matthias
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

24 december 2020 door Patrick Simons

Matthias ontdekte de schaduwzijde van Urk: "Velen kijken weg van 'vrijstaat' waar alles kan en mag"

Matthias Declercq woonde een half jaar op Urk en schreef het boek ‘De ontdekking van Urk’. Vorige week spraken we met hem over de indruk die hij van de verschillende kerken kreeg. De journalist en schrijver sprak over de hartelijkheid en de vriendelijkheid van Urkers. Maar het dorp kent ook een heel andere kant. Een kant die de laatste weken landelijk nieuws werd. Declercq zag ook die kant met eigen ogen en schuwt het onderwerp niet in zijn boek: “Ik heb het gevoel dat iedereen op Urk het weet en dat velen ervan wegkijken.”

Tijdens zijn verblijf op Urk raakte de journalist naar eigen zeggen diep onder de indruk van het werkethos van de visserman. “Als je in mijn eigen leefwereld op restaurant gaat en een tong of schol eet, vergeet je wat voor arbeid daarachter schuilt. Als je ziet hoe het werk op zo’n Urker kotter eruitziet, dat is echt ongelooflijk zwaar en keihard. Overigens, waar Urk op cultureel vlak vooral behoud nastreeft van tradities, heeft het dorp op economisch vlak de wereld echt omarmd. Ook dat heeft indruk op me gemaakt. Het industrieterrein is bijna even groot als het dorp zelf. Dat is echt heel knap. Zo’n klein dorpje dat na de inpoldering ten dode was opgeschreven. En kijk wat ze ervan gemaakt hebben.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier om het boek 'De ontdekking van Urk' te bestellen

Reacties

B
Hoewel ik het boek (nog) niet gelezen heb, herken ik wel wat hierboven staat. Urk heeft meerdere gezichten. En dat maakt het voor de Urker jongeren lastig.

Goed artikel!
H
Wat een sympathieke integere schrijver!!
B
Beste Derk CH Staal, hoewel ik denk dat je reactie zwaar overdreven is , voor wat betreft België, maakt dat niks uit voor de boodschap. De vraag is of hij vwb Urk gelijk heeft? En waarschijnlijk heeft hij dat . En daar moeten we het mee doen. Op het moment dat wij naar België wijzen, wijzen we nl ook weer met 3 vingers naar ons zelf. En zoals Christus zegt , eerst de balk uit ons eigen oog en dan pas de splinter uit het oog can de ander.

Vr gr

Bram ten Napel
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events