Paus tegenover anderhalf miljoen jongeren in Lissabon: "Je bent geroepen bij je naam"

Nieuws11 augustus 2023 Redactie
Paus Franciscus

Maar liefst 1,5 miljoen jongeren woonden afgelopen week de grote slotviering bij van de Wereldjongerendagen in Lissabon. Daarbij sprak paus Franciscus de jongeren toe en gaf het hij ze onder meer mee dat ze in Gods ogen prachtige kinderen zijn en door Hem geroepen. Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap publiceerde een ingekorte en vertaalde versie van de toespraak van de paus. Lees deze hieronder.

Jullie zijn hier niet toevallig. De Heer heeft jullie geroepen vanaf het begin van al jullie dagen. Hij heeft je zelfs bij naam geroepen! Bij naam geroepen: probeer je deze drie woorden voor te stellen in koeienletters. En bedenk dat ze in jouzelf geschreven zijn, in je hart, als de betekenis van wie je bent: jij bent bij naam geroepen. Voor ieder van ons geldt dat. Vanaf het begin van ons leven – nog voordat we schaduwen en wonden kregen – zijn we geroepen. Geroepen omdat we geliefd zijn. In Gods ogen zijn we prachtige kinderen. Hij roept ons elke dag, om ons te omarmen en te bemoedigen, om van ons een uniek en origineel meesterwerk te maken, waarvan we de schoonheid net beginnen te vatten.

Je bent geen nummer maar een gezicht
Dat we geroepen bij naam zijn, is niet zomaar een uitspraak; het is het Woord van God zelf (zie Jesaja 43:1-2; 2 Timoteüs 1:9). Wanneer God je bij naam roept, betekent het dat jij voor Hem geen nummer bent, maar een gezicht. Veel mensen kennen je naam, maar roepen je niet bij je naam. Je naam is bekend: die staat op sociale netwerken en wordt door algoritmes gekoppeld aan je likes en voorkeuren. Handig voor marktonderzoek, maar het komt niet in de buurt van hoe uniek je echt bent.

Hoeveel wolven verschuilen zich achter een glimlach van valse goedheid? Ze zeggen dat ze je kennen, ook al houden ze niet van je. Ze stellen dat ze in je geloven en beloven je dat je iemand zult worden, maar ze laten je in de steek wanneer je er niet meer toe doet. Dit zijn de illusies van de virtuele wereld en we moeten oppassen dat we ons er niet door laten misleiden. Want veel dingen die ons aantrekken en geluk beloven laten hun ware gezicht pas later zien: ijdel, overbodig, nep. Ze laten ons leeg achter. Zo is Jezus niet. Hij vertrouwt je. Voor Hem doe je er echt toe.

Als kerk geroepen
Wij, zijn kerk, zijn de gemeenschap van de geroepenen. Niet van de besten – nee, absoluut niet – maar van de geroepenen. Van degenen die samen met anderen het geschenk van geroepen zijn ontvangen. Wij zijn de gemeenschap van de broers en zussen van Jezus, zonen en dochters van dezelfde Vader. In de prachtige brieven die jullie me stuurden, schreven jullie: ‘Het beangstigt me dat er mensen zijn die me niet accepteren en die vinden dat er geen plaats is voor mij … Ik vraag me af of er wel plaats is voor mij.’ En: ‘Ik heb het gevoel dat er in mijn parochie geen ruimte is om fouten te maken.’

Dierbare vrienden, laat het duidelijk zijn voor iedereen die allergisch is voor onoprechtheid en lege woorden: er is ruimte voor iedereen in de kerk. Waar die ontbreekt, laten we daar dan alsjeblieft ruimte maken. Ook voor wie fouten maken, struikelen, en worstelen. Want de kerk is – en moet steeds meer worden – het huis waar de echo klinkt van Gods stem die ieder van ons bij naam roept.

De Heer wijst niet met zijn vinger maar strekt zijn armen uit. Dat liet Jezus ons zien op het kruis. Hij gooit de deur niet dicht, maar vraagt ons om binnen te komen; Hij houdt ons niet op afstand maar verwelkomt ons. Laten we deze boodschap van liefde doorgeven, die ons hart bevrijdt en een vreugde geeft die nooit voorbijgaat. Hoe kunnen we dat doen? Door anderen bij naam te roepen. Vraag de namen van de mensen die je ontmoet, spreek ze uit met liefde, en zeg onbevreesd: ‘God houdt van je, God roept je.’ Herinner elkaar eraan dat je echt van waarde bent. Wees niet bang om tegen elkaar te zeggen: ‘Broer, zus, het is goed dat je bestaat!’ Geloof je dit? Doe je mee?

God ontmoet je
Jullie hebben me veel vragen gesteld. Vragen zijn vaak beter dan antwoorden, want vragen stellen is het beste medicijn tegen routine, de vlakke alledaagsheid die de ziel afstompt. Dus houd jullie vragen over je dromen, gevoelens, diepste verlangens en over de zin van het leven niet voor jezelf maar breng ze bij Jezus. Roep Hem bij naam, zoals Hij dat met jou doet. Stel je vragen aan Hem, vertrouw Hem je geheimen toe, je geliefden, je vreugde en je zorgen. Dan zul je iets verrassends ontdekken: wanneer je je hart elke dag voor God openstelt, ontmoet God je onverwacht. Niet met een pasklaar antwoord als een zoekmachine, want Hij is een echte vriend. Hij doet namelijk ook een beroep op jou. Jij vraagt Hem iets – en vervolgens begin je andere vragen te horen – Gods vragen, in jezelf. Gods vragen raken de blootliggende zenuwen van onze ziel, zetten ons aan tot het goede, trekken ons binnen in een grotere liefde en vergroten ons hart. God gaat in gesprek met ons en laat ons groeien in wat er echt toe doet: leven geven.

Ga met God
Dat zie je in het Evangelie gebeuren. Jezus’ leerlingen waren nog niet zo lang bij Hem en zochten naar antwoorden. En wat deed de Heer? Hij verraste ze door ze op een missie te sturen. Hij stuurde ze zonder gedegen voorbereiding, zonder zekerheid, zonder beurs, reiszak, of sandalen. Hij vertrouwde ze genoeg om ze ‘als schapen onder de wolven’ te sturen (Lucas 10:3-4) en ze kwamen vol vreugde terug van hun avontuur!

En nu stelt Jezus hetzelfde vertrouwen in jullie. Het geluk dat Jezus biedt aan ieder van jullie krijg je niet door iets te verzamelen, maar door je leven op het spel te zetten (Lucas 17:33). De Heer zegt dus tegen ieder van jullie: ‘Ga, want de wereld heeft iets nodig wat jij en alleen jij kunt geven.’ Je denkt misschien: Wat dan? Eén ding: prachtig nieuws dat ook Jezus gaf aan zijn leerlingen: ‘Dat God dichtbij is’ (zie Lucas 10:9). Ieder mens moet weten dat God dichtbij is.

Angst overwinnen
Nog steeds zou je kunnen zeggen: ‘Dat kan ik niet, ik durf het niet, ik ben bang.’ Wat ertoe doet is, is hoe we met die angsten omgaan. God roept ons juist in onze angst, geslotenheid en eenzaamheid. Hij roept niet de geschikte mensen; Hij maakt de mensen die Hij roept geschikt (2 Korintiërs 3:10). De Heer deed wonderlijke dingen met Abraham, die bejaard was en het gevoel had dat zijn einde nabij was (Genesis 17:17); met Mozes, die bang was om te spreken omdat hij stotterde (Exodus 4:10); met Petrus, die impulsief was en vaak fouten maakte (bijvoorbeeld in Matteüs 16:22); met Paulus, die schuldig was aan heel erge dingen (1 Korintiërs 15:9). Niemand van hen was perfect, en toch waren ze allemaal verenigd met de Heer. Zij waren met Hem verbonden. Dat is het geheim: verbonden zijn met de Heer.

Onthoud dit: we zijn allemaal geroepen door de Heer, geroepen omdat we geliefd zijn. Noem dus elkaars naam en besef hoe mooi het is om geliefd en gewaardeerd te zijn. Blijf je vragen stellen aan Jezus. Blijf verbonden met Hem (Johannes 15:4) en zijn liefde, want zo zal onze vreugde alleen maar toenemen.

