Paula
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

17 november 2020 door Paula Schot

Neutraal onderwijs bestaat niet!

Het is duidelijk dat de verkiezingsstrijd is begonnen. Minister Slob heeft het zwaar te verduren in de Kamer en in de media. Naar mijn mening onterecht, want in eerste instantie deed hij niet meer of minder dan de Grondwet toelichten. Iets wat zijn collega Van Engelshoven eerder die week ook al deed in ongeveer dezelfde bewoordingen. Vanwaar dan die ophef en waar gaat het precies over?

Het gaat over artikel 23, over het openbaar en bijzonder onderwijs. Sinds 1918 is in deze wet geregeld dat onderwijs de taak is van de overheid en dat daarom niet alleen openbaar onderwijs bekostigd wordt, maar ook bijzonder onderwijs. Bijzondere scholen geven les op basis van godsdienst, levensovertuiging of een visie op het onderwijs. Openbare scholen geven neutraal les, voor zover ‘neutraal’ nog bestaat. Bijzondere scholen mogen ook op basis van hun overtuiging eisen stellen aan docenten en leerlingen, maar hierin moet men wel consequent zijn. Openbare scholen moeten iedereen toelaten.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Paula Schot
- SGP laat zien dat kleine partijen uitsluiten geen oplossing is
- Waarom benadrukken vrouwelijke politici hun vrouw-zijn?
- Onrust, onvree en onmacht sijpelen ons land binnen
- Hoe corona laat zien dat we juist nú moeten investeren in het gezinsleven
- Gaan corona-perikelen de verkiezingen van volgend jaar beïnvloeden?
Meer over Paula Schot »

Reacties

Christelijke ouders voeden hun kinderen op in het geloof en tot geestelijke volwassenheid, opdat zij straks geschikt en bereid zullen zijn om hun gaven, die zij van God ontvingen, te besteden tot Gods eer en tot heil van de naaste. Het doel van de opvoeding is de geestelijke vorming van hun kinderen, opdat zij zich straks in de maatschappij goed kunnen redden, verantwoordelijkheid kunnen dragen, opdat zij straks zelfstandig kunnen beslissen, een zelfstandigheid die ook uitkomt in het kunnen aanvaarden van een levenstaak.
(Vervolg 11:37) Christelijke ouders geven hun kinderen christelijke normen en waarden mee mbt de omgang met God, met de medemens (respectvol, niet discrimineren of haat zaaien), met seks (het huwelijk zij in ere bij allen), maar hopelijk ook met macht, geld en bezit, met het milieu, enz. Opvoeding en onderwijs moeten op elkaar aansluiten, want het kind mag niet heen en weer geslingerd worden tussen de christelijke opvattingen van de ouders thuis en de humanistische/agnostische inzichten, die dikwijls op zg. ‘neutrale’ scholen worden uitgedragen
K
Het probleem van de reformatorische bubbel is dat een groot deel bewust met de rug naar de wereld staat. Want: "gij geheel anders". In de reformatorische onderwijspraktijk is het helemaal niet zo ernstig als de media doen voorkomen. Maar we zijn wel helemaal verbaast dat de media zo over ons heen valt?

Nu kan je wel met je rug naar de wereld staan, maar als het geld wat je ontvangt om je reformatorische onderwijs te geven, ook van de wereld komt, is het niet heel handig om met je rug naar de wereld te blijven staan.
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events