Bunschoten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 december 2020 door Jeffrey Schipper

Vele coronabesmettingen Biblebelt niet herleidbaar tot kerkdiensten

Het aantal coronabesmettingen blijft op veel plaatsen in Nederland toenemen en ook de Biblebelt ontkomt er niet aan. Van de twintig gemeenten met de meeste besmettingen per honderdduizend inwoners waren er veertien van christelijke signatuur en zelfs negen van de top tien, schrijft dagblad Trouw. 'Biblebelt-bolwerken' als Urk, Bunschoten en Barneveld zijn terug te vinden in de top tien.

Naar aanleiding van berichtgeving in veel media hierover, trekken veel mensen de conclusie dat kerkdiensten de volksgezondheid in gevaar brengen. Maar dit is een onterechte conclusie. Als mogelijke oorzaak wordt bijvoorbeeld verwezen naar grote regionale scholen en grote gezinnen. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat de meeste besmettingen in de thuissituatie plaatsvinden. En ook de werkvloer is vaak een besmettingsbron. In hechte, christelijke gemeenschappen werken mensen vaak bij hetzelfde bedrijf.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Corona
- Hans Borghuis schrikt van tweedeling: "Schokkend hoe christenen elkaar neersabelen"
- Coronamaatregelen weer invoeren op Biblebelt? Prof. dr. Huijgen antwoordt
- Coronavirus piekt in Staphorst, Hersteld Hervormde Kerk grijpt in
- De coronadiscussie in christelijk Nederland: vechten of voeten wassen?
- SGP-Kamerlid: "Gezonde mensen worden uitgesloten van het openbare leven"
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

T
Dertig mensen in een kerk, zeker wanneer niet gezongen wordt, vormt geen enkel risico op besmetting.Kerken die kerstdiensten des niet te min toch hebben afgelast, geven een heel negatief signaal af. Het is een verloochening van de belijdenis van Jezus Christus.Er is geen enkel God"s vertrouwen, geen enkel geloof dat God ons beschermt.Ik denk aan Petrus die in de storm uit de boot stapte en over het water naarJezus toeliep.Wij zien wat gebeurt als de angst regeert.
K
Niet de kerken zijn dus de boosdoeners, maar de kerkgangers zelf. Al is boosdoeners wellicht een verkeerd woord, want er is niets boosaardigs in sociale contacten.

Maar het is dus wel een bepaalde aanwijsbare groep, die de komende maanden echt in gedrag zal moeten veranderen en het virus en vooral de gevolgen meer serieus zal moeten nemen. Nu al staan de verhalen in de kranten dat behandelingen van kanker worden uitgesteld. En de vaccins gaan daar de komende maanden onvoldoende aan helpen.