Jurjen van Houwelingen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

19 maart 2021 door Patrick Goede

Jurjen van Houwelingen ging door een diep dal: "Ik wist niet meer dat ik getrouwd was en kinderen had"

Jurjen van Houwelingen was een succesvol ondernemer en spreker. Zijn bijdrages bij de EO in de welbekende denkstof-filmpjes maar ook op de EO-jongerendag werden allom geprezen. Daarnaast ging het hem ook met zijn bedrijf 'Go Public' voor de wind. Tot hij plotseling in coma raakte en fikse hersenbeschadiging opliep. In de Kramcast van Mark Eikema doet de vader van drie kinderen zijn bewogen levensverhaal uit de doeken: "De glans is eraf, het leven is voor mij niet echt meer leuk."

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Hij had net een nieuw huis gekocht en was daar gelukkig met zijn drie jonge kinderen. Jurjen: "Mensen zeiden weleens van mij dat alles wat ik deed in goud veranderde." In 2017 krijgt de ondernemer echter steeds vaker last van hoofdpijn, vooral na inspanning. "Na het hardlopen had ik vaak barstende koppijn, ik hing dan ook regelmatig boven het toilet. Op een gegeven moment had ik een werkafspraak toen ik onderweg bij een pompstation in totale paniek mijn vrouw opbelde. Ik wist niet waar ik was, of wat er gebeurd was, een totale black-out. Ik weet daar overigens zelf niks meer van. Ze droeg mij op om iemand aan te spreken voor hulp. Uiteindelijk heeft diegene mij geholpen om 112 te bellen. Daar kreeg ik te horen dat ik verkrampte handen had, een teken van hyperventilatie. Ik werd uiteindelijk weer naar huis gestuurd en moest rustig aan doen."

Cyste
Uiteindelijk blijkt Jurjen echter een cyste in zijn hersenen te hebben, een goedaardig gezwel dat is gaan groeien. Een paar dagen later komt Jurjen weer met barstende hoofdpijn thuis. "Ik ben op bed gaan liggen en in een coma geraakt. Toen hoorde mijn vrouw Stefanie mij van beneden heel hard snurken. Ze is huisarts en wist dat het niet oké was. Ze heeft 112 gebeld en heel hard geroepen: 'Hij is aan het inklemmen', zoals ze dat noemen. Hersenvocht was door die cyste gaan ophopen en kon niet meer doorstromen. Daardoor raakte ik in die coma. In het ziekenhuis hebben ze vervolgens de cyste verwijderd, die is er probleemloos uitgekomen."

"Ik wist niet meer dat ik getrouwd was en kinderen had"

Wat niet vlekkeloos verloopt is het vervolg. Wanneer Jurjen ontwaakt kan hij opnieuw niet verwoorden hoe hij zich voelt of wat er gebeurt is. "Ik was alles kwijt. Ik wist niet dat ik getrouwd was en ik wist niet dat ik kinderen had. In de loop van een aantal dagen kwam dat weer terug. Ik heb nog steeds heel heftige geheugenproblemen. Het is ook in een gesprek heel lastig om een lijn vast te houden." Eikema: "Heb je daar in dit gesprek ook last van?" Jurjen antwoordt: "Ja ik vind het wel moeilijk. Soms vertel ik dingen misschien twee keer. Even denken waar was ik ook alweer..."

Revalidatie
De doktoren weten eigenlijk niet zo goed wat ze met Jurjen aan moeten. Naast zijn geheugenverlies ziet Jurjen namelijk ook heel slecht. Zijn hippocampus is zwaar beschadigd. "Daardoor kan ik in een vreemd huis totaal niet de weg vinden. Mijn oriëntatievermogen is ernstig aangetast. In mijn eigen huis gaat dat nog maar op een vreemde plek kan ik totaal de weg kwijtraken. Dat is heel irritant. Eerst heb ik gerevalideerd bij Reade hier in Nederland en later in Jeruzalem bij het Fuerstein instituut. Daar heb ik wel geleerd dat ik heel veel kan trainen met mijn hersenen, dat heeft mij ook weer enigzins hoop gegeven."

Jurjen kan geen gezichten meer onthouden en herkennen. Wel stemmen. Hij kan nog wel gezichten zien, maar niet meer onthouden. Zelfs zijn eigen vrouw herkent hij niet meer aan haar gezicht maar gelukkig wel aan haar stem. "Ik snap daar ook nog steeds helemaal niks van. Ze noemen dat een object-agnosie, ik herken dingen niet. Daarnaast kan ik ook maar één object tegelijkertijd waarnemen. Dus ik zie nu jouw gezicht maar daar verder niets omheen. Ik zie je mond en je ogen maar kan je daar niet aan herkennen. Qua zicht gaat er geen herstel meer zijn, maar cognitief is er nog van alles mogelijk."

Afscheid
Jurjen vertelt dat de glans van zijn leven af is en vraagt zich af of er na dit leven nog een nieuw leven voor hem is. "Ik denk wel dat dit leven niet meer heel leuk gaat worden voor mij. Ik ben ontzettend depressief geweest, slik daar nu ook anti-depressiva voor want ik wilde er een eind aan maken. Ik heb daar serieus over gefantaseerd. Ik had zelfs afscheidsvideo's opgenomen voor mijn vrouw. Zo diep zat ik. Maar er zijn ook momenten en dagen dat ik besef: ik kan echt nog wel wat met mijn leven. Zoals schilderen maar ook als motivational speaker. Al zijn er nu door corona weer een paar spreekbeurten afgelast."

Jurjens kinderen gaan er gelukkig flexibel mee om. Alleen de oudste heeft bewust meegemaakt dat ze haar vader voor een deel kwijt is geraakt. "Ook mijn vrouw ervaart dat. Er is een deel van mij verloren gegaan. Stefanie mist die kant van mij heel erg. Die kant van mij die voor haar zorgde en dingen voor haar regelde. Ook mijn karakter is echt anders geworden. Ik vind het heel moeilijk om pro-actief te zijn en initiatief te nemen. Mijn vrouw bevragen kan ik bijvoorbeeld bijna niet meer. Dat probeer ik wel te oefenen. Ik loop nu wel twee keer per week hard, dan ren ik achter iemand aan. Daar kan ik mij goed op richten. In een winkelstraat loop ik met een geleidestok. Maar dat doe ik eigenlijk bijna nooit. Want ik kan daar eigenlijk niks vinden dus plezier heb ik er niet in. Ik wil ook niet laten zien dat ik zo'n stok heb en slechtziend ben."

"Ik kan nu zeggen: 'Ja er is een God'"

Geloof
Ook het geloof van Jurjen heeft een klap opgelopen. "Ik snap het nut van zinloos lijden niet zo goed. Ik snap wel dat als je vervolgd wordt vanwege je christen zijn je dat voor Jezus doet maar dit lijden van mij snap ik niet zo goed. Maar ik heb ook geworsteld met de vraag: 'Bestaat God uberhaupt?'. Ik kan nu zeggen: 'Ja, er is een God. Er moet een God zijn.' Dat heb ik afgesloten en nu ben ik bezig met de vraag: 'Waarom laat hij bepaalde dingen toe die gebeuren?'. Daar zit ik nu middenin. Als God bestaat dan betekent dat dat er iets is van perspectief op de toekomst. Er zijn talloze argumenten vanuit de apologetiek waardoor ik ontdek dat er in het christelijke geloof echt een kern van waarheid zit. Als Jezus is opgestaan uit de dood, dan is alles waar. Daar geloof ik in, ook vanuit de goede wetenschappelijke argumenten die ik heb onderzocht. Dat spreekt mij heel erg aan."

Vreugde
Uit muziek en vrienden haalt Jurjen ondanks alles toch nog veel vreugde. Hij probeert zich dan ook niet alleen maar te richten op een volgend leven. "Een doel is dus ook om een goede man te zijn voor Stefanie. Om haar goede vragen te stellen. Maar ook om te zien waar mijn kinderen behoefte aan hebben, ik heb daar echt een blinde vlek. Ik spreek daar ook over met mijn psycholoog. Ik moet daar heel bewust over na denken. Niets gaat meer vanzelf."

Ook het bedrijf waar Jurjen eigenaar van was, 'Go Public', heeft de ondernemer los moeten laten door zijn hersenletsel. "Ze gaan mijn aandeel in het bedrijf afkopen en daar moet ik dan mijn pensioen van opbouwen door middel van beleggen. We gaan nog even kijken hoe we dat goed weg kunnen zetten. Maar ik kan niet trots zijn op wat ik daar heb neergezet. Het gevoel dat ik het niet af heb kunnen maken overheerst. Al is het nu een heel mooi bedrijf geworden. Ik heb nog geprobeerd daar weer aan de slag te gaan maar dat zit er niet meer. Dat deed wel iets met mijn eigenwaarde. Ik had het idee dat als ik nog geld kon verdienen mijn leven nog de moeite waard was. Geniet alsjeblieft van het leven want het kan zomaar wegvallen. Besef je hoe bijzonder het is dat je gezond bent."

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand
Klik hier om het volledige gesprek terug te luisteren

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Het is verschrikkelijk wat Jurjen is overkomen. Zo'n begaafd man en dan opeens niets meer kunnen. Ik kan me zijn geloofstrijd heel goed voorstellen. Gisteren las ik er al over in het ND. Het raakte me en toch vind ik zijn verhaal bemoedigend. Het laat zien dat God al Zijn kinderen kan gebruiken. Gezonde, maar ook zieke, zwakke, oude en gehandicapte kinderen.Jurjen ik bid voor je!
A
Wat verdrietig voor jou Jurjen en natuurlijk voor je hele gezin. Het zal niet makkelijk zijn, ik hoop dat je door alles heen God steeds meer mag ervaren zodat je gedragen voelt.

Ik wens je Gods zegen .
Toon meer reacties (7)