Meronberg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 april 2021 door Redactie

Tientallen doden bij Joods religieus festival

Vreselijke taferelen op de Meronberg in Israël. Daar werd het gisteren tijdens het Joodse feest Lag Baomer zo druk dat het helemaal misging. Er ontstond paniek en er vielen volgens diverse media in totaal 44 doden door verdrukking. Onder hen waren ook kinderen.

Naast de dodelijke slachtoffers zijn er ook nog eens zo’n 150 personen gewond naar het ziekenhuis gebracht. Een kleine 40 van hen zijn er ernstig aan toe. De mensen kwamen naar de Meronberg om rabbi Sjimon bar Jochai te herdenken. Deze populaire rabbi uit de tweede eeuw wilde dat zijn overlijdensdag een feestdag zou worden en dat wordt tot op de dag van vandaag opgevolgd. Zijn graftombe ligt op de Meronberg.

Ieder jaar komen er duizenden orthodoxe Joden naar de Meronberg toe om feest te vieren. Er worden tal van activiteiten georganiseerd en men kampeert op de Meronberg. Het is ieder jaar opnieuw gigantisch druk. De overheid had dit jaar toestemming gegeven voor 10.000 bezoekers maar er waren veel meer festivalgangers aanwezig. Sommige bronnen spreken zelfs over 100.000 bezoekers. 

Gisteren verzamelden veel gasten zich rondom de tombe van de rabbijn. Daar mogen normaal gesproken maar 50 mensen tegelijk zijn, maar nu waren dit er honderden. Bij het naar buiten gaan, ging het in een nauwe gang helemaal mis. Mensen raakten in de verdrukking en er ontstond paniek doordat er een soort trechter ontstond. 

Het duurde lang voordat de hulpdiensten in actie kwamen. Toen de politie vervolgens besloot om de boel te evacueren ontstonden er bovendien onlusten omdat veel gelovigen niet van plan waren het festival af te breken. 

Let op: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Reacties

Ik vind dit echt verschrikkelijk wat hier is gebeurt
Verschrikkelijk en ieder slachtoffer één teveel wat een rouw en verlies !

Echter het lijkt mij dat vele orthodoxe Joden vaak denken boven de wet te staan als zij iets opgelegd krijgen van hogerhand .Hier 100.000 aanwezig waar 10.000 was toegestaan . Het doorfeesten na de catastrofe vond ik zo bizar om te zien ....

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen