Shagufta en Shafqat
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 juni 2021 door Jeffrey Schipper

Joël Voordewind juicht: geen doodstraf voor christelijk echtpaar uit Pakistan

"Shagufta en Shafqat zijn wonderbaarlijk VRIJGESPROKEN!", meldt een blije en opgeluchte Joël Voordewind, voormalig ChristenUnie-Kamerlid, via Twitter. Duizenden christenen hebben in de afgelopen jaren gebeden voor het voor blasfemie terdoodveroordeelde christelijke echtpaar. Vandaag zijn hun gebeden dan eindelijk verhoord.

Het echtpaar kreeg ruim zeven jaar geleden onterecht de doodstraf wegens blasfemie en probeert sindsdien in hoger beroep te gaan. Dit mislukte iedere keer opnieuw. Rechters en advocaten worden door de moslimgemeenschap onder druk gezet en durfden daardoor geen beslissing te nemen. Deze week was het dan eindelijk zover in het gerechtshof in Lahore. Namens de verdediging heeft advocaat Saif-ul-Malook het woord gevoerd.

Het is de zomer van 2013 als Shafqat en Shagufta Emmanuel worden gearresteerd. Er heeft zich een menigte woedende moslims om hun huis verzameld en de situatie dreigt te escaleren. De reden van deze woede? Vanaf de telefoon van Shagufta zouden godslasterlijke teksten zijn gestuurd en beledigingen aan het adres van de profeet Mohammed. De ter plaatse gekomen politieagenten nemen het echtpaar en hun vier kinderen mee naar het bureau. Er volgen verschillende rechtszaken. Ondertussen stoken islamitische geestelijken de bevolking verder op tegen het echtpaar. Er wordt openlijk opgeroepen hen te vermoorden.

Er is ook nauwelijks bewijs voor de beschuldigingen. Zo wordt er nooit een telefoon of simkaart gevonden. Verder is er een getuigenis van de eigenaar van een telefoonwinkel. Hij heeft verklaard dat de simkaart is vernietigd. Waarschijnlijk is de simkaart gekocht met een kopie van Shagufta's identiteitsbewijs, waardoor deze op haar naam stond.

"Nu zaak ze in veiligheid te brengen door asiel aan te vragen in Nederland of België waar Shagufta’s familie woont. We gaan daarmee aan de slag!", meldt Joël Voordewind. Hij had telefonisch contact met advocaat Saif-ul-Malook, de man die er eerder in slaagde om Asia Bibi vrij te krijgen.

Foto: Shagufta en Shafqat met één van hun kinderen | bron: Stichting HVC

Reacties

J
Hoi meneer Segers,

Bent u 'stommetje/de naïeveling' aan het spelen!

U bent 7 jaar in Cairo geweest!

DUS WEET u, dat in hun handboek blasfemie gestraft MOET worden met de dood!

Verder WEET u, dat het daarom ook nooit ingetrokken zal worden.

Er is maar één wijze om daar dus iets tegen te doen

VERBIED de 'ideologie van de wreede'!

bijv omdat het een onacceptabele MENSVIJANDIGE ideologie is.

60 % van hun 'regels' gaan over het doden van 'kaffirs'.

MAAR: dat weet U TOCH AL JAREN!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen