ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

15 november 2019 door Willem J. Ouweneel

Toen was geluk heel gewoon

In deze 150e CIP-column probeer ik me in te denken hoe het Nederlandse platteland er 150 jaar geleden uitzag – dat is slechts twee keer mijn eigen leeftijd. Dat is niet zo willekeurig gekozen, want ik ben de afgelopen tijd veel bezig geweest met de heruitgave van het schitterende boek van schoolmeester en streekschrijver Hendrik Willem Heuvel (1864-1926), Oud-Achterhoeksch boerenleven. Ik heb dat gedaan als hoofdredacteur samen met zes andere redactieleden.

Het wordt een zogenaamde geannoteerde editie met een kleine 2500 voetnoten, een inleiding, een Heuvelbiografie, een literair-psychologische analyse, een verklarende woordenlijst, een uitgebreide literatuurlijst, en nog meer. En nu komt het grote nieuws: vorige week is het manuscript naar de drukker gegaan. Als het een beetje meezit, kun je het boek over een paar maanden al in je bezit hebben! Ook van jóúw voorouders was waarschijnlijk zo’n 95% agrariërs en/of veeboeren – en waar die ook geleefd mogen hebben, zo veel anders was het leven van Achterhoekse, Friese, Zeeuwse, Limburgse en Vlaamse boeren zo’n 150 jaar geleden niet. Ze mogen een andere taal gesproken hebben, de balans landbouw–veeteelt mag anders geweest zijn, de balans katholiek–protestant mag anders geweest zijn, maar voor de rest…

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Opinie
- Worshipheld Marty Sampson valt van geloof, wat doet dat met mij als kerklid?
- Ik vond dominee De Heer een oubollige, vervelende refopredikant (en nu heb ik spijt)
- Reformatorische christenen beweren dat wij mensen vanuit onszelf niets zijn: is dat zo?
- Wie zeurt over het zwarte pak van refodominees verdient een donderpreek
- Een manifest: dit zou de kerk moeten zeggen tegen iedereen die worstelt met zijn of haar seksualiteit
Meer over Opinie »

Reacties

M
Er zijn nog maar schilfertjes natuur over en het weinige dat er is is in slechte staat. Door de verzuurde grond breken de pootjes van mezen en kunnen hun eierschalen en de skeletten van jonge vogels niet meer goed worden gevormd. De biodiversiteit is achteruit gehold en doet dat nog steeds. We leven op een soort kruising van gifbelt en industrieterrein. De geschapen eco- systemen breken af. De aarde kreunt. Ik wilde dat ik de natuur van toen had kunnen zien, met name de vrije, niet- gecultiveerde natuur, zonder al dit lijden.
M
Beslissingen die slecht waren voor de natuur werden en worden mede genomen door partijen met een 'c' in hun naam. Iets dat ik totaal niet kan begrijpen.
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.