abortus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 juni 2022 door Redactie

Afschaffing landelijk recht abortus VS zorgt mogelijk voor sluiting kwart van de abortusklinieken

Na jaren strijd tegen de Roe vs. Wade beslissing van het Hooggerechtshof waardoor abortussen in alle Amerikaanse staten werden gelegaliseerd, lijken pro-life activisten succes te hebben, meldt de Christian Post. Het Hooggerechtshof staat op het punt om het landelijke recht op abortus af te schaffen, waardoor de staten zelf over de wetgeving mogen beslissen. Dat zal in veel staten zorgen voor strengere abortuswetgeving of zelfs een verbod op abortus. Dit zou wellicht kunnen leiden tot sluiting van een kwart van de abortusklinieken. 

Op dit moment zijn er een kleine 800 abortusklinieken in de Verenigde Staten. De meeste hiervan, 168 klinieken, bevinden zich in het overwegend liberale Californië. Daarop volgen de staten New York met 89 klinieken en Florida met 55 klinieken, ondanks haar meer conservatieve politieke achtergrond. In totaal is er ongeveer één kliniek per 158.000 vrouwen van vruchtbare leeftijd, volgens een onderzoek van Advancing New Standards in Reproductive Health (ANSIRH). Het onderzoek laat zien dat wanneer de uitspraak van Roe v. Wade wordt vernietigd "tot wel 26 staten alle of de meeste abortussen kunnen verbieden waardoor veel klinieken mogelijk zullen sluiten". Een gevolg zou kunnen zijn dat er minder klinieken zullen zijn die meer vrouwen zullen helpen. Het onderzoek stelt dat 202 klinieken haar deuren zullen sluiten. Dat is 26 procent van het totaal aantal Amerikaanse abortusklinieken. ANSIRH wilde verder geen commentaar geven. 

De rechters van het Hooggerechtshof buigen zich over het vernietigen van twee eerdere uitspraken. Dit gaat over de in Amerika zeer belangrijke Roe vs. Wade uitspraak in 1973. Door de uitspraak werd abortus legaal omdat het ervoor zorgde dat de meeste wetten waarin abortus werd verboden als ongrondwettelijk werden gezien door het Hooggerechtshof. Daarnaast gaat het om een uitspraak uit 1992 waar in de Planned Parenthood vs. Casey zaak de eerdere uitspraak van de rechters werd bevestigd. Nu, bijna vijftig jaar na het legaliseren van abortussen in de Verenigde Staten, lijkt het erop dat er een eind komt aan de legalisering van abortussen in verschillende staten.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
Iedere sluiting van een dergelijke kliniek lijkt mij winst...