Lineke Blijdorp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 augustus 2021 door Jeffrey Schipper

Asieladvocaat stoort zich aan "schijnheiligheid" Nederlandse ministers - CIP Podcast

"Al meer dan een week ben ik heel boos op de houding van de Nederlandse regering in de kwestie-Afghanistan", vertelt asieladvocaat Lineke Blijdorp. In de CIP Podcast waren Ankie Broekers-Knol (demissionair staatssecretaris Justitie & Veiligheid), Ank Bijleveld (demissionair minister van Defensie) en Sigrid Kaag (demissionair minister van Buitenlandse Zaken) onderdeel van haar 'ergernis van de week'.

Blijdorp: "Tot één week voor de val van Kabul moest dit vrolijke trio over de tafel getrokken worden om de tolken en hun gezinnen naar Nederland te halen. In mijn ogen hebben zij er echt een puinhoop van gemaakt. Waar ik me met name boos over maak is hun schijnheilige houding. Met krokodillentranen op de wangen spreken ze nu over een verlenging van de evacuatievluchten, omdat mensen nu echt naar Nederland gehaald moeten worden. Maar ze wisten al maanden dat dit eraan zat te komen!"

"Met stoom en kokend water is er in juli een motie aangenomen over het terughalen van de tolken. Het is beschamend dat je niet in een eerder stadium iets regelt voor mensen die zich met hart en ziel voor Nederland hebben ingezet. De Fransen zijn al vanaf mei begonnen met evacueren. Ook het ministerieel departement van de regering van het Verenigd Koninkrijk had de machtsovername van de Taliban al lang en breed voorspeld. Dit is echt geen hogere wiskunde. Te beschamend voor woorden!"

Beluister het fragment vanaf minuut 3:

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


CIP Podcast
- Machtsmisbruik in de PKN: is het tijd voor actie? - CIP Podcast
- Moeten we ons zorgen maken over geradicaliseerde complotchristenen? - CIP Podcast
- Terugluisteren: het CIP-jaaroverzicht over vaccinatie, ds. Kort, Mozaiek0318 en 'Gewoon Bloot'
- Dit zijn de 5 meest beluisterde CIP Podcasts van 2021
- Er komt geen acceptatieplicht op refoscholen: moeten we ChristenUnie dankbaar zijn?
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De tijd wist alle schijnheiligheid!
P
Ik heb mij echt geërgerd aan het gezicht dat Kaag trok, toen zij meldde dat 31 augustus niet haalbaar was. Ze leek bijna tranen te produceren op bevel en er was verder geen enkele vorm van zelfreflectie of excuus voor het feit dat ze meer tijd nodig had, want het lijkt 'normaal' dat je een evacuatie 'overkomt' als bewindspersoon. Zeg dan ruiterlijk hoe het ervoor stond en de alertheid ontbrak op je ministerie (en op die van defensie en bij de staatsecretaris van immigratie), maar verschuil je niet achter de (vermoedelijk niet-gemeende) huilbui.
Kaag moet gewoon aftreden, ze heeft bloed aan haar handen.
Toon meer reacties (2)