abortus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 mei 2022 door Redactie

'Amerikaans Hooggerechtshof gaat landelijk abortusrecht afschaffen'; verbod in helft van VS op komst?

Groot nieuws vanuit de Verenigde Staten. Het Hooggerechtshof zou namelijk op het punt staan om het landelijke recht op abortus af te schaffen. De nieuwssite Politico meldt dat op basis van gelekte documenten die ze hebben ingezien. Die zijn vervolgens door de website ook direct online gezet.

Het Hooggerechtshof zou twee eerdere uitspraken gaan vernietigen en daarmee het landelijke recht op abortus afschaffen. Een van de voorstellen zou al een meerderheid van de stemmen hebben behaald. Dit gaat over de in Amerika zeer belangrijke Roe vs. Wade uitspraak in 1973. Door de uitspraak werd abortus legaal omdat het de meeste wetten waarin abortus werd verboden als ongrondwettelijk zag. In een latere, voor het land cruciale rechtszaak in 1992, werd de uitspraak van het Hooggerechtshof nog eens bevestigd in de Planned Parenthood vs. Casey zaak.

Nu buigt het Hooggerechtshof zich over het vernietigen van beide uitspraken. Dit naar aanleiding van een zaak over de abortuswetgeving in de staat Mississippi. Daar is men al enkele jaren bezig om een wet in te voeren waardoor abortus vanaf vijftien weken zwangerschap strafbaar wordt. Dat gaat echter niet zonder slag om stoot omdat de pro choice-beweging besloot een rechtszaak tegen de staat aan te spannen en deze ook tot twee keer toe won. Daar ging de staat echter niet mee akkoord waardoor de zaak eind vorig jaar bij het Hooggerechtshof terechtkwam. De staat Mississippi wil dat de bewuste uitspraken uit het verleden gewist worden zodat het landelijk recht op abortus vervalt.

Dat betekent overigens niet dat abortus dan in de hele Verenigde Staten verboden wordt. Iedere staat heeft in dat geval wel de vrijheid om zelf te bepalen hoe de abortuswetgeving eruit komt te zien. Dat is voor veel conservatieve en republikeinse staten een goed vooruitzicht. Verschillende staten proberen al jarenlang strengere abortuswetgeving in te voeren, maar worden daarbij tegengehouden door juridische stappen van de pro choice-beweging. Wanneer het Hooggerechtshof inderdaad de uitspraken uit het verleden gaat wissen, zal abortus wellicht in de helft van de staten verboden worden.

Uit de documenten blijkt dat een meerderheid van de rechters van het Hooggerechtshof voor het vernietigen van de Roe vs. Wade uitspraak is. ‘Roe was vanaf het begin af aan afschuwelijk verkeerd’, schrijft de rechter in het uitgelekte stuk. ‘Het is tijd om de Grondwet in acht te nemen en de abortuskwestie terug te geven aan de volksvertegenwoordigers.’ Vier andere door de Republikeinen benoemde rechters stemmen hiermee volgens de nieuwssite in. Daarmee is er een meerderheid van vijf rechters. Overigens wil het Hooggerechtshof niet reageren op de uitgelekte documenten. Een definitieve uitspraak wordt binnen enkele maanden verwacht.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Het lijkt dat het afschaffen van de huidige abortuswet goed is maar wat er nu aan zit te komen is veel erger. De AB2223 wet staat toe dat baby's tot 28 dagen na de geboorte gedood mogen worden zonder opgaaf van reden en het is voor justitie niet mogelijk om vervolging in te stellen. In Sacramento Californië zijn duizenden christenen de straat op gegaan om deze wet te stoppen. Wij hier in Nederland moeten bidden om onze broeders en zusters daarin te steunen.