Jan-Jaap van Peperstraten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 augustus 2021 door Jeffrey Schipper

Priester ziet draagvlak voor maatregelen tegen ongevaccineerden toenemen (en deelt zijn zorgen)

"Ik zie een steeds groter draagvlak ontstaan om pittige maatregelen te nemen tegen ongevaccineerden. Ik denk dat we hier misschien iets terughoudender in moeten zijn", stelt priester Jan-Jaap van Peperstraten via Twitter.

"Vooropgesteld: ik denk dat het belangrijk is dat mensen zich laten vaccineren", schrijft Van Peperstraten. "Het vermindert de kans op serieuze aandoeningen - en ik heb genoeg IC's en coronazalen van dichtbij gezien om diep ontzag te hebben voor wat het virus teweegbrengt. Gelukkig hebben veel mensen zich laten vaccineren en blijft de motivatie hoog. 85-90% moet mogelijk zijn zonder dringende maatregelen. Dat is echt bijzonder goed - zeker internationaal gezien. Bewust niet-gevaccineerden zijn een kleine groep. Om een laatste 10-15% over de streep te krijgen zijn hele flinke maatregelen nodig, die niet per se hoeven te bereiken wat je wilt. Repressie heeft niet altijd gewenste gevolgen. Integendeel.

Veel mensen die zeer afwijzend tegen vaccineren staan voelen zichzelf al geslachtofferd en op zijn minst geestelijk aan de marges van de samenleving staan. Daadwerkelijke repressie bevestigt dit gevoel. Nettoresultaat nul. Of ongevaccineerden anderen meer besmettingsgevaar toebrengen dan zichzelf is verder ook nog maar de vraag. Dat gevaccineerden geen vector meer zijn lijkt in ieder geval betwijfeld. Maar belangrijker dan dit is het volgende: Mensen die pro-vaccineren zijn (en daarin gelijk hebben) kunnen ook voelen dat ze Gelijk Hebben. Tegenspraak is dan bewijs van een geestelijke perversie, een moedwillig ontkennen van de waarheid. Een dergelijk geloof in Eigen Gelijk is legitimatie voor verstrekkende maatregelen."

"Volstrekt geloof in Eigen Gelijk in combinatie met Goede Bedoelingen levert al gauw een intellectuele catalysator op die volstrekt over iedereen heen gaat walsen", vervolgt de priester. "De grenzen van het samenleven worden dan opgegeven. Zoals daar zijn, het recht op maatschappelijke deelname en dieper nog, het recht op lichamelijke zelfbeschikking. Daar mag je niet zomaar overheen. Doe je dat toch verzet je de doelpalen en zijn de consequenties niet te overzien. Katholiek gezegd: ook het dwalende geweten heeft zijn rechten. Ook als mensen het fout hebben kun je ze niet dwingen om je gelijk te geven - ook al heb je het.

Je gaat nooit iedereen meekrijgen, zonder extreme dwang gebeurt dat niet - en die prijs is te hoog. Blijf inzetten op het nemen van verantwoordelijke keuzes, straf crimineel en intimiderend gedrag af - maar verval zelf niet in agressieve retoriek want het helpt niemand. Paus Franciscus zegt dat vaccineren een daad van liefde is, dat zijn betekenisvolle woorden. De katholieke theologie spreekt in dezelfde woorden over bijvoorbeeld orgaandonatie. Het is goed om te doen - maar moet gebeuren uit liefde en niet uit dwang", aldus Van Peperstraten.

Van Peperstraten verwijst naar een recente videoboodschap van de paus waarin hij zei: "Vaccineren is een daad van liefde voor jezelf, voor onze families en vrienden en voor alle volkeren. Vaccinatie is een eenvoudige, maar diepgaande manier om zich voor het algemeen welzijn in te zetten en voor elkaar te zorgen, vooral voor de meest kwetsbaren." De videoboodschap van de paus is een onderdeel van de wereldwijde vaccinatiecampagne van de Amerikaanse organisatie Ad Council, getiteld: Het is aan jou. Eerder noemde arts Alie Hoek-van Kooten in dit CIP-interview het coronavaccin "een cadeau van God". En demissionair 'coronaminister' Hugo de Jonge sprake van "een gebaar van naastenliefde".

Niet iedereen is het met die stelling eens. "Vaccineren doe je vooral voor jezelf, om jezelf te beschermen. Het is geen vorm van naastenliefde", stelde dr. Eppo Bruins, natuurkundige en werkzaam in wetenschaps- en innovatiemanagement, eerder op CIP.nl. "Het is wetenschappelijk nog onduidelijk of het vaccin ook beschermt tegen het overdragen van het virus aan een ander, behalve dan dat het logisch is dat je het virus minder snel overdraagt als je minder hoest en proest. Dus blijf thuis als je ziek bent, of je nou gevaccineerd bent of niet."

Lees ook:

Foto boven: De Nieuwe Wereld | YouTube

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Al of niet dít vaccin nemen, heeft niets met naastenliefde te maken. Vooropgesteld dat velen zich vaccineren om deel te nemen aan bepaalde activiteiten, het vaccineren is primair een autonoom gerichte daad.

Laat ieder een eigen afweging maken deze experimentele vaccins al dan niet tot zich te nemen.

M
Ik liet me vaccineren. Zo is mijn oude moeder (ook gevacineerdl veiliger.

Dat is toch wel een vorm van naastenliefde.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (4)