Kruis van Jezus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

23 november 2021 door Jeffrey Schipper

'Ik moet voelen dat Jezus voor mij gestorven is, maar ik voel het niet'

"Ik moet voelen dat Jezus voor mij gestorven is en mijn zonden wil en zal vergeven als ik daar om vraag. Maar dat gevoel krijg ik niet. Ik weet het met mijn verstand en wil zo graag de zekerheid hebben, net als andere bekeerden, dat mijn zonden vergeven zijn en ik straks eeuwig bij Hem mag zijn. Kan een dominee mij helpen met deze worstelingen?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Vooraf wil ik opmerken dat ons karakter meespeelt in onze geloofsbeleving", antwoordt ds. J. A. Mol. "De één is een gevoelsmens, de ander is vooral rationeel ingesteld. Niemand is precies hetzelfde. Wonderlijk is dat. Wat is geloven? Kennen en vertrouwen (zondag 7, HC). God en Zijn Woord kennen en een vast vertrouwen hebben op Hem. Dat laatste werkt de Heilige Geest door het Evangelie in mijn hart. Nee, niet direct naar je gevoel gaan. Geloof Hem op Zijn Woord. Hij ís te vertrouwen.

Het geloof is niet zonder gevoel, maar er kan wel gevoel zijn zonder geloof. Laat je niet leiden door je gevoel, dat wordt zo vaak heen en weer geslingerd. Dan verkeer je vaak in onzekerheid. Het geloof is niet afhankelijk van het gevoel. Het geloof richt zich op Gods Woord en daar vindt het steun en zekerheid. Het Woord is beslissend. Daarin ligt ook de zekerheid. Waar het geloof steunt op de beloften van God, daar is het absoluut zeker van God. In de gelovige kan veel twijfel zijn, maar in het geloof zelf is zekerheid. Het is een oefening om op de Heere te steunen, juist als we niet zoveel gevoel ervaren. Ik wens je deze geestelijke oefening van harte toe."

De hervormde predikant uit Driezum raadt de vragensteller aan om het boek “Omgang met God” van ds. C. G. Vreugdenhil te lezen.

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Vooral niet willen voelen, maar het juist geloven!
C
Mooi en herkenbaar. Dat gevoel geeft de Heere mij soms als ik het nodig heb, maar het is niet de grond van mijn geloof. Dat zijn de beloften uit de Bijbel.L
Helemaal waar Cor, geloven is net als liefde GEEN gevoel, maar een beslissing van onze wil. Indien wij deze beslissing aan de Here Jezus bekend maken, volgt het gevoel, indien nodig. Vergeet echter niet dat twijfel ZONDE is. Belijdt het als zodanig en het zal verdwijnen. Heel belangrijk in deze zware tijd.

Luc de Vries, Maassluis.