QAnon supporter bij Witte Huis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 november 2021 door Redactie

Onderzoek: één op de vijf Amerikaanse christenen steunt complottheorieën

Hoeveel Amerikanen geloven er in complottheorieën? Sinds de uitbraak van de coronacrisis is de steun van complotgroep QAnon sterk toegenomen. In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november 2020. Uit onderzoek van Public Religion Research Institute blijkt dat 23 procent van de witte evangelicals en 26 procent van de Republikeinse stemmers theorieën over QAnon steunt.

Zonder de woorden Trump en QAnon te noemen in de vraagstelling deed het  Amerikaanse onderzoekscentrum Public Religion Research Institute onderzoek naar de steun van populaire compplottheorieën. De volgende theorieën worden in het algemeen breed gesteund en verspreid door QAnon volgers:

  • "Er komt binnenkort een opstand waardoor de elite die aan de macht is wordt weggevaagd en de rechtmatige leiders hun plaats weer innemen."
  • "De regering, de media en de financiële wereld in de VS worden gecontroleerd door een groep satanaanbiddende pedofielen die een wereldwijde kindersekssmokkeloperatie leiden."
  • "Omdat de zaken zo ver van de baan zijn geraakt, moeten échte Amerikaanse patriotten misschien hun toevlucht nemen tot geweld om ons land te redden."

Gemiddeld wordt elke complottheorie door één op de vijf Amerikanen gesteund. Van de Republikeinse ondervraagden stemt ruim een kwart (26 procent) in met de QAnon theorieën. Daarnaast keek het onderzoekscentrum naar verschillen onder christenen. De QAnon-complottheorieën vinden met name steun onder Amerikaanse witte evangelicals (23 procent) gevolgd door Spaanstalige Rooms-Katholieken (18 procent), zwarte protestanten (16 procent) en witte Rooms-Katholieken (15 procent).


Amerikaanse verkiezingen
- Christelijk congreslid stemde voor én tegen Trump als president: "De waarheid is de waarheid"
- Voorganger die Joe Biden inzegent: "Hij zal als president Gods hart zoeken"
- Franklin Graham vergelijkt keuze Republikeinen voor afzetten van Trump met verraad Judas
- Deze christelijke leiders blijven ook na bestorming Capitool Trump steunen
- Tijs van den Brink deelt verbazing na nieuw bezoek aan christelijke Trump-stemmers
Meer over Amerikaanse verkiezingen »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Welke complottheorieën?

Die waarin Rutte ons een nieuwe betere eerlijker wereld beloofd?

Die waarin hij Build Back Better zegt?

Die van zijn Nieuwe Wereldorde?

Samen met alle andere wereldleiders en CEO’s volgens de Agenda van de VN en het WEF?

In zijn toespraak van 25 september 2020 opgenomen in zijn eigen torentje?

Dat fragment wat hij er later uit verwijderd heeft?

Waarom hangt nergens de vlag uit, ter verwelkoming van zijn Nieuwe Betere Wereld?
S
Ik ben me bewust van de mediadruk om complottheorieën bij voorbaat niet serieus te nemen: maar ik heb teveel schandalen meegemaakt dus ik neem gegronde waarschuwingen (en soms zelfs aantijgingen) serieus.
Ik snap dat gezemel over complottheorieën niet echt. Is het niet ten diepste een andere perceptie van de werkelijkheid/waarheid? Nu heb ik me nog nimmer verdiept in QAnon en hun theorieën, dus daar kan ik niet over meepraten. Maar aangezien we in een tijd leven waarin de leugengeest regeert, o.a. binnen onze overheid alsmede de MSM, is waarheid vandaag de dag een schaars goed geworden. Maar gelukkig mogen wij ons vertrouwen stellen op iets veel beters, namelijk op Hem die zelf de Weg, de Waarheid en het Leven is!
Toon meer reacties (2)