Deze ingekorte en vertaalde versie van de preek die de paus hield op de Wereldjongerendagen verscheen eerst op een website van het NBG en is met toestemming overgenomen. 

Praatmee

Beluister onze podcast

#325 dr. J. Hoek (hervormd) en dr. R. van Kooten (HHK) over de kerkscheuring en eenheid zoeken
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. J. C. de Groot
Video

Ds. J. C. de Groot schrok van beelden dodenherdenking: "Waar gaat dit naartoe?"

"Op 7 oktober vorig jaar werden 1200 Joden op de meest gruwelijke wijze afgeslacht. In de wereld heeft dit een golf van haat teweeggebracht. In eerste instantie was er ontzetting over het feit dat dit de Joden vandaag de dag kan overkomen. En nu zijn

Geweld in Nigeria
Nieuws

Zes Nigeriaanse christenen gedood: "Daders schoten op iedereen die ze zagen"

Zes christenen zijn afgelopen zondag in de Nigeriaanse staat Kaduna om het leven gekomen na een aanval van islamitische Fulani-herders. Naast de zes gedode christenen, raakten acht anderen gewond, zo meldt Morning Star News. Fulani-herders vielen het

Gerald Troost
Video

Gerald Troost komt met nieuwe liederen over de hemelvaart van Jezus

'Na de thema cd’s Kerst, Pasen en Pinksteren is nu de thema cd ‘HEMELVAART' uit. Een wat onbekender feest, maar wat een moment. Jezus die na zijn zelfopoffering met applaus in de hemel wordt binnengehaald. Met zegenende handen stijgt Jezus naar omhoo

Byzantijnse Chorakerk in Istanbul
Nieuws

Eeuwenoude Turkse Chorakerk officieel ingewijd als moskee

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft maandag de voormalige Byzantijnse Chorakerk in Istanbul officieel geopend als moskee, meldt Religion News. De Turkse regering wees het kerkgebouw vier jaar geleden aan als islamitisch gebedshuis, ondanks

André Meulmeester
Video

André Meulmeester wijst op dé uitdaging van een missionaire kerk

André Meulmeester deelde onlangs zijn ervaringen als missionair werker in een seculiere omgeving. In de lezing van Geloofstoerusting ging hij in op de impact van het evangelie in de stad Almere. De diversiteit in de gemeente van Almere laat bijvoorbe

ds. Gijs Bronsveld
Video

NGK bestaat een jaar: predikant uit Hattem deelt videoboodschap

Zo’n 2000 NGK-leden wonen er in Hattem en omstreken, tot vorig jaar verdeeld over twee GKv-kerken (plm. 1000 en 500 leden) en een NGK. "Op veel terreinen werkten we al samen", vertelt ds. Gijs Bronsveld, predikant van de Ontmoetingskerk. "Jaarlijks i

Zie ik kom spoedig
Video

De val van Babylon: de één rouwt en de ander viert feest

De grote stad Babylon – als toonbeeld van opstand tegen God en valse religie – wordt binnen een uur verwoest. Op de aarde reden voor rouw en ontzetting, voor de hemel juist reden voor een feest! Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 32 van

Ds. J. J. ten Brinke
Verdieping

Herstel van het Koninkrijk voor Israël is een zaak die biddend wordt verwacht

Hemelvaartsdag heet vanouds de ‘kroningsdag’ van de Heere Jezus. Met evenveel recht mag het Zijn ‘koningsdag’ heten. Maar anno 2024 zou de vraag van de apostelen (Hand.1:6) zomaar onze vraag kunnen zijn: ‘Heere, zult U in deze tijd voor Israël het Ko

Meerartikelen

Soedanese vlag
Positief nieuws

Soedanese moslim bekeert zich tot Christus nadat onbekende man Bijbel achterliet

Nuraldaim Hassan, opgegroeid als moslim in Soedan, komt wel op een heel bijzondere manier in aanraking met het christelijk geloof. Op een dag zoekt een reiziger tijdens een regenbui onderdak bij Nuraldaim thuis. Als de reiziger vertrekt, stuit Nurald

Pieter Dirk Dekker
Nieuws

Pieter Dirk Dekker komt in nieuw boek met een nieuwe kijk op uitverkiezing

Dure auto’s, succesvolle outfits, gelikte livestreams – wie een kerk bezoekt, merkt lang niet altijd dat God vooral oog voor de armen heeft. Toch is dat wat de Bijbel betreft een cruciaal aspect van het evangelie. Sterker nog: sommige Bijbelteksten s

