corona kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 januari 2022 door Jeffrey Schipper

Christenen Collectief roept kerkleiders op om 'verschrikkelijke' coronaregels los te laten

'Erediensten worden al bijna twee jaar op een verschrikkelijke manier belemmerd of onmogelijk gemaakt. Wordt het niet tijd om de angst van ons af te werpen?', vraagt het Christenen Collectief zich af in een open brief, gericht aan kerkleiders in Nederland. Dit platform werd vorig jaar opgericht. Het Christenen Collectief verbindt christenen uit verschillende kerkgenootschappen die kritisch staan ten opzichte van het huidige coronabeleid in Nederland.

Vorig jaar sprak CIP.nl met oprichter Joop Buker. Over de aanleiding van Christenen Collectief vertelde hij: "Het idee ontstond omdat er mensen in mijn omgeving ook bezorgd waren en kritisch zijn op de in mijn ogen buitenproportionele maatregelen. Die christenen verbinden, maar ook om een signaal af te geven, leek mij een goed idee. (...) Zij maken zich zorgen over de onderbouwing en achterliggende motivatie van dit beleid. En zien ook de enorme negatieve gevolgen in de levens van mensen, voor de gezinnen, het onderwijs, het bedrijfsleven, kortom: de hele maatschappij. Wij pleiten voor een andere aanpak."

In de open brief stelt het platform dat kerkelijk Nederland een voorbeeld zou moeten nemen aan vervolgde christenen wereldwijd. 'Daar kunnen we veel van leren. Bijvoorbeeld van Nigeriaanse christenen die kort na een bomaanslag elkaar weer opzoeken, precies op de plek waar gemeenteleden het leven lieten. Of christenen in de eerste eeuw na Christus, die met gevaar voor eigen leven niet naar de keizer luisterden maar in het geheim in catacomben samenkwamen. Of gelovigen van kleine ondergrondse gemeenten in Noord-Korea. Zijn/waren die allemaal onverantwoord bezig?Schenden/schonden ze allemaal op een schandalige manier Romeinen 13, waar staat dat de overheid een dienares van God is? Kennelijk niet.'

Ook verwijzen de opstellers van de brief naar de bijbelse opdracht in Hebreeën 10:25 om niet weg te blijven bij samenkomsten. 'Online mogelijkheden blijven surrogaatoplossingen, waar we dankbaar voor mogen zijn als het gaat om ouderen en zieken, maar de opdracht aan gezonde en jonge christenen blijft staan om voor lofprijs en onderricht fysiek te blijven samenkomen. Wat doen we met het gebed van Salomo in 2 Kronieken 6:12-42? En met het gebed van Josafat in 2 Kronieken 20:7-9? Daaruit blijkt dat men fysiek samenkwam in de tempel in tijden van pest en plagen om de Naam van de HEERE aan te roepen en te vragen om vergeving.'

'De acties van christenen in andere landen en uit andere eeuwen – ‘protestanten’ naar de letterlijke zin van het woord – geven/gaven blijk van een overtuigingskracht, een liefde voor het dienen van God, waar wij – ‘verwende’ westerse christenen – veel van kunnen leren', vervolgt het Christenen Collectief. 'Zij hecht(t)en meer waarde aan het samenkomen van de gemeente dan aan een extern gevaar (overheidsingrijpen, aanslagen, virussen). Daarmee tonen ze een liefde voor God, Zijn Woord en Zijn Kerk, die alle verstand te boven gaat; in het geloofsvertrouwen dat de Heere hen tot een Hulp en Sterkte is, Die als een muur om hen heen zal staan.

We bereiken het punt dat de vraag op ons afkomt: kunnen we als kerk hier nog aan meedoen? Als God het niet verhoedt gaan we naar een permanente, gemedicaliseerde technocratie waar uiteindelijk geen plaats meer zal zijn voor mensen die zich (om des gewetens wil) niet voortdurend laten checken en boosteren. Wordt er van ons niet gevraagd om juist niet in dat gelid mee te lopen en te getuigen van de Hoop die in ons is? Maar gij geheel anders?', vragen de briefschrijvers zich af.

De brief is ondertekend door Joop Buker, Hans Christiaanse, Johan Démoed, Sjoukje Dijkstra en Myrjam de Jonge. Dit doen ze naar eigen zeggen 'mede namens ruim 2450 deelnemers' aan het Christenen Collectief.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Sta ik helemaal achter, we kijken en luisteren al bijna twee jaar naar aardse berichten. We vergeten steeds meer om naar de hemel te kijken en te luisteren naar ons hoofd Jezus Christus.