John Piper
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 oktober 2020 door Redactie

John Piper stemt niet op Trump, maar ook niet op Biden: "Ik steun geen weg naar de eeuwige ondergang"

Het is haast een duivels dilemma voor Amerikaanse christenen. Kies je voor Democraat Biden of voor Republikein Trump? John Piper begrijpt niet dat evangelicals massaal voor Trump kiezen. De schrijver van het bekende boek 'Desiring God' en oprichter van de gelijknamige organisatie inspireert christenen van alle soorten en maten wereldwijd. Hij kondigt aan op geen van beide presidentskandidaten te stemmen. "Ik steun geen weg naar de eeuwige ondergang", aldus Piper.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Nienke Alblas.

Word ook lid

Piper noemt zonder namen te noemen verschillende alarmerende zonden op die door leiders zonder berouw worden begaan. "Ik ben verbijsterd dat zoveel christenen zonden waarover geen berouw wordt getoond niet zien als 'dodelijk'." Zonden zoals seksuele immoraliteit (porneia), beroeming (alazoneia), vulgair gedrag (aischrologia), onruststoking (dichostasiai) noemt Piper 'giftig'. Hij verwijst ook naar het goedkeuren van babymoord (abortus, red.), genderverandering, vrijheid-beperkingen en socialistische idealen. "Dit zijn zonden die mensen vernietigen. Ze zijn niet slechts dodelijk, maar dodelijk in de eeuwigheid. Deze zonden leiden tot eeuwige vernietiging." Volgens de theoloog is het onterecht dat gelovigen de zonden met twee maten meten.

De invloedrijke evangelical benadrukt dat hij nog steeds sterk tegen abortus is en zijn kijk op deze zaak niet zal veranderen. Piper kan er echter niet over uit dat christenen negeren hoe immoreel gedrag ook een dodelijk effect heeft op mensen. "Het is verbijsterend dat mensen aannemen dat pro-abortus beleidsvoering meer mensen dood dan pro-eigendunk die de cultuur doordrenkt."

"Het is mijn roeping om mensen ertoe te brengen Jezus Christus te zien. Ik zou dit tegenspreken door een van de wegen naar culturele corruptie en eeuwige ondergang te steunen."

Volgens Piper moeten christenen niet licht denken over de immoraliteit. "Er staat in 1 Koningen 14: 16 'Hij zondigde en maakte Israël tot zonde'. Dit betekent dat zijn invloed de mensen vormde." De uitgebreide blog op Desiring God over 'beleid, personen en paden naar de ondergang' zet verder uiteen waarom Piper niet op Biden zal stemmen, noch op Trump. Hij weigert te kiezen tussen twee kwaden. "Wanneer mijn ongelovige buurman vraagt waarom ik niet heb gestemd zal ik met een glimlach uitleggen waarom mijn trouw aan Jezus mij op gespannen voet zette met de dood - dood door abortus en dood door arrogantie."

"Ik zal geen formule opstellen om te bepalen welk pad van vernietiging ik zal steunen. Dat is niet mijn plicht. Het is mijn roeping om mensen ertoe te brengen Jezus Christus te zien, op zijn vergeving van zonden te vertrouwen, Hem boven alles in deze wereld te koesteren, te leven op een manier die Zijn alomvattende waarde laat zien en hen met te helpen de hemel te bereiken met liefde en heiligheid. Ik zou dit tegenspreken door een van de wegen naar culturele corruptie en eeuwige ondergang te steunen."

Christenen reageren geschokt en voornamelijk negatief op het artikel van Piper. Een selectie uit de talloze reacties luidt als volgt: "Je hebt geloofwaardigheidsproblemen." "We zijn gewaarschuwd voor jou." "John Piper is een verward persoon. Hij praat over Christus' vergeving, maar vergeet dat deze president de eerste van zijn generatie is die elke dag in het Witte Huis begint met gebed." "We leven in een tijd van misleiding." "Ik bewonderde Piper, maar zie nu in dat hij een pompeuze dwaas is."

Andere christenen reageren positiever. "Dit is de beste blogpost die ik ooit heb gelezen." "Piper is een van de meest legitieme, echt wedergeboren predikanten van onze tijd. Terwijl anderen het evangelie hebben verdraaid en hun ziel hebben verkocht aan politiek conservatieve afgoderij voor hun spreekwoordelijke dertig zilverstukken om met Caesar aan tafel te zitten, is Piper trouw gebleven aan het geloof."

3 november zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Er is veel te doen om de stemmen van evangelicals in Amerika. De conservatieve christenen zouden het verschil uit kunnen maken. Verschillende invloedrijke evangelicals geven aan op Biden te stemmen. Andere leiders zoals Franklin Graham zeggen juist dat de enige juiste stem van een christen een stem op Trump is.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Amerikaanse verkiezingen
- Christelijk congreslid stemde voor én tegen Trump als president: "De waarheid is de waarheid"
- Voorganger die Joe Biden inzegent: "Hij zal als president Gods hart zoeken"
- Franklin Graham vergelijkt keuze Republikeinen voor afzetten van Trump met verraad Judas
- Deze christelijke leiders blijven ook na bestorming Capitool Trump steunen
- Tijs van den Brink deelt verbazing na nieuw bezoek aan christelijke Trump-stemmers
Meer over Amerikaanse verkiezingen »

Reacties

Arme Amerikanen.
H
Inderdaad, verademend om op te merken, dat er nog gelovigen zijn die onderscheidingsvermogen bezitten om kwaad en zonde te doorzien!
Zo treffend gezegd door Piper: "Politieke afgoderij voor 30 zilverstukken".

1 x per 4 jaar jaagt het verkiezingscircus ruim $1 miljard er doorheen om de arme kiezer om te kopen met holle en kwetsende taal. Arme Amerikanen, die moeten kiezen tussen 2 kwaden.
Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen