‘Laten vrouwen in de gemeenten zwijgen,’ zei de apostel Paulus. Wat bedoelt hij hiermee? Interpreteren christenen zijn uitspraak wel goed? Het antwoord zal je verbazen. Voorganger Joël Boertjens schreef het boek 'Allen voor Eén - Vrouwen en mannen samen voor Koning en kerk'. In aflevering één van deze nieuwe videoserie van CIP.nl vertelt de voorganger uit Amsterdam over de positie van vrouwen in begintijd van de kerk. "In onze tijd is het juist niet missionair om vrouwen uit te sluiten van leiderschap."
Volgens Joël wordt er vaak gefocust op drie "zwijgteksten" als het gaat om het spreken van vrouwen in de kerk. Daarbij worden vijftig andere teksten genegeerd. Joël: "Je moet even de overstap maken naar de cultuur in die tijd. Je ziet dat in de tijd van de Bijbel eer en schaamte een hele grote rol spelen. In Korinthe 14 zegt Paulus dat het schandelijk is voor een vrouw om te spreken en dat de vrouw thuis aan haar man om uitleg moet vragen. Maar drie hoofdstukken daarvoor legt Paulus in dezelfde brief uit dat vrouwen mogen profeteren en bidden."
Draai
Hoe komt het dan dat Paulus opeens zo afwijzend staat tegenover het spreken van vrouwen in de gemeente? Maakt hij daar een draai? "Ik denk niet dat Paulus een draai maakt", zegt Joël. "Als je je verdiept in de tijd van toen dan zie je dat sommige vrouwen hun echtgenoot publiekelijk gingen aanvallen. Wat natuurlijk nooit fijn is maar zeker niet in die cultuur met de machtsstructuren van destijds."
"Je hebt twee hele interessante ontwikkelingen in die tijd", vervolgt Joël. De eerste is de 'Nieuwe Romeinse Vrouwen', dit was een soort antieke seksuele revolutie. Een soort emancipatiebeweging binnen de elitekringen. Deze ging veel te ver, er waren allerlei seksuele escapades. Om het kort samen te vatten, een groep mannen en vrouwen in de kerk dacht dat ze een soort engelen waren. Ze dachten niets fout te kunnen doen. Dus ook lichamelijk niet als ze in één hun geest maar rein bleven. Je krijgt een soort 'hyperspiritualiteit'. Paulus ziet daarin een gevaar en wil niet dat het christendom als een gekke sekte bekend komt te staan."
Leerachterstand
Maar waarom worden dan specifiek vrouwen in deze tekst tot de orde geroepen? Joël legt uit: "Vrouwen hadden ook een leerachterstand in die tijd. Dus ik zie het als een postitieve aanmoediging van Paulus. Daarom roept hij hen op om eerst bij hun man thuis om uitleg te vragen. Vrouwen mogen dus echt wel het woord nemen zoals we eerder in die brief lazen. Maar doe het met beleid, met respect voor de culturele waarden en normen en ga er niet openbaar om ruziën."
Paardenmiddel
Volgens Joël is Paulus in zijn brief heel revolutionair bezig. "Hij brengt revolutionaire vrijheid maar hij wil dat met gevoeligheid voor de cultuur doen, zodat het ook dienend en ondersteunend aan die boodschap is. Dus doe het spreken in de gemeente dan ook met tact en wijsheid. Er waren nog niet zoveel christenen in die tijd, dus het was eigenlijk nog maar een hele prille baby."
De voorganger vertelt over een situatie waarin hij samenwerkte met iemand die het niet zo nauw nam met de waarden en normen van deze tijd. "Er klopte uiteindelijk ontzettend weinig in zijn leven. Ik kreeg de hele familie van degene met wie hij was vreemdgegaan op bezoek en die zeiden: 'Hoe kan het dat in jullie kerk dit soort dingen mogen?' Zij waren niet eens christen. Het bracht een smet op onze kwetsbare jonge kerk. Dat is de enige keer geweest in mijn 13 jaar van dienen in de kerk dat ik gezegd heb: 'Het is beter als je tijdelijk niet meer in de kerk komt'. Dan is het goed om zo'n paardenmiddel van Paulus uit de kast te halen om de vrijheid die misbruikt wordt binnen te perken te houden. Om zo het blazoen van de kerk niet te schaden."
Joël maakt nog even de vertaalslag naar de huidige situatie omtrent het spreken van vrouwen in de gemeente. "Ik denk dat het voor deze tijd juist een smet op het blazoen van de kerk is als je vrouwen achterstelt. In onze tijd is het dus juist niet missionair om vrouwen uit te sluiten van leiderschap. Maar ook als er nu in de kerk misbruik gemaakt wordt van een bepaalde vrijheid kun je ingrijpen."
Bekijk de video en klik hier om het boek van Joël Boertjens te bestellen.