Ds. L. de Wit

God

03 september 2018 door Jeffrey Schipper

Ds. De Wit leest Psalmen met dementerenden: "Soms ga ik zingend verder"

“Het is heerlijk om te ontdekken als de Psalmen bij een dementerende zijn opgeslagen in het langetermijngeheugen. Vaak lees ik uit de Psalmen. Als ik het contact verlies, ga ik zingend verder,” aldus ds. L. de Wit tijdens de recente Haamstedeconferentie in Elspeet. Tegenover meer dan honderd mannenbroeders vertelde de hervormde predikant over een ziekte waarmee hij steeds vaker wordt geconfronteerd. Momenteel telt ons land 270.000 dementerenden. De komende 25 jaar zal dit aantal verdubbelen. Daarom deelt De Wit een aantal handreikingen.

“Dementie betekent letterlijk ontgeesting: je gedachten kwijtraken,” legt De Wit uit. “Als dementerende voel je jezelf steeds meer een buitenstaander. In een gesprek zit je niet meer op dezelfde golflengte, waardoor samenzijn steeds moeilijker wordt met eenzaamheid tot gevolg. Als haar man (in het verhaal van ds. De Wit is de dementerende een vrouw, red.) nog in leven is, is dat een verzwaring voor hem omdat hij steeds meer alleen komt te staan. Deze manier van leven wordt steeds meer bestempeld als zinloosheid. Een leven zonder zin mag je tegenwoordig beëindigen. Euthanasie is inmiddels al toegestaan bij hij een lichte vorm van dementie.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Haamstedeconferentie 2018
- Ds. J. Westerink: "De Heere willen dienen is niet genoeg"
- SGP-senator over refozuil: "Onze kathedraal kraakt en verkruimelt"
- Ds. W. Harinck kijkt niet te veel in achteruitkijkspiegel: "Idealiseer het verleden niet"
- De dominee is als een postbode die aanbelt - "De preek is geen strooibiljet"
Meer over Haamstedeconferentie 2018 »

Reacties

H
Mooi stukje. Ik zelf ben en blijf ervan overtuigd dat wanneer je de persoon met dementie oprechte liefde geeft, dit altijd binnen komt. Ook al kunnen ze dit niet zeggen. Ik heb jaren gewerkt met mensen met dementie en ik heb gezien dat hoe ik/ jij met het gedrag van de persoon met dementie omgaan een wereld van verschil kan maken. Zo zelfs, dat onrustmedicatie verminderd kan worden. Dit is de groep mensen die wij nog een stukje veiligheid kunnen bieden. Ik vind het dan ook pijnlijk dat kinderen hierdoor niet meer naar hun vader/ moeder gaan.
H
Bovenstaand stukje is door Janny Feenstra geschreven.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Al 99 procent van het bedrag is opgehaald. Draag je bij?