Psalmendag
Nieuws

Opnieuw Psalmendag op Groot Nieuws Radio Blijde Klanken

Op Hemelvaartsdag (9 mei aanstaande van 08.00 uur - 20.00 uur) presenteert Groot Nieuws Radio Blijde Klanken de tweede editie van de Blijde Klanken Psalmendag. Vanwege de enthousiaste reacties van koren, muzikanten en luisteraars, zal dit jaar opnieu

Hemelvaart
Boekfragment

Hemelvaart: de glorieuze huldiging van Jezus in de hemel

Hemelvaart komt er vaak bekaaid vanaf. Het lijkt het ondergeschoven kindje van alle kerkelijke feestdagen. Maar Hemelvaart is een juichfeest. Op het moment dat Jezus de hemel binnenkwam begonnen engelen te spelen op hun instrumenten en begon de hemel

Kees Postma
Column

Als kerkleider was ik te veel gaan vertrouwen op mijn eigen kwaliteiten

Het viel tegen. We konden er zelf niet veel aan doen trouwens. We waren zeker op de juiste plaats, maar op het verkeerde moment. Op het hoogtepunt van de zwangerschap van mijn vrouw Wieteke togen we aan het begin van de zomer, samen met onze tweejari

Dr. Wim Dekker
Boekfragment

Er moet zo gepreekt worden dat ik schrik van mezelf

'Waarom zou ik naar de kerk gaan?' Zo luidt de titel van een boek van dr. A.A. van Ruler (1908-1970). Van Ruler was hoogleraar systematische theologie in Utrecht. In de jaren zestig van de vorige eeuw kreeg hij te maken met een zwakke gezondheid, waa

Justina van Manen
Interview

Waarom de wijze waarop christenen het gesprek over abortus aangaan zo belangrijk is

“Abortus is de grootste schending van mensenrechten in onze tijd.” Dat stelt de Canadese auteur Justina van Manen. Ze schreef ‘In gesprek over abortus’, waarin ze praktische tips deelt over dit lastige gesprek met mensen die daar anders over denken.

Russell Brand
Positief nieuws

Bekende Britse komiek gedoopt: “Een levensveranderende ervaring”

“Een ongelooflijke en levensveranderende ervaring” en "een overgave aan Christus", zo omschrijft de Britse acteur en komiek Russell Brand zijn bekering tot Jezus en zijn recente doop. In een videoboodschap getuigt Brand via sociale media van zijn gel

grafstenen
Nieuws

Graven van Iraakse christenen vernield in Utrechtse wijk Overvecht

Bij begraafplaats Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht zijn afgelopen weekend schokkende taferelen ontdekt: circa negentig graven zijn ernstig beschadigd. Een speciale sectie van de begraafplaats, gereserveerd voor Iraakse christenen, zag bijna g

Een Amerikaanse pastor overleeft aanslag
Nieuws

Amerikaanse pastor overleeft moordaanslag tijdens kerkdienst: "Zijn wapen haperde"

Een Amerikaanse pastor uit Pennsylvania heeft ternauwernood een moordaanslag overleefd. Dat meldt CBN News. Tijdens een kerkdienst probeerde een 26-jarige man de pastor, terwijl hij aan het preken was, neer te schieten. Maar het wapen haperde, waarna

Ayaan Hirsi Ali
Nieuws

Ayaan Hirsi Ali betreurt dat ze vroeger met het christendom spotte

Tijdens een conferentie in New York heeft vrouwenrechtenactiviste, auteur en voormalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali afgelopen weekend spijt betuigd over haar vroegere kritiek op het christendom. Dat meldt The Christian Post. Ali, ooit een overtuigd a

Jan-Willem Grievink
Podcast

Evangelische beweging is volgens Jan-Willem Grievink complexer dan velen denken

Naar aanleiding van het boek 'Rauw' van evangelist David de Vos wordt het reilen en zeilen van de evangelische beweging volop besproken. In de nieuwspodcast van Cvandaag benadrukt Jan-Willem Grievink dat deze stroming complexer is dan veel christenen