Don Ceder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 april 2022 door Redactie

ChristenUnie: "Er moet een tweede, derde en vierde Ter Apel komen"

Er is in Nederland qua opvang van vluchtelingen iets niet goed gedaan. Dat is de mening van CU-Kamerlid Don Ceder. Hij pleitte er bij het radioprogramma Dit is de Dag voor om een tweede, derde en vierde Ter Apel te openen.

Reden voor het gesprek waren de uitspraken van burgemeester Koen Schuiling van Groningen. Hij stelde recent zich te schamen voor de situatie van statushouders in Ter Apel, het enige aanmeldcentrum voor asielzoekers in Nederland. “Ik ben er echt dagen beroerd van geweest”, vertelde de burgemeester over een bezoek aan het aanmeldcentrum in Ter Apel. “Kinderen spelen er tussen het afval. Op een festivalterrein zijn oneindig veel betere sanitaire voorzieningen. Het is een andere categorie mensen of zo, ik weet het niet. Aan alle kanten overtreden we de wet. Het is beschamend.”

Ceder was te gast bij het programma Dit is de Dag van presentator Tijs van den Brink. Hij vertelde dat ook hij recent is wezen kijken in Ter Apel. De situatie daar is volgens het Kamerlid schrijnend. “Dit is de eerste plek waar mensen komen die asiel aanvragen, die vluchten voor oorlog en conflict. En als je zo opgevangen wordt in tenten met stapelbedden, en waar het hygiënisch niet in orde is; dan denk ik dat wij als Nederland qua opvang iets niet goed gedaan hebben. Dat moet wat ons betreft ook beter.”

Joost Eerdmans, fractievoorzitter van JA21, stelde eerder dat er simpelweg te veel vluchtelingen worden opgevangen. Hij vindt dat minstens een vijfde van de mensen uit veilige landen teruggestuurd moeten worden als ze nog in een asielprocedure zitten. Volgens Ceder is dat echter geen oplossing: “Je moet kijken of je naar een tweede, derde of vierde aanmeldcentrum moet gaan. Nu komt alles en iedereen naar Ter Apel.”

Beluister het volledige gesprek met Don Ceder en Joost Eerdmans hier terug. 

Foto: Isaac Owusu

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
De gespreksleider van Dit is de dag is weer zéér partijdig; hij staat duidelijk achter het standpunt van Ceder en valt Eerdmans constant aan op zijn inbreng. Ik vind het standpunt van Ceder naïef en onbarmhartig. Niet alleen Ter Apel maar ons land is vol, om elke vierkante meter wordt 'gevochten' en vele groepen vallen nu al buiten de boot. Terugsturen van 'veilige landers' en vluchtelingen opvangen in grote landen met ruimte lijkt mij de beste oplossing.