Dr. Arie van der Knijff
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

15 februari 2021 door Jeffrey Schipper

Waarom een open gesprek over prediking in de GerGem hard nodig is

“In de Gereformeerde Gemeenten (GerGem) is een cultuur waarin feitelijk niet open over de prediking kan worden gesproken. Daardoor krijgt de preek een (te) heilig karakter; daar mag je dan geen vragen bij stellen”, merkt dr. Arie van der Knijff op. Twee jaar geleden liet de gepromoveerde onderzoeker en theoloog zien hoe predikanten binnen dit kerkgenootschap preken, welke rol bevinding speelt en hoe de predikanten bevinding verbinden aan Bijbelteksten. In interviews hierover hield hij broeders uit de GerGem een spiegel voor. Is er sinds het onderzoek inmiddels meer ruimte voor een open gesprek over de prediking? CIP.nl stelt Van der Knijff opnieuw een aantal vragen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Wat een bijzonder genuanceerd verhaal en vooral liefdevol. Zelf kom ik uit de Ger.Gem. En ondanks dat mijn vertrek al 40 jaar terug was blijf ik warme gevoelens houden.

Tekenend is de reactie van ds. Clements die zegt dat de bezwaren van Van der Knijff niet thuishoren op CIP.nl maar in het pastoraat van de eigen gemeente of in de ambtelijke vergaderingen van de kerk.

Zo sla je elk gesprek dood.

Het commentaar van Van der Knijff komt uit liefde voort: DOE er iets mee!
Schriftuurlijke bevinding is wat we meemaken, wanneer Christus door Zijn Heilige Geest in ons leven gaat werken met het Woord: de blijde ontdekking door het lezen van de Schrift, dat Christus ook voor jou gekomen is, geleden heeft, gestorven is en opgewekt. Bevinding is óók het steeds meer bevinden van ons zondig zijn (voordat je Christus leerde kennen, had je daarvan nauwelijks benul). Tot de bevinding behoort ook de vervulling met Gods Geest, de heiliging van ons leven, het groeien in de genade en het dragen van vrucht.
F
Ik ben blij met je onderzoek Arie en met je eens wat je schrijft. Ik ga hier verder niet op Cip inhoudelijk op in. Sterkte en bedankt voor het open leggen.
Toon meer reacties (17)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen