Matthijn Doekes

Mooi

28 mei 2019 door Matthijn Doekes

Geloven en single zijn: "Als christen voelde ik me enorm mislukt"

Toen ik tot geloof kwam, was ik 26 jaar oud. Ik had al relaties gehad voor die tijd, maar was single op dat moment. En naarmate ik meer leerde over God, de Bijbel en hoe te leven als Christen, maakte ik radicale keuzes uit liefde voor God. Niet alle keuzes daarin waren even slim of weldoordacht, kan ik achteraf zeggen, maar ik had de juiste hartsgesteldheid, al had ik nog het geestelijke begrip van een kind.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Patrick Simons.

Word ook lid

Als jongeman van eind 20 was ik in de bloei van mijn leven. Ik wilde mijn keuzes door God laten leiden en stond open voor wat Hij dan ook wilde doen. Mijn eigen verlangens werden daar minder belangrijk in, echter tegelijk ook serieuzer. Ik was immers single en verlangde naar een relatie die zou leiden tot een huwelijk, op de wijze zoals God dat zou goedkeuren.

Als je iemand(liefst uit dezelfde kerk) leuk vond, ging je er eerst een tijd voor bidden.

In mijn kerk in die tijd werd onderwezen dat je niet zomaar ging daten. Helemaal als je een betrokken kerklid was. Reputatie was alles en indien ik elke keer een ander zou daten, zou dat afgekeurd worden en kon ik erop rekenen daarop aangesproken te worden. Nee, als je iemand (liefst uit dezelfde kerk) leuk vond, ging je er eerst een tijd voor bidden.

Indien de verliefdheid bleef, gaf je dat aan in een gesprek met de pastor. Er waren geen geschreven regels, maar het was de modus operandi voor iemand die betrokken was bij de kerk. Uiteraard kon je er altijd voor kiezen om je eigen gang te gaan, maar dat was dus slecht voor je reputatie, en als christen in enig spotlicht (als rapper) vond ik mijn goede reputatie heel belangrijk. Maar bovenal wilde ik God volgen en zorgen dat ik niet in verleiding kwam om intiem te worden met iemand voor het huwelijk.

Zo gaf ik mezelf bepaalde grenzen: alleenstaande vrouwen kwamen niet bij mij thuis met mij alleen daar. Dat hield ik buiten de deur, uit voorzorg, zelfs als er niets aan de hand was. Preventief handelen, zo vond ik. En ik ging dus niet op dates. Verschillende keren ben ik verliefd geweest, zonder succes en van mijn grootste verliefdheid in de kerk moest ik een afwijzing accepteren en  aanzien hoe zij trouwde met een ander. Pijnlijk en verdrietig, maar dat is hoe het leven soms gaat en ik heb er veel van geleerd.

Vele jaren heb ik gebeden voor een vrouw, vele jaren ben ik 100% single geweest en heb ik geleefd als man met verlangens die elke keer in de ijskast gezet moesten worden. Inmiddels was ik halverwege de dertig en ik zag vrienden trouwen en familieleden kinderen krijgen, terwijl ik wachtte tot het mijn beurt zou zijn. Immers, God geeft je toch de verlangens van je hart? En als je het verlangen hebt, kan je beter trouwen, zo zegt de Bijbel ook.

Maar het kwam niet. Ik ging twijfelen of het nou aan mij lag of dat God me gewoon niet gehoord zou hebben. Na 8 jaar zonder relatie in de ‘prime’ van mijn leven, werd het steeds moeilijker om vol te houden. Meerdere keren ben ik verleid om gebruik te maken van meisjes die wel iets wilden met me op dat moment. Op het werk, in het dagelijks leven, soms heb ik zelfs een directe vraag tot seksueel contact afgewezen en ging ik , gek wordend van verlangen, toch gewoon naar huis, in plaats van met haar mee. Echter de ‘nee’s ‘ werden ‘misschiens’ aan het eind van die 8 jaar en uiteindelijk ging ik toch voor de bijl.

Na een aantal mislukte pogingen kwam daar toch het definitieve afscheid

Ik had ernstig gefaald. En een keer werd twee keer en zo ontstond een relatie met een jonge vrouw, waarvan alleen intimi wisten. En met enige regelmaat keerde ik haar de rug toe, soms zelfs voor zes maanden, maar uiteindelijk bracht verlangen en liefde ons weer bij elkaar. Toch wisten we dat het uiteindelijk niets zou worden, dat het niet zou leiden tot een huwelijk en konden we elkaar niet blijven vasthouden in deze onheilige relatie, hoe heftig de gevoelens ook waren. Dus na een aantal mislukte pogingen kwam daar toch het definitieve afscheid.

Waarom gaf God geen antwoord? hoe lang zou hij verwacht hebben dat ik het zou volhouden?

Als christen voelde ik me enorm mislukt. Met de kerk raakte ik gebrouilleerd en in geestelijke eenzaamheid verloor ik alle zelfvertrouwen alsook vertrouwen in de kerk. Gods Waarheid stond nog altijd als een paal boven water, maar ik dacht wel: ik heb 8 jaar lang gevochten, gehuild, geleden en overwonnen, tot ik het gewoon niet meer volhield. Waarom gaf God me dan geen antwoord? Hoe lang zou Hij verwacht hebben dat ik het zou volhouden? Deze prestatie zelf vond ik al bovenmenselijk. En ik had alles gedaan zoals het me geleerd was.

Blijkbaar was ik een loser. Blijkbaar had ik het anders moeten aanpakken. Maar hoe…?

Dit is het eerste deel in een drieluik over single zijn, daten en relaties als christen

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Singles
- Zes tips om als getrouwde christen singles te omarmen
- Vijf redenen om als christen single te zijn
- Waarom singles heel erg nuttig zijn in Gods koninkrijk
- "Single zijn in Gods koninkrijk is iets moois"
- Zes gevoelige uitspraken van christenen over singles
Meer over singles »

Matthijn Doekes schrijft columns voor CIP.nl, onder de naam Reusachtig deelt hij op Facebook nog veel meer. Klik hier om naar zijn pagina te gaan

Reacties

Lieve Matthijn, wat een worsteling heb jij doorstaan. Wij dachten je te kennen, dit probleem hadden wij geen weet van. Ik hoop dat er toch ooit nog eens een prinses op het witte paard komt voor jouw Witte Reus! Heel veel liefs van John en Gerrie
M
Ah wat lief van jullie! merci.
S
Eerlijk en moedig. Ik durf er verder niet zoveel aan toe te voegen.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.