Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 maart 2020 door Willem J. Ouweneel

Waarom de coronapaniek mij beangstigt: met een kanon wordt op een mug geschoten

Willem Ouweneel is niet zo bang voor het coronavirus, maar hij is wél bang voor die massale redeloze angst die de hele wereld in zijn greep heeft. Als het coronavirus al een teken van de eindtijd zou zijn, dan niet zozeer dat virus zélf, maar de redeloze angst van de mensen, stelt hij in zijn nieuwe column, waarin hij een indrukwekkende Bijbelse les deelt. "De angst voor het griepvirus is zwaar overtrokken."

The virus has gone viral, mogen we wel zeggen. Het houdt de hele wereld in zijn greep, méér dan het Eurosongfestival, de Olympische Spelen of een voetbalkampioenschap dit jaar ooit in staat zouden zijn te doen.

Enkele van de verstandigste opmerkingen over het coronavirus vond ik afgelopen weekend in het Belgische dagblad De Morgen. Het ging om een interview met Pierre van Damme, vaccinatie-expert en vice-decaan geneeskunde en gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. ‘De eerste vier à zes weken moet je zo’n virus goed in de gaten houden’, zegt Van Damme. ‘Eerst weet je niet hoe besmettelijk en gevaarlijk het is. Maar op een bepaald moment moet je ook kunnen beslissen om maatregelen wat terug te draaien. Dat moment is met het coronavirus zeker bereikt: de maatregelen zijn ondertussen erger dan het virus zelf.’ Inderdaad: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft helemaal geen specifieke reis- of handelsrestricties opgelegd. Toch zijn er individuele landen die zware maatregelen nemen: ze sluiten hun grenzen, er worden vluchten geschrapt, de handel wordt beperkt. Dat soort geopolitieke en economische consequenties zijn momenteel volledig buiten proportie, zegt Van Damme. We hebben immers te maken met een pandemie, dat wil zeggen het virus is al (bijna) overal. Dan heeft het geen enkele zin meer de grenzen tussen de landen te sluiten. Toch gebeurt het – met rampzalige gevolgen, onder andere voor de luchtvaart. Men is bezig met een kanon op een mug te schieten.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Corona
- Hillsong-oprichter roept christenen op tot verzet tegen coronamaatregelen
- Geen aanwezigen bij kerstvieringen Vaticaan
- Wederom journalisten bij kerken: "Verrekijker nodig om iedereen te kunnen zien"
- Johan Derksen: "Waarom wel 600 man in de kerk en geen 10.000 man in De Kuip?"
- Wat vraagt God van ons als kerk in coronatijd?
Meer over Corona »

Reacties

Niets mis met het noemen van Bijbelteksten natuurlijk. We weten allemaal Psalm 91. Maar om te spreken dat met een kanon op een mug wordt geschoten, dat vind ik 'ongepast'. Er zijn zoveel meningen en er is nog zoveel niet duidelijk.
R
Alles leuk en aardig maar net zoals ik normaal gesproken niet naar een viroloog luister over theologische kwesties, luister ik ook minder snel naar een theoloog die op de stoel van een viroloog gaat zitten.
Toon meer reacties (39)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen