GerGem dominees
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 augustus 2020 door Jeffrey Schipper

Voorman GGiN betreurt dat GerGem onderscheid verbondsbeloften en evangeliebeloften handhaaft

Door een leerverschil rond het 'aanbod van genade' vond in 1953 in de Gereformeerde Gemeenten (GerGem) een pijnlijke kerkscheuring plaats. De Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) werd geboren. GerGem-predikant G. Hoogerland wil zich niet bij die kerkelijke verdeeldheid neerleggen en uitte zijn noodkreet eerder dit jaar. Ds. J. Roos, voorman van de GGiN, reageert door middel van een open brief in De Wacher Sions, het lijfblad van de GGiN.

De GGiN-predikant geeft aan geraakt te zijn door de hartenkreet van Hoogerland. "De toonzetting van uw brief straalt bewogenheid en pijn uit om de verdeeldheid, en het doel van uw schrijven is een oprechte poging om nauwverwante kerkverbanden dichter bij elkaar te brengen." Roos onderschrijft ook Hoogerlands "oproep tot collectieve schuldbelijdenis". Eerder zei Hoogerland immers in gesprek met het Reformatorisch Dagblad: "We kunnen de kerkbreuk van 1953 niet afdoen als schuld van ons voorgeslacht, die ons niet raakt. Dat deed Daniël ook niet. Hij beleed de zonden van zijn voorouders als zijn zonden."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

K
In de symboliek van het Lichaam van Christus praat hier de ene nagel tegen de andere nagel.En beiden vergeten dat alles wat ons mensen aangaat, begint bij de liefde van God voor deze wereld en niet bij ons eigen zondebesef.
P
“...onderscheid tussen de beloften van het Evangelie en die van het verbond der genade...” Wie begrijpt dit anno 2020 nog? Hoewel ik afkomstig ben uit de (gewone)Ger.Gem. heb ik het nog nooit begrepen cq willen begrijpen.
B
Bij onze Ref. broeders staat het verbond en de daaraan gelieerde uitverkiezing centraal. Paulus leert ons in Efze 1:3-7 dat het er over gaat of wij in Christus zijn. God heeft niet de mens uitverkoren, maar Hij heeft Jezus uitverkoren en door de genade van God kunnen wij in Christus zijn en dus uitverkoren in Hem. Het is een diep verlangen van God dat alle mensen behouden worden. Dus geloof in Jezus en je zult behouden worden.
Toon meer reacties (19)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events