Lies Schreuders
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

22 april 2020 door Romee Boots

Lies Schreuders: "Mijn kerkloze jaren brachten me juist dichter bij God"

Er zijn steeds meer geluiden te horen van mensen die hun levensvisie niet meer kunnen combineren met het stramien binnen hun kerk. Een deel van hen gaat zelfstandig op zoek naar mogelijkheden om hun geloof toch vorm te kunnen geven. Lies Schreuders (61) was tien jaar lang bewust kerkloos. Na een intensieve periode besloot ze terug te keren naar de kerk. In Noord-Brabant, voordat het coronavirus uitbrak, ontmoeten we elkaar in ouderwets bruin café.

Wat is jouw kerkelijke achtergrond?
“Ik groeide op in de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) en de Nederlands Gereformeerde Kerk. Die kerken kenden veel grote stelligheden, waarin ik mij op een gegeven moment niet meer kon vinden. Ook mijn man had een gereformeerde achtergrond. Na enige tijd kwamen we terecht bij een evangelische kerk, waar we 12 jaar actief betrokken zijn geweest.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Kerklozen
- "Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"
- Linda nam afscheid van de kerk: "Niet meer deel zijn van het kerksysteem zoals ik het ken"
- David kon niet langer geloven in God: "Er is geen Heilige Geest meer die over mijn schouder meekijkt"
- Chris en Sjaak kunnen hun geloof niet combineren met de kerk: "Mijn geestelijk leven ontwikkel ik nu vooral buiten mijn kerk"
- Bob Venus heeft oog voor mensen die met pijn uit de kerk zijn gestapt
Meer over Kerklozen »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wat een mooi getuigenis! Er is volop leven buiten de kerkmuren. Helaas zitten de muren vooral in ons.
K
Het grappige is dat Lies af knapte op de verschillende kampen in de kerk, maar achteraf constateert dat ze zelf minder kritisch is geworden. Het was dus niet alleen die anderen, maar ook haar eigen houding die maakte dat zij de kerk verliet.Ondertussen heeft ze natuurlijk wel volkomen gelijk dat heel veel discussies niet of nauwelijks met geloof hebben van doen. En als ze wel met geloof hebben van doen, dan is het vaak de manier waarop de bijbel wordt gelezen. En dan vergeet men ook zo makkelijk dat die ander net zo goed een gelovige is.
Hoor je het ook eens van een ander! Ik ben in enige jaren zonder kerk en mét genade meer gegroeid in geloof, zelfvertrouwen en genade, dan in dertig jaar daarvoor. Het vergt ook geloof en vertrouwen om de kerk los te laten, zonder God los te laten. Op Gods tijd en seizoen zal ik weer wat kerken vermoed ik. Er is een tijd voor die dingen.
Toon meer reacties (1)