Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

09 mei 2016 door Matthijs den Dekker

Zes tips om als getrouwde christen singles te omarmen

Singles in de kerk. Al een poosje loop ik rond met het idee er iets over te schrijven. Omdat ik het idee heb dat single-zijn in de gemiddelde kerk nog steeds iets is wat gezien wordt als ‘de fase voor je gaat trouwen’. En omdat ik het idee heb dat we mensen die getrouwd zijn nog steeds hoger aanslaan dan mensen die dat niet zijn.

Maar ja, wat schrijf je als getrouwde man over singles? Wat kan ik zeggen dat de problemen van singles goed weergeeft? En kloppen mijn vermoedens eigenlijk wel, of valt het allemaal reuze mee? Geen flauw idee.

Tot ik onlangs een artikel van Christina Cleveland las, met 6 tips voor getrouwde christenen om ‘om te gaan’ met single medegelovigen. En de eerste tip? Denk niet als getrouwde man over singles te kunnen schrijven. Dat ga ik dus ook niet meer proberen. Als alternatief hier een verkorte en vertaalde versie van Christina’s verhaal. De hele versie vind je hier.

6 tips hoe je als getrouwde christen single medegelovigen omarmt

1. Geef toe dat single-zijn complex is en je er weinig tot niets van weet
Single-zijn is niet ‘de fase in je leven voor je gaat trouwen’. De gemiddelde leeftijd waarop mensen in Amerika trouwen is 29,8 voor mannen en 26,9 voor vrouwen. Als je voor die leeftijd getrouwd bent, is het wijs toe te geven dat je ervaring als single volwassene beneden gemiddeld is. Net als het huwelijk is single-zijn complex. De mooie en slechte kanten zijn net zo mooi en slecht als die van het huwelijk, maar wel anders.

Veel singles hebben het gevoel dat ze gezien worden als geestelijk onvolwassen, moreel gevaarlijk en ongeschikt voor leiderschap, alleen omdat ze single zijn.

2. Erken dat getrouwd-zijn je in een bevoorrechte positie plaatst
Getrouwde mensen hebben het voor het zeggen in de christelijke wereld. Veel voorgangers, leiders, oudsten, ouderlingen, bestuursleden zijn getrouwd en brengen allemaal hun getrouwde perspectief mee. Trouwen is de norm en als je daar niet aan voldoet, word je gek aangekeken. Pas als getrouwde mensen deze bevoorrechte positie erkennen kunnen ze eerste stappen zetten om de balans te herstellen.

3. Wees ervan bewust dat huwelijk niet samenhangt met geestelijke volwassenheid
Veel singles hebben het gevoel dat ze gezien worden als geestelijk onvolwassen, moreel gevaarlijk en ongeschikt voor leiderschap, alleen omdat ze single zijn. Getrouwde mensen zijn echter niet heiliger of volwassener dan singles. Ze zijn ook niet op de een of andere manier ‘verder’, al zijn er veel (getrouwde) christelijk leiders die hier wel op hinten. Johannes 15:5 zegt dat je vrucht draagt als je in God blijft. Niet meer en niet minder.

4. Vier het leven van singles
Als je trouwt of een baby krijgt, word je overladen met cadeaus. Dat is mooi, maar als single heb je nooit zulke uitbundige viermomenten. Toch doet God bijzondere dingen in ons leven. Grote, zoals het halen van een diploma of het starten van een bedrijf. Of kleine, als het helpen van de buren en het bidden voor een vriend. We moeten vieren wat God doet in het leven, ook als dat leven heel anders is dan het onze...

De kloof tussen single en getrouwd is in veel kerken net zo groot als de kloof tussen andere culturele verschillen.

5. Besef dat singles een bijzonder aspect van de opstanding belichten
Rodney Clapp citeert Stanley Hauerwas: “Israël was bang dat de naam van een alleenstaande zonder kinderen zou worden vergeten. Paulus wijst echter op een andere hoop. Jezus is opgestaan uit de dood en de vergetelheid, en iedereen die gestorven is zal opstaan. Jezus bracht ons een koninkrijk van broers en zussen in Christus. Daarom zegt Hauerwas over singles: ‘Single-zijn is een radicale daad, omdat het een duidelijk getuigenis is dat iemands toekomst niet gegarandeerd wordt door een gezin, maar door de gemeenschap. De kerk, de voorbode van Gods Koninkrijk, leert ons wat onze eerste loyaliteit is.’”

6. Investeer in singles om je heen
Als je wilt weten hoe je Gods beeld kunt eren in single volwassenen om je heen, zul je ze moeten leren kennen. De kloof tussen single en getrouwd is in veel kerken net zo groot als de kloof tussen andere culturele verschillen. We zijn geroepen om die kloof te overbruggen. Alleen dan zal je ontdekken hoe je als getrouwd persoon single medemensen echt lief kunt hebben.

Bezoek hier de weblog van Matthijs den Dekker.

Lees ook: Vijf redenen om als christen single te zijn en "Single zijn in Gods koninkrijk is iets moois".


Singles
- Bewust alleen blijven? Zelfbevrediging? Cocky Drost beantwoordt veelgestelde vragen van christelijke singles
- Waarom daten christelijke singles niet of nauwelijks?
- Vijf redenen om als christen single te zijn
- Waarom singles heel erg nuttig zijn in Gods koninkrijk
- Cocky Drost geeft single-cursus: "Relatieproblemen komen vaak door gebrek aan zelfliefde"
Meer over Singles »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?