Wijn uit Israël
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 april 2021 door Redactie

SGP dient motie in naar aanleiding van boete Christenen voor Israël

Nadat Christenen voor Israël een boete van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft gekregen voor het verkopen van wijn met het etiket “product uit een Israëlisch dorp in Judea en Samaria”, hebben Roelof Bisschop (SGP) en Caroline van der Plas (BBB) een motie ingediend die pleit voor gelijke behandeling van producten uit alle betwiste gebieden, meldt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Volgens de NVWA kloppen de etiketten op de wijnflessen van het Israël Producten Centrum (IPC) van Christenen voor Israël nog steeds niet en daarom heeft men een boete van 2100 euro uitgeschreven. Onterecht, zo stelt IPC. Na een eerdere waarschuwing werden de etiketten aangepast. De tekst ‘product uit Israël’ werd gewijzigd in ‘product uit een Israëlisch dorp in Judea en Samaria’. Activisiten namen hier geen genoegen mee en dienden er volgden honderden klachten over de etiketten. Er kwamen extra controles, SGP en ChristenUnie stelden Kamervragen en er volgden waarschuwingsbrieven dat de etiketten alsnog veranderd moesten worden. Dit deed IPC niet, waarna afgelopen week een boete volgde.

Roelof Bisschop (SGP) en Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) constateren in hun voorstel dat producten uit de betwiste Westelijke Sahara worden verkocht als Made in Morocco, maar dat de NVWA nog niet handhaaft op etikettering van deze producten. Tegelijkertijd handhaaft de NVWA wel op “etikettering van producten uit de betwiste Palestijnse gebieden”. Bisschop en Van der Plas verzoeken de regering daarom “ervoor te zorgen dat gelijke gevallen gelijk behandeld worden, en iedere vorm van rechtsongelijkheid te voorkomen”. Naar verwachting zal volgende week over het voorstel van de SGP en de BBB gestemd worden.

In februari werd ook al een motie ingediend die pleit voor gelijke behandeling omtrent etikettering, merkt het CIDI op. Inmiddels vertrokken Kamerleden Joël Voordewind en Eppo Bruins (beide ChristenUnie) riepen toen de regering op “geen onderscheid te maken bij etikettering van producten afkomstig uit gebieden die volgens de VN dezelfde status hebben”. Een meerderheid van de Kamer stemde echter tegen. CIP.nl sprak hierover met Bruins: "Er is een geestelijke strijd gaande".

CIP-redacteur Patrick Simons besprak deze kwestie in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 21:05

Lees ook: Alsnog boete Israël Producten Centrum voor etiketten op wijn: "NVWA kiest duidelijk partij".

Reacties

J
Inderdaad selectief optreden van de rijksoverheid. Het is een hetze tegen producten van Israël. Ik ben benieuwd naar de (hoofdlijke) stemming in Tweede Kamer. Dan weten we meteen hoe de nieuwe Tweede Kamer zich hierover opstelt. Ik ben vooral benieuwd naar de stemming van bijvoorbeeld D66.

En inderdaad het wel degelijk een geestelijke strijd. SHALOM VOOR ISRAËL
P
En hopen maar dat de aanhouder wint, dat er niet met twee maten gemeten wordt.
C
Opkomen voor rechtvaardigheid en de zwakkere in geloof als voor onze broeders en zusters in het verre oosten, is een grondrecht.

De NVWA moert zich vrijwaren van een politieke strijd, geen onderscheid des geloofs. maar zien in rechte wegen. Micha 6:8 HSV is hier duidelijk over.

Het IPC beoordelen op daden of wel anti Israël propaganda is een gruwelijk onrecht.

Dat alle brieven de NVWA autoriteiten onder ogen komen n.a.v. de actie van IPC.

Shaloom voor IPC / Israël dat de Heere hen sterkt.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen