidden om de komst van Gods koninkrijk. Bij dit initiatief, dat 'Thy Kingdom Come' heet, sluiten veel kerken en christelijk

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp stelt dat mensen mede door hel- en vermoedenispreken de kerk verlaten

"Natuurlijk kan een hel- en vermoedenispreek mensen tot God brengen, maar ik ben er niet zeker van dat deze manier van getuigen in de postmoderne wereld nog werkt. De kans is groot dat mede door deze manier van preken veel mensen de kerk de rug hebbe

Han den Dekker
Verdieping

Totaal absurd: Jezus doorkruist het menselijke ego

Leven in, uit en door God, vanuit het Christusbewustzijn is non- duaal. Jezus leefde ons non- dualiteit voor. Het is een leven voorbij de polariteiten. Je ego, je oude mens leeft in polariteiten of tegenstellingen. Je ego is aan het overleven vanuit

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 38

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

dakloze
Column

Een mooie opdracht: Jezus zichtbaar maken in contact met daklozen

In de straat kwamen we meerdere mensen tegen die zichtbaar onder invloed van het een of ander waren. Eenmaal binnen hadden we vol zicht op een continue stroom mannen en vrouwen die een smoezelig pand - binnen bevond zich een bordeel - in gingen en ee

Sieberen Voordewind
Column

In de evangelische beweging worden misstanden met de mantel der liefde bedekt

Het klinkt erg vroom om misstanden in de zo mooie evangelische wereld met 'de mantel der liefde' te bedekken. Maar juist daardoor is de kans groot dat misstanden doorgaan en er nog meer mensen innerlijk (ernstig) beschadigd raken. Ook door het niet e

Ds. Bram Hofland
Opinie

Van een écht gesprek was tijdens het CGK-convent geen sprake

Afgelopen zaterdag waren we met bijna 400 leden van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) bij elkaar. Een familiegesprek. Hoognodig: want zoals het soms in families kan gaan zijn we met een heel aantal niet ‘on speaking terms’. Sommige familiele

Partijkantoor ChristenUnie
Nieuws

Partijkantoor ChristenUnie in een week tijd drie keer beklad, partij doet aangifte

Het partijkantoor van de ChristenUnie is in een week tijd drie keer beklad met pro-Palestijnse leuzen. Dat laat Jacqueline Vandermeer, adjunct-directeur van het partijkantoor, in gesprek met het Nederlands Dagblad weten. Aanvankelijk deed de partij g

Hugo de Jonge
Nieuws

Minister: Gemeente mag vrije meningsuiting waker abortuskliniek inperken en andere plek toewijzen

Het is mogelijk dat een gemeente een waker bij een abortuskliniek naar een andere plaats stuurt, ook als het gaat om een eenmensprotest. Dat stelt minister Hugo de Jonge naar aanleiding van Kamervragen van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk. Volgens De J

Ds. D.A. Pater
Video

HHK-predikant deelt bekering van Iraanse moslim: "De kracht van het kruis was onweerstaanbaar"

"Hij zei: 'Voor mij was het aanbod van God in het kruis zo onweerstaanbaar.' Hij riep tot God om hem om Jezus' wil genadig te zijn. Hij vertelde dat vrijwel onmiddellijk de last van zijn vroegere leven van hem afgenomen werd. Die verlichting ging gep