Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 juni 2021 door Jeffrey Schipper

Een indringende vraag over bekering: kan ik mezelf bedriegen?

"Bij mij is het zo: soms heb ik rust, dat het goed is als ik op dit moment zou sterven. Maar dit is maar soms zo, meestal weet ik het niet. Kan ik bekeerd zijn, of kan ik me ook bedriegen? En hoe weet ik dit?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Nu is het belangrijk op te merken dat het ‘goed’ kunnen sterven niet afhangt van het moment waarop je sterft", maakt ds. B. M. Meuleman duidelijk. "Een kind van God kan (helaas) ver van zijn plaats zijn en toch in Christus sterven. Beslissend voor je eeuwige staat na je sterven, is niet het moment waarop je sterft, maar of je nieuw en geestelijk leven van God in de wedergeboorte van je ziel hebt ontvangen. Het gaat hierbij om de vraag of je in geloof je lichaam en ziel aan Christus hebt toevertrouwd als je enige troost in leven en in sterven omdat je al je zaligheid van Hem en Zijn volbrachte werk alleen verwacht.

Dit zal blijken in de bekering van je hart en leven, namelijk dat je, zoals de Catechismus in Zondag 33 belijdt, enerzijds een hartelijk berouw over je zonden hebt, die hoe langer hoe meer haat en ontvlucht en anderzijds, dat je een hartelijke vreugde in God door Christus hebt en verlangen en liefde om naar Gods wil in alle goede werken te leven. Drie zaken zijn daarom onmisbaar en hangen nauw samen als een betrouwbare grond voor een zalig in Christus kunnen sterven: de wedergeboorte van je ziel, geloof in Christus en de bekering tot God.

Het nieuwe leven door de wedergeboorte ontvang je door het geloof in Christus en wordt zichtbaar in de goede werken die je mag doen als vrucht van je geloof. Daarom zou ik je kunnen vragen of er vruchten van geloof en bekering in je leven te zien zijn. Zijn er tekenen in je leven te zien waaruit blijkt dat je geestelijk leven hebt ontvangen? Met andere woorden: is er het berouw over de zonde, de haat tegen de zonde, het verlangen naar Christus, het geloof in Christus, het verlangen om naar Gods wil te leven? Dat zijn maar enkele kenmerken van het nieuwe leven dat God aan Zijn kinderen geeft.

Het gevaar van het stellen van deze vraag, namelijk of er vruchten van geloof en bekering in je leven te zien zijn, is dat je de hoop verliest en je rust in Christus kwijt raakt, wanneer je naar je eigen oordeel veel te weinig of geen tekenen van geestelijk leven in jezelf ziet. Toch stel ik deze vraag wel, om je te laten zien dat je niet teveel op het ‘moment’ moet letten. Wanneer er in je leven duidelijke vruchten van geloof en bekering zijn, is het duidelijk dat je Christus toebehoort en je door Hem gekend bent. Dan kunnen er in je geloof wel dieptepunten zijn en gaat je geestelijke leven wel door dalen, maar je hoeft niet bang te zijn dat je jezelf bedriegt", aldus de hersteld hervormde predikant.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Als je niet zeker weet of je wel voldoet aan Gods normen, dan kun je dat allemaal aan Jezus zeggen en Hem vragen jou te helpen. Jezus zei tenslotte, dat een mosterdzaadje aan geloof voldoende was om een berg te verzetten. Vertrouw Jezus en leg alles in Zijn handen incl. je twijfels/worstelingen. Marcus 9:23, 24 - HSV "Jezus zei tegen hem: Als u kunt geloven, alle dingen zijn mogelijk voor wie gelooft.24.En meteen riep de vader van het kind onder tranen: Ik geloof, Heere! Kom mijn ongeloof te hulp"