Russisch-orthodoxe kerk gesloten door agenten in Oekraïne
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 december 2021 door Redactie

Politie blokkeert ingang kerkgebouw voor Russisch-orthodoxe christenen

De politie weerhoudt Russisch-orthodoxe kerkgangers in Oekraïne van het betreden van het kerkgebouw waarvan ze stellen dat het hen toebehoort. Volgens omstanders werd de politieactie gesteund door Oekraïens-orthodoxe gelovigen uit de omgeving, meldt CNE News. Zij stellen dat het gebouw bij hun denominatie hoort, sinds de Oekraïense kerk werd erkend door de orthodoxe paus in 2019 als patriarchaat. De Russische kerk erkent het patriarchaat uit Kiev niet en vecht voor het behoud van hun kerkgebouw.

De politie voelde zich genoodzaakt het kerkgebouw van de Russisch-orthodoxe christenen te sluiten, omdat hun vergunning niet in orde is. De documenten geven aan dat de kerk behoort tot het patriarchaat van Kiev, niet van Moskou. De christenen van het patriarchaat uit Kiev zien zichzelf als de rechtmatige eigenaren van het kerkgebouw, waar de Russisch-orthodoxe christenen gebruik van blijven maken. Volgens de Russisch-orthodoxe christenen werd de politie naar verluidt door 'de Oekraïense kerk' gedwongen om in actie te komen.

Omdat de christenen het gebouw niet konden betreden, besloten ze voor het gebouw in de gure buitenlucht een bijeenkomst te houden met gebed en liederen. Aartspriester uit de regio, Igor Klos, reageert: "De mensen zijn geïntimideerd en bang, ze voelen zich bedreigd door de Oekraïense kerk." Op meer plekken in Oekraïne is er vijandigheid onder de twee verschillende groepen orthodoxe christenen. De Verenigde Naties spreekt zelfs van onderlinge 'vervolging'.

Bekijk in de onderstaande video het verloop van de buitendienst.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen