Orthodoxe kerk Oekraïne
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 juni 2022 door Patrick Goede

Hoofd orthodoxe kerk Oekraïne noemt Russische patriarch Kirill "meer staatsman dan religieus leider"

Het hoofd van de orthodoxe kerk in Oekraïne, Epiphanius, heeft uitgehaald naar patriarch Kirill van de Russisch orthodoxe kerk. In gesprek met Religion News Service zegt hij dat de kerkleider mede verantwoordelijk is voor de "misdaden van Poetin". Epiphanius: "Hij is net zo verantwoordelijk voor alle oorlogsmisdaden die het Russische leger in Oekraïne begaat als Poetin."

Hieronder volgt een vertaling van het interview dat RNS met de Oekraïense kerkleider had.

In uw paasboodschap citeerde u de woorden van Paulus, zoals geciteerd in de beroemde paaspreek van Johannes Chrysostomus: “Dood, waar is uw prikkel? Waar is je overwinning?” Hoe troostend zijn deze woorden voor degenen die dierbaren hebben verloren?
"De taak van de kerk is om Oekraïners te ondersteunen en te inspireren. En mijn taak als primaat van de kerk is om de geest van (het) Oekraïense leger te ondersteunen, om de geest van (het) Oekraïense volk te ondersteunen in de strijd die gaande is. Dit is een strijd tussen goed en kwaad. Het Russische kwaad drong ons vredige huis binnen. We zijn geroepen om dit kwaad in Oost-Oekraïne te stoppen. Want als wij Oekraïners dit niet stoppen, zal het zich verspreiden naar andere gebieden. Dus de woorden van Johannes Chrysostomus zijn in deze tijd heel erg waar geworden."

U hebt alle orthodoxe christenen uitgenodigd om het geestelijke juk van Moskou te verwerpen. Richt u zich specifiek tot die 400 Russisch-orthodoxe priesters in Oekraïne die hebben opgeroepen tot een kerkelijk tribunaal tegen patriarch Kirill?
"Het heeft niet alleen betrekking op die priesters. Dit geldt voor iedereen in de Russisch-orthodoxe kerk. In Oekraïne is het de enige staatsinstelling die een band heeft met Moskou. Daarom roep ik alle orthodoxe mensen op om zich rond Kiev te verenigen, omdat het spirituele deel ervan erg belangrijk is. Poetin maakt met veel succes gebruik van de Russisch-orthodoxe kerk in Oekraïne. Maar we zien dat het Oekraïense volk dit gaandeweg allemaal zijn gaan begrijpen."

Volgens de laatste peiling die begin maart werd gehouden, voordat de wreedheden in Bucha aan het licht kwamen, was 70% van Oekraïne orthodox-christelijk. Onder hen steunt 52% (de orthodoxe kerk) van Oekraïne. Slechts 4% steunt de Russisch-orthodoxe kerk. Vorig jaar december hadden ze nog de steun van 15% van de bevolking.
"Daarom ben ik ervan overtuigd dat we uiteindelijk allemaal in één lokale Orthodoxe Kerk van Oekraïne terecht zullen komen. Zolang we de Russisch-orthodoxe kerk in Oekraïne hebben, creëert dat nog ijdele hoop voor Poetin. Voor de grootschalige invasie had hij namelijk de illusie dat hij binnen drie, vier dagen heel Oekraïne zou veroveren. Hij dacht dat Oekraïne hem zou accepteren, hem tegemoet zou treden met bloemen, maar het gebeurde niet. Elke parochie in Oekraïne moet een vrije keuze hebben."

Hoeveel parochies in Oekraïne hebben sinds het begin van de oorlog de Russisch-Orthodoxe Kerk verlaten om zich bij de Orthodoxe Kerk van Oekraïne aan te sluiten? "Meer dan 300 parochies hebben zich in deze drie maanden aangesloten bij (de) Oekraïens-Orthodoxe Kerk vanuit de Russisch-Orthodoxe Kerk."

De Europese Unie overweegt om Kirill sancties op te leggen voor zijn rol in het steunen van Poetins oorlog. Denkt u dat de Europese Unie of de regering van de Verenigde Staten hem sancties moet opleggen?
"We weten dat (hij) de belangrijkste ideoloog is van de 'Russische wereld'-theorie, die de zogenaamde eenheid van de drie volkeren voorstelt: Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. Hij predikte deze ideologie elke keer dat hij Oekraïne bezocht. Daarom draagt ​​hij net zoveel verantwoordelijkheid als Poetin voor alle oorlogsmisdaden die het Russische leger in Oekraïne begaat.

Iedereen moet begrijpen dat de Russisch-orthodoxe kerk deel uitmaakt van de Russische staat. Het is net als de afdeling religieuze zaken. Kirill is meer een staatsautoriteit dan een religieuze predikant. Hij is een oligarch, een magnaat bedekt met een kerksoutane. Hij heeft zijn eigendom in Europa. Daarom moet de wereld hem bestraffen."

Er is een groeiende consensus onder sommige leden van de Wereldraad van Kerken dat de Russisch-orthodoxe kerk uit haar gelederen moet worden verdreven. Zou u een dergelijke stap steunen?
"Het hangt niet van ons af, het hangt af van de Wereldkerkraad. Maar als er zo'n beweging gaande is, dan is dat terecht. De Russische kerk predikt een ideologie van racisme. Deze ideologie bracht dood, moorden en wreedheden naar Oekraïne. Deze ideologie heeft tot doel het Oekraïense volk te elimineren. Daarom is het bijna gelijk aan de ideologie van het nazisme. Als deze kerk een relatie heeft met deze ideologie, kan ze geen lid zijn van deze organisatie."

U vertelde in maart aan de Griekse staatstelevisie dat kort nadat de oorlog begon, Russische agenten drie keer probeerden de St. Michael's binnen te komen om u te vermoorden. U zei dat u "door buitenlandse instanties was geïnformeerd dat u nummer vijf was op een moordlijst met prominente Oekraïense leiders." Maakt u zich nog steeds zorgen om uw persoonlijke veiligheid?
"Uit buitenlandse bronnen weten we dat er lijsten waren van autoriteiten die vermoord moesten worden. Daarom werden er de eerste drie dagen ook pogingen ondernomen om deze woning binnen te komen en de Sint-Michielskerk binnen te komen. Elke dag vonden we kleine (GPS) apparaten op het terrein van de kathedraal en het klooster om artillerie te sturen. Het was morele druk. Ik bleef mijn werk doen. Ik zette de erediensten voort en steunde onze autoriteiten en onze soldaten. Maar we zien dat Oekraïne op elk moment en op elke plaats kan worden gebombardeerd. Niet alleen Oost-Oekraïne, maar ook West-Oekraïne. Daarom vertrouwen we in de eerste plaats op Gods wil en geloven we dat God ons zal beschermen. Hij beschermde ons gedurende deze drie maanden."

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Interessant artikel dat aangeeft dat de Russisch-orthodoxe kerk geen kerk van Jezus Christus is, maar deel uitmaakt van de Russische staat.

Inderdaad is Kirill net zo verantwoordelijk voor alle oorlogsmisdaden die het Russische leger in Oekraïne begaat als Poetin.