TWR in Noord-Korea
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

CIP CROWDFUND

 

In het meest gesloten land ter wereld luisteren mensen stiekem naar een christelijk programma

‘Zonder de programma’s en jullie liefde en toewijding, zouden wij geen toegang hebben tot de boodschap van het Evangelie van onze Vader in de hemel. Dan zouden we verloren zijn in duisternis.’ Het is de schokkende reactie van een christen uit Noord-Korea (niet op de foto), die door de uitzendingen van TWR (Trans World Radio) in contact komt met een andere manier van denken. Wat is die onthutsende realiteit waarin Noord-Koreanen leven?

Christenen in Noord-Korea zijn gedwongen hun geloof geheim te houden. Met de CIP Crowdfund slaan TWR en CIP in december de handen ineen om andere Noord-Koreanen te bereiken die nog nooit gehoord hebben dat er een God is. Voor 750 euro per week maken we radio-uitzendingen mogelijk waarin zij kennismaken met de hoop van het christelijk geloof. Helpt u mee?’ 

De overheid schrijft voor wat je dagelijks doet. Je vereert de Geweldige Leider als een god. De elite heeft een goed gevulde maag, maar jij en je kinderen hebben honger. De kans dat je ooit een reis naar het buitenland zult maken, is minimaal. Je wordt om het minste of geringste door familie, vrienden of buren aangegeven, waardoor je in een strafkamp belandt waar je waarschijnlijk nooit meer levend uit komt. Het leven strekt zich grauw en somber voor je uit. Hoop heb je niet.

In deze totalitaire dictatuur is het christendom zo goed als uitgebannen

Bovenstaande is geen bizarre thriller. Het is de dagelijkse realiteit voor de mensen in Noord-Korea. In deze totalitaire dictatuur is het christendom zo goed als uitgebannen. In plaats daarvan wordt de Juche-ideologie uitgedragen: de Grote Leider regeert het volk en wordt als een god vereerd. De familie Kim is sinds 1948 aan de macht en houdt de touwtjes strak in handen. Kim Jong-un is de huidige leider.

De weinige verhalen die ons bereiken vanuit dit gesloten land, schetsen een onthutsend beeld van uitbuiting, honger en onvrijheid.

Het eiland
Midden in de Stille Oceaan ligt het eiland Guam. Hiervandaan zendt TWR (Trans World Radio) dagelijks radioprogramma’s uit om Noord-Korea te bereiken. Gods Woord overbrugt 3500 kilometer, gaat dwars door gesloten grenzen en brengt Hoop!

Zuid-Koreaanse christenen vertellen in deze uitzendingen over hun geloof en over de plek van God in hun leven

Een deel van de TWR-programma’s is gericht op mensen die nog nooit gehoord hebben dat er een God is. Vooral het programma Met jou biedt een mooie gelegenheid om het christelijk geloof op een laagdrempelige manier te introduceren. Zuid-Koreaanse christenen vertellen in deze uitzendingen over hun geloof en over de plek van God in hun leven.

Uitzendingen voor het meest gesloten land ter wereld
Bae* is een medewerker van het Koreaanse TWR-team. Hij houdt van zijn werk, maar het heeft ook een moeilijke kant. Doordat de uitzendingen naar het meest gesloten land ter wereld gaan, weet hij niet hoeveel mensen werkelijk luisteren naar de programma’s. Het aantal reacties van Noord-Koreaanse luisteraars op de programma’s is zeer beperkt. Begrijpelijk, gezien de geslotenheid van dit land.

Het lijkt soms alsof de programma’s de lucht in gaan, zonder dat iemand ze hoort. Dat is ontmoedigend en af en toe komt het bij Bae op om te stoppen met zijn werk voor Noord-Korea. Maar elke keer als hij dit overweegt, herinnert Bae zich het gezicht van een goede vriend. De eerste Noord-Koreaan die hij in het echt ontmoette.

Bae’s vriend werd opgepakt en teruggestuurd
Bae en deze man woonden acht maanden in hetzelfde huis in China. Op een dag pakte de Chinese politie hen op. Bae’s vriend werd teruggestuurd naar Noord-Korea, terwijl Bae zelf mocht blijven. Zijn vriend liet het gebeuren. Als hij aan zijn vriend denkt, weet Bae weer waarom zijn werk ertoe doet en gaat hij met nieuwe moed verder.

De uitzendingen van TWR zijn voor Noord-Koreanen één van de weinige mogelijkheden om in contact te komen met een andere manier van denken

Bae weet dat zijn uitzendingen zelfs over hermetisch gesloten grenzen komen en hoop brengen waar weinig hoop is! Misschien ook wel bij zijn vriend. Want er wordt wel degelijk geluisterd in Noord-Korea!

Doorkijkje naar een andere wereld
De uitzendingen van TWR zijn voor Noord-Koreanen één van de weinige mogelijkheden om in contact te komen met een andere manier van denken. Ze vormen een levensreddend venster naar een andere wereld.

Zoals koud water op een vermoeide ziel, zo is een goed bericht uit een ver land

Eén van de zeldzame reacties die TWR wel bereikte, laat zien wat deze programma’s betekenen voor de geheime luisteraars: ‘Zonder de programma’s en jullie liefde en toewijding, zouden wij geen toegang hebben tot de boodschap van het Evangelie van onze Vader in de hemel. Dan zouden we verloren zijn in duisternis.’ Op zo’n moment ervaren de medewerkers wat in Spreuken 25:25 staat: ‘Zoals koud water op een vermoeide ziel, zo is een goed bericht uit een ver land.’ Het is zo mooi om te horen dat mensen die het onvoorstelbaar zwaar hebben in hun land, bemoedigd worden als ze luisteren naar TWR. Het is een voorrecht om daaraan mee te werken!

Help je TWR zodat ook in 2022 het Evangelie klinkt in Noord-Korea?
Er is €750,- per week nodig voor de uitzendingen van het programma Met jou. In dit programma vertellen Zuid-Koreaanse christenen over hun geloof en over de plek van God in hun leven.

Met jou is speciaal ontwikkeld om het christelijk geloof op een laagdrempelige en persoonlijke manier te introduceren bij luisteraars die nooit eerder over God hoorden.

Met jou… Alleen met jouw hulp!
Er is €750,- per week nodig voor de uitzendingen van het programma Met jou.
Met jouw hulp kan TWR ook in 2022 de mensen in Noord-Korea bereiken met het Evangelie van Hoop.  
€ 10 – Je maakt 2 minuten uitzending van het programma Met jou mogelijk
€ 25 – Je maakt 5 minuten uitzending van het programma Met jou mogelijk
€ 150 – Je maakt 1 complete uitzending van het programma Met jou mogelijk
€ 750 – Je maakt een week het programma Met jou mogelijk

*Het beeld op de coverfoto betreft een algemeen portret van een Noord-Koreaanse met speldje van leider Kim Jong-un. Ook de naam van Bae is gefingeerd in verband met zijn veiligheid.