Boko Haram girl
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 november 2021 door Patrick Goede

Joy Bishara sprong uit een truck om te vluchten voor Boko Haram: "Een stem zei: 'Spring!'"

Joy Bishara ontsnapte in 2014 na ontvoerd te zijn door Boko Haram. Samen met 276 andere Nigeriaanse kinderen was ze die dag van haar school meegenomen. Ze beloofde God dat ze Hem haar leven lang zou volgen als ze nog één keer haar familie mocht zien. "Ik moest voor mijzelf de keuze maken, zou ik springen of niet?", vertelde Bishara volgens de Christian Post bij de jaarlijkse Persecutor of the Year Awards van International Christian Concern.

Bishara: "We werden midden in de nacht wakker door geweerschoten en de grond trilde. Mijn vriendin zei dat Boko Haram eraan kwam. Het was nog zes minuten lopen van de poort naar onze campus. Ik maakte mij vooral zorgen om mijn moeder en mijn broers. Bij aanvallen van Boko Haram vluchten ze meestal de bossen en struiken in tot ze de volgende dag weer weg zijn."

"We baden voor bescherming van onze families toen er een man in soldatenkledij binnenkwam. Hij zorgde ervoor dat er steeds meer mannen door de hekken kwamen die niet als soldaat gekleed waren en toen begreep ik dat hij geen soldaat was maar lid van Boko Haram."

De vriendinnen worden meegenomen en moeten op hun knieën voor een boom gaan zitten om hun laatste gebeden uit te spreken. "Toen dacht ik echt dat we dood gingen", zegt Joy. Maar uiteindelijk belanden ze in een truck. Dan maakt Joy een afspraak met God. "Laat mij alstublieft nog één keer mijn familie zien en dan zal ik U mijn leven lang volgen."

Niet veel later lijkt God haar gehoord te hebben want één van hun trucks begeeft het. De mannen zijn afgeleid en bezig met het repareren van de truck. Joy hoort plotseling een stem: 'Spring!'. "Ik keek naar beneden en het was best wel eng. Maar ik hoorde ook een stem die zei dat ik niet moest springen want dan zou ik misschien doodgaan. Ik bedacht mij dat als ik gewond zou raken of dood zou gaan dat mijn ouders mij dan in ieder geval zouden vinden, en dan zouden ze niet in het ongewis meer zitten."

Dus besluit Joy van de wagen te springen, ze belandt plat op haar buik en rent daarna voor haar leven. Ze komt in een dorpje twee andere meiden tegen die gevlucht zijn en samen schakelen ze de hulp in van een lokale boer, waardoor ze uiteindelijk gered worden. 


Christenvervolging
- Gideon kreeg zevenhonderd stokslagen: "Ik kreeg alleen medicijnen als ik mijn geloof zou ontkennen"
- Criminele bende ontvoert zestig kerkgangers in Nigeria
- Hindoe-nationalisten blijven christenen in India aanvallen
- Indiase christenen aangevallen tijdens kerkdienst door 200 radicale hindoes
- Cubaanse pastor al maanden vast vanwege deelname aan vreedzaam protest
Meer over Christenvervolging »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen