Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

06 juli 2020 door Willem J. Ouweneel

Nog eens tien veelvoorkomende theologische dwalingen in christelijk Nederland

Mijn column van drie weken geleden, over tien dwaalleringen die in Nederland de ronde doen, heeft zoals verwacht nogal wat losgemaakt. Sommige mensen waren gekwetst omdat ik hun opvatting als een ‘dwaallering’ afdeed. Waarom? Ik voel mij ook niet gekwetst als anderen mijn opvattingen als ‘dwaalleringen’ afdoen. We moeten elkaar toch onze meningen durven zeggen? Andere lezers waren verbaasd dat ik niet sommige ándere (in hun ogen) ‘dwalingen’ had aangepakt. Waarom weer niet eens tekeergegaan tegen de rooms-katholieken!? Nou, misschien wel omdat katholieken, als het om de persoon van Christus en de Drie-eenheid gaat, vaak veel orthodoxer zijn dan veel protestanten.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

K
Punt 10 heeft anders wel een hoop Bijbelse onderbouwing. Daarbij is het opvallend dat we de gehele apostolische geloofsbelijdenis letterlijk belijden, maar het nedergedaald ter helle ineens vergeestelijken (inclusief alle bijbehorende teksten). Juist de letterlijke opvatting geeft veel meer betekenis aan het lijden en sterven van Jezus en het credo dat "Jezus de dood heeft overwonnen". En dat vergeestelijken is juist één van de meest voorkomende dwalingen. De protestantse theologie heeft ook niet echt een andere visie op dit onderwerp.

M
De meeste stellingen zijn theologisch erg aanvechtbaar en komen niet overeen met het belijden van de kerk in de eerste eeuwen.
W
Bij Punt 8 ben ik het volslagen met Ouweneel oneens (cq onaanvaardbaar), het is puur en alleen een theologische aanname, met geen enkel Bijbels fundament. Een zeer goed boek dat ik daarover gelezen heb is 'Eens gered, altijd gered?' door David Pawson, een boek waarin de meeste schriftgedeelten over dit onderwerp expliciet worden behandeld.
Toon meer reacties (12)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.