Aster
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET HVC

 

Aster wordt achtervolgd door haar rijke familie; kijk haar verhaal terug tijdens de HVC Regiotour

De kogel haperde, toen de Pakistaanse Aster doodgeschoten zou worden door haar broers en ooms. Aster was niet lang daarvoor christen geworden en tot op de dag van vandaag is haar invloedrijke islamitische familie uit op haar dood. Op 17 april sprak Aster live vanuit Pakistan tijdens de HVC Regiotour Online van Stichting HVC (Hulp Vervolgde Christenen).

“Jezus had volledig gelijk”, zegt Maarten Boeve, medewerker van HVC. “Hij kondigde aan dat christenen vervolgd zouden worden, en dat is ook zo. In Nederland merken we daar misschien niet veel van, maar het is er wel.” Daarom organiseert de organisatie nu al jaren de Regiotour, waarbij het verhaal van de vervolgde kerk dichtbij gebracht wordt. Aster is dit jaar die getuige, direct vanuit Pakistan.

Gewone mensen
Christenvervolging blijft in Nederland vaak zo abstract, maar dat is het niet, zegt Boeve. “Vervolgde christenen zijn gewone mensen, dat willen we laten zien. Dat zet je aan het denken. Het zou mooi zijn als je na de livestream merkt dat er iets in je geloofsleven is veranderd.” Directeur Jan Dirk van Nifterik: “We dagen mensen uit om betrokken te zijn. Dat is een urgente oproep: leef mee met de vervolgde kerk. Wil je jouw vraag stellen aan Aster, meld je dan aan, en doe mee met de livestream.” 

Zorgt het videobellen er niet voor dat Asters verhaal op afstand blijft? Boeve: “Misschien juist niet. Drie jaar geleden had de spreker uit Irak geen toegang tot Nederland, we videobelden toen ook met hem. Dat gaf echt een goed inkijkje in het leven in Irak. De stroom viel uit, ‘maar’, zei de spreker, ‘dat is normaal hier.’

Tijdens de avond wordt een lied over christenvervolging voor het eerst ten gehore gebracht

Behalve de getuigenis worden er vijf ontwikkelingen in de wereldwijde kerk gepresenteerd door projectleiders van HVC. Een overview voor wie op de hoogte wil zijn van de staat van de vervolgde kerk, vertelt Boeve. En een primeur: tijdens de avond wordt een lied over christenvervolging voor het eerst ten gehore gebracht door Willemijn Middelkoop, Jan Loosman, Csaba Erdös, Laura van der Stoep en Bert Noteboom.

De Regiotour is voor het hele gezin. Van tevoren konden kinderen een speciaal pakket aanvragen, die ze inmiddels hebben ontvangen. Tijdens de avond krijgen de kinderen die meekijken de uitslag van hun kleurwedstrijd. Boeve: “We kregen al foto’s binnen van kinderen die druk aan het kleuren en tekenen zijn.”

Wat kost het jou?
Waarom je de Regiotour-avond niet kan missen? Van Nifterik: “Als je het aandurft een spiegel voorgehouden te krijgen door vervolgde christenen, kan het je veel opleveren. Wat kost het christen-zijn jou? Aster kon het geloof niet voor haarzelf houden, dwars door de tegenstand heen. Dat is een spiegel: houden wij het geloof ook voor onszelf of delen we het?” Mede daarom vertelt de stichting niet alleen over de ellende die christenen vaak meemaken, maar ook over de groei van de kerk en wat Gods wonderen doen. “Dat blijft bijzonder.”

In contact komen met christenen is een goed middel om niet op afstand te blijven van christenvervolging, zegt de directeur: “Aan ellende kan je ook wennen. Maar het zal toch niet zo zijn dat we afgestompt raken door het lijden van broeders en zusters? Het moet blijven doordringen.”

Wat de medewerkers van de stichting zelf ooit leerden van de verhalen van hun broeders en zusters? Van Nifterik: “Ik zie door hen heen dat God tot in de uithoeken van de aarde doorgaat met zijn werk en juist in ellende moed en kracht geeft. Het raakt mij enorm dat ze in erbarmelijke omstandigheden zijn en het tegelijkertijd van God verwachten. Dat helpt mij relativeren.” Boeve: “Ik ging Bijbelboeken anders lezen. De kerk werd vervolgd toen Openbaring geschreven werd, hoorde ik pas in een preek. Voor sommigen vandaag zijn de apocalyptische beschrijvingen van wat er met Gods tegenstanders gebeurt een lastig onderwerp, voor de vervolgde kerk van toen was Openbaring een troost.”

Kijk de avond terug: