hans
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 mei 2020 door Patrick Simons

Unieke 360 graden-dienst op Hemelvaartsdag: "Het is echt iets totaal anders"

Wanneer je een kerkdienst via de livestream wil volgen, is er op dit moment meer dan genoeg keuze. Op Hemelvaartsdag wordt er vanuit de Emmanuelkerk in Zutphen een wel heel bijzondere dienst georganiseerd. Je kunt gratis op internet meekijken met een 360 graden-dienst! Een unieke beleving waarbij je ook nog eens de prachtige kerk kunt bekijken. CIP.nl sprak met Hans Borghuis, een van de initiatiefnemers en tevens spreker tijdens de dienst.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Het thema van de kerkdienst die op Hemelvaartsdag om 09:45 uur zal starten, is ‘Vertrouwen in angst!’ De kerkdienst wordt op een unieke manier gestreamd, waardoor het voor de kijkers een heel andere belevenis is. Het wordt uitgezonden vanuit de Emmanuëlkerk in Zutphen, voorheen een katholieke kerk waar nu een evangelische gemeente in huist. “Mensen kunnen rondkijken in de kerk, er is een leuke band met goede muziek en natuurlijk een inspirerende preek”, vertelt Borghuis. “Maar dankzij moderne technieken is er ook ruimte voor interactie. Kijkers hebben daardoor het gevoel dat ze echt aanwezig zijn bij de dienst. Het is bijvoorbeeld mogelijk om rond te kijken, jezelf tussen de band te wanen of naast de spreker te gaan staan. Maar er kunnen ook gebedspunten worden aangereikt waar live voor gebeden wordt. En na de dienst is er ruimte voor ontmoeting. Het is echt iets totaal anders.”

Er werken verschillende organisaties mee?
"Er is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het 360 graden filmen en 4R. Dat bedrijf heeft Virtual Lab 17. Zelf werk ik voor Stichting de Haven. De Haven is tevens ook betrokken bij de organisatie van deze kerkdienst. De Haven zet zich in voor moeders, dochters en zussen die in de prostitutie werken. Door de coronamaatregelen zijn deze vrouwen zonder inkomen op straat komen te staan. Veel van hen hebben geen geld om eten te kopen, dreigen hun huis uitgezet te worden en de schulden lopen hoog op. De nood is hoog en juist in deze tijd is steun hard nodig. Tijdens deze dienst zal er speciaal aandacht gevraagd worden voor de situatie van deze vrouwen. Ook is de opbrengst van de collecte bestemd voor het werk van De Haven. De kerkband 4Tune gaat de muziek verzorgen. Zij spelen normaal gesproken in heel veel kerken. Het leuke aan hen is dat ze een heel uitgebreid repertoire hebben. Ze zingen echte meezingers, maar ook nummers waar mensen naar kunnen luisteren. Sander Ris, predikant in Rijssen, bidt voor mensen. Verder stelt de kerk van Zutphen haar gebouw beschikbaar. Het mooie aan deze bijzondere kerkdienst is dat iedereen er belangeloos aan meewerkt."

Wat is het doel van deze dienst?
"Het belangrijkste doel is dat we mensen willen bemoedigen en inspireren vanuit de Bijbel. Daarnaast willen een beleving bieden die verder gaat dan de reguliere streams. Niets ten nadele van die streams overigens, maar we willen het wel net even anders doen. Zodat de kijkers het gevoel hebben dat ze weer – als vanouds – in de kerk zitten."

Als je rond kunt kijken, kun je dus ook afgeleid raken?
“Je kunt je inderdaad rustig omdraaien en even een kijkje in de kerk gaan nemen. Niemand die het merkt, haha.”

Voor wie is deze bijzondere onlinedienst geschikt?
“We richten ons op kerkelijk Nederland in de volle breedte. We hebben contact met meerdere kerken. Kerken die normaal gesproken zelf een livestream organiseren op Hemelvaartsdag kunnen zich natuurlijk ook gewoon bij ons aansluiten. Iedereen is welkom in deze dienst en ik denk dat het ook voor iedereen aantrekkelijk is. Er zijn al meerdere kerken die waarschijnlijk aan gaan haken bij deze dienst. Alle kerken zijn welkom!"

Wanneer heb je je doel bereikt?
"Ons doel is om te bemoedigen en te inspireren. Dus als kijkers aanwezig zijn geweest en ze hebben echt een extra dimensie ervaren, en wanneer ze bemoedigd en geïnspireerd de dienst verlaten, hebben wij ons doel bereikt.”

Ook als het er maar vier zijn?
“We hopen natuurlijk dat veel mensen deze dienst willen meemaken. Maar ook als vier mensen zich geïnspireerd en bemoedigd weten, dan is wat ons betreft het doel bereikt!”

Klik hier voor meer informatie over dit bijzondere initiatief.

De kerkdienst zal ook via de Facebookpagina van CIP te volgen zijn. Houd CIP.nl in de gaten om op de hoogte te blijven.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand
Beleef de dienst ook mee op de Facebook-pagina van CIP!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events