worship
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

07 mei 2021 door Gertjan de Jong

Westerse kerk wordt een geestelijke worst voorgehouden

In Londen deden ze een paar jaar geleden een bijzonder experiment. Een hippe jongen met microfoon rende door de Londense winkelstraten, met aan zijn zijde een cameraman. “Kom op, meekomen!” riep die jongen al rennend. “Opschieten! Er zijn geweldige prijzen.”

Mensen werden nieuwsgierig en renden mee. “Ja, kom mee!” moedigde de jongen aan. “Er zijn geweldige prijzen!” De groep renners werd steeds groter. Ze renden lachend en stralend door de straten van Londen, de cameraman en die jongen achterna. “Kom op!” bleef hij roepen in z’n microfoon. “Er zijn prachtige prijzen!”

De Westerse kerk wordt al decennialang zo’n geestelijke worst voorgehouden. Maar het wil nog niet erg vlotten met die revival.

Maar na tien minuten renden ze nog steeds. En na een half uur ook. Ze bleven maar rennen – straat in, straat uit. Er kwam geen einde aan. Die geweldige prijzen kwamen maar niet. Een paar mensen haakten af. En de groep afhakers werd steeds groter. Ze bleven stilstaan en keken verward en ontredderd in het rond.

Bovenstaande lijkt erg veel op wat in veel kerken en gemeenten gebeurt. Ook daar klinkt de oproep om ‘mee te komen’. Er worden geweldige prijzen beloofd: mooie ervaringen met God, rijkdom, succes, gezondheid, wonderen of ‘meer van de Geest’ (wat dat ook mag betekenen). Je hoort het in kerken, gemeenten en op festivals. Al decennialang. Nee, al dat moois is er nog niet… maar het komt wel!

De belofte van die hippe jongen uit Londen, lijkt als twee druppel water op de boodschap die ‘apostel’ Edgar Holder onlangs verkondigde. Holder zei: “Als ik God zoek, ervaar ik steeds dat Hij zegt: ‘Tsunami-doorbraak’. Een tsunami-doorbraak betekent een gigantische doorbraak in de gemeente van God om zijn gemeente te zegenen en de wereld te helpen. (…) Juist nu de aarde zo vol is met mensen, geloof ik dat er nog een grote golf van Gods heerlijkheid over de aarde zal komen. Dit is de tijd om te geloven in een tsunami-doorbraak.”

Genade komt zelden of nooit in een glossy vermomming.

De Westerse kerk wordt al decennialang zo’n geestelijke worst voorgehouden. Maar het wil nog niet erg vlotten met die revival. Wellicht moeten we het advies van apostel Petrus om nuchter te blijven (1 Petrus 1:13) toch wat serieuzer nemen. Ja, er zijn plekken in deze wereld waar de kerk hard groeit. Maar vaak zijn dat ook de plekken waar de kerk in het nauw zit en belijden met lijden gepaard gaat.

Die ‘grote golven van Gods heerlijkheid’ zijn een realiteit. Maar als je de apostel Paulus mag geloven, zien die golven er aan de buitenkant meestal niet zo spectaculair uit. “Wij hebben deze schat in aarden kruiken, opdat de allesovertreffende kracht van God zou zijn en niet uit ons,” schrijft hij in 2 Korinthe 4. “Wij worden in alles verdrukt, maar niet in het nauw gebracht; wij zijn in twijfel, maar niet vertwijfeld; wij worden vervolgd, maar niet verlaten; neergeworpen, maar niet te gronde gericht. Wij dragen altijd het sterven van de Heere Jezus in het lichaam mee, opdat ook het leven van Jezus in ons lichaam openbaar wordt.” Genade komt zelden of nooit in een glossy vermomming.

Bovenstaand artikel verscheen eerder op Zaut.org, een initiatief om een christelijk, actueel, profetisch en nuchter geluid te laten horen in Nederland. Klik hier om de website te bezoeken.

Reacties

P
Als je als zelfbenoemde "apostel" niet verder komt dan: Tsunami, tsunami, dan is het denk ik wel duidelijk, dat het uit de eigen koker komt. Opzwepen, manipuleren en inderdaad de bekende worst voorhouden.
Mensen zijn geneigd naar de grote golven te kijken. Dat was vroeger zo en nu ook nog. Kijken naar de KWANTITEIT en niet waar het moet beginnen en dat is KWALITEIT.

Kom laten we een grote geldverslindende campagne beginnen zodat er veel bekeerlingen komen. Vaak als deze zaken in het hoofd van leiders komen, komen ze uit hun hoofd, al dan niet ondersteund door profeten uit verre landen! Opwekkingen zoals in Wales begonnen vanuit een door Gods Geest bewerkt gebed met de bekende gevolgen. Het gaat niet om grote golven, maar om de juiste golf.

H
Laten we als volgelingen van Jezus doen wat we moeten doen; Jezus volgen. Jezus zelf hield geen genezingscampagnes en riep niet op tot grote opwekkingen. Jezus ging daar naartoe waar de nood was en gaf zijn meest kostbare jaren op aarde aan slechts 12 personen. Uit deze intieme momenten voor mensen in nood en de diepgaande discipeltraining aan de 12 kwam er een grote opwekking waarvan de golven vandaag de dag nog te horen zijn. Laten ook wij tijd investeren in de mens in nood en relaties aangaan voor diepgaande discipelschapstraining.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen