Willem Ouweneel

God

16 november 2018 door Jeffrey Schipper

Wat moeten evangelische christenen met de Dordtse Synode?

In deze honderdste (!) CIP-column van mijn hand hebben we het over de vierhonderdjarige herdenking van de Synode van Dordrecht. Dit was een nationale vergadering van de Nederduits Gereformeerde Kerk (na 1816 de Nederlands Hervormde Kerk geheten), plus vertegenwoordigers van diverse buitenlandse gereformeerde kerken. De voertalen waren Frans en Latijn. Het is ongetwijfeld de belangrijkste internationale bijeenkomst geweest die het calvinisme ooit gekend heeft. Opvallend genoeg was het niet de kerk zelf die de Synode belegde, maar de landelijke overheid: de Staten-Generaal van de Verenigde Nederlanden.

De Synode begon op 13 november 1618 met een openingsdienst in de Grote Kerk van Dordrecht; de laatste bijeenkomst was op 9 mei 1619. Verreweg de meeste bijeenkomsten werden gehouden in een bovenzaal van de Kloveniersdoelen, een gebouwencomplex op de hoek van de Stek en de Doelstraat, waar plaatselijke schutters op doelen schoten met een klover (een musketgeweer). Helaas bestaat het complex sinds 1857 niet meer (schande over de liberale regenten van toen!); slechts een bord aan een nieuwe muur herinnert aan de plek. De dichter C. W. van Rije protesteerde al: ‘Groet voor het laatst dit puin, dat m’ aan uw oog vertoont! Eerlang zal het geslacht aan later Naneef toonen: “Eertijds heeft Godes Kerk, haar zetel hier gewoond!” Nou ja, de zetel van Gods Kerk stond toen in Dordrecht!? Rome aan de Kil?

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

W
Heel mooi verwoord, Willem

Van harte mee eens! Laat het mysterie staan. De Bijbel leert inderdaad beide kanten en het is niet aan ons deze twee in een menselijke redenering in overeenstemming met elkaar te brengen. We danken God voor Zijn onuitsprekelijke goedheid en genade en streven tegelijkertijd naar de heiliging.

REAGEER
B
Beste Willem, ik wil geen diepe theologische discussie aan gaan maar wat moet ik dan met de woorden uit de Dordtse leerregels hoofdstuk 1 artikel 6 waarin duidelijk staat te lezen dat God 'degenen die niet uitverkoren zijn in hun boosheid en en hardigheid laat naar Zijn eeuwig besluit van verkiezing en verwerping, in het Woord Gods geopenbaard'? Deze (onbijbelse) uitleg van de uitverkiezing heeft door de eeuwen heen over grote delen van de kerk een bedekking gelegd. Weinig reden lijkt mij om de Synode van Dordrecht te herdenken. Bert Bout.
REAGEER
M
Geef mij maar gewoon het Woord dat geschreven is door joden vervuld met de Heilige Geest. Kerkvader moeten met hun religieuze handen van de bijbel afblijven en niets erbij voegen of er afhalen. Jezus is daar heel duidelijk over in zijn Woord
REAGEER
Toon meer reacties (10)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher