IPC gaf gehoor aan dit verzoek. De tekst ‘product uit Israël’ werd gewijzigd in ‘product uit een Israëlisch dorp in Judea en Samaria’. Daarmee waren activisten echter niet tevreden. Een klein jaar later deed BDS Nederland een oproep om een klacht tegen IPC in te dienen bij het NVWA. Er volgende honderden klachten over de etiketten op de flessen wijn en er ontstond vervolgens een landelijke discussie. Er kwamen extra controles, SGP en ChristenUnie stelden Kamervragen en er volgden waarschuwingsbrieven dat de etiketten alsnog veranderd moesten worden. Dit deed IPC niet, waarop afgelopen week een boete volgde.
Geschokt
“Het Israël Producten Centrum is geschokt dat de NVWA alsnog overgaat tot het opleggen van een boete”, reageert het IPC op haar website. “De etiketten waren immers aangepast. Alleen nog niet voldoende, vindt de NVWA. Omdat IPC ernstige vraagtekens heeft bij de totstandkoming van dit besluit, heeft het op 21 juli 2020 een WOB-verzoek gedaan (Wet openbaarheid van bestuur). Een WOB-verzoek moet altijd binnen maximaal acht weken gehonoreerd worden, maar tot op de dag van vandaag, ruim 8 maanden na dato, heeft IPC nog steeds (ondanks herhaaldelijke verzoeken) geen enkel document ontvangen. De reden: te hoge werkdruk bij de NVWA. Maar hoe komt het dan dat de NVWA wel de tijd vindt om de boete op te leggen aan de IPC?”
Anti-Israël-activisten
Ook Pieter van Oordt, directeur van IPC, reageert op de boete: “We zijn verbolgen over het feit dat de NVWA zich laat leiden door enkele klachten van anti-Israël-activisten die maar één doel hebben: Israël dwarszitten en boycotten. De NVWA mengt zich daardoor in een politieke discussie en kiest daarin heel duidelijk partij. Want deze handhaving en het opleggen van boetes doen zij alleen met producten uit Israël. Geen enkel betwist of bezet gebied ter wereld wordt door de NVWA zo aangepakt als Israël.”
Van Oordt meent dan ook dat de boete onterecht is: “We vinden het verkeerd dat de NVWA (verantwoordelijk voor voedselveiligheid, natuur en dierenwelzijn) deze etiketten gebruikt om een politiek spel uit te vechten, een kwestie waar maar liefst vier ministeries bij betrokken zijn: Buitenlandse Zaken, Economische Zaken, Landbouw en Volksgezondheid. Uiteraard zal IPC bezwaar indienen tegen de boete bij de NVWA.”
Daarnaast roept de organisatie ook haar achterban op om te protesteren bij de NVWA. Daarvoor heeft men een voorbeeldbrief beschikbaar gesteld.
CIP-redacteur Patrick Simons besprak deze kwestie in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 21:05
