Orthodoxe kerk patriarchaat Moskou in Oekraïne
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 mei 2022 door Redactie

Steeds meer Oekraïense regio's verbannen kerken onder Patriarchaat van Moskou

De regio van Boryslav in Oekraïne verbiedt diensten en samenkomsten in Orthodoxe Kerken die onder het patriarchaat van Moskou vallen. Per 1 juni wordt het verbod van kracht, meldt CNE News. De burgemeester van Boryslav noemt het een "historisch besluit". Kerken mogen niets meer verkopen op het kerkterrein. De gemeenteraad mag daarnaast beslag leggen op de gebouwen van de orthodoxe kerken.

Boryslav richt haar peilen op de Russische kerken na de invasie van Rusland in Oekraïne. Het is niet de eerste stad en regio waar dit verbod van kracht is. Steeds meer regio's richten zich tegen kerken die onder het patriarchaat van Moskou vallen. "De kerk vormt een bedreiging voor de nationale veiligheid", aldus de burgermeester van de Oekraïense regio Konotop.

Als reactie op het verbod besloten verschillende orthodoxe kerken voortaan het gezag van het patriarchaat van Constantinopel te aanvaarden in plaats van dat van het patriarchaat van Moskou. In een vergadering van Russisch-orthodoxe geestelijken uit Oekraïne stemde 64,5 procent voor het breken van de banden met de Russische tak van de Orthodoxe Kerk uit Moskou. 

De Russische aartspriester Alexei Nosenko noemt het verbod "illegaal". "Geen enkel bestuursorgaan heeft het recht en de macht om activiteiten en samenkomsten van religieuze organisaties te verbieden." Volgens de aartspriesters hoeven Russisch-Orthodoxe gelovigen uit Boryslav het verbod dus niet te gehoorzamen. Hiermee lopen de christenen het risico op de sluiting en beslagneming van de kerkgebouwen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Terecht omdat kerken onder Patriarchaat van Moskou via patriarch Kirill meeheulen met de leugens van Poetin om de oorlog tegen Oekraïne goed te praten.