Almatine Leene
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

07 april 2021 door Patrick Goede

Almatine Leene durfde niet te praten over seksueel misbruik: "Ik heb er lang over gezwegen"

Almatine Leene is de eerste vrouwelijke predikant in de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt en onze huidige Theoloog des Vaderlands. Ze was deze Paaszondag te gast bij Hour of Power en vertelde daar over de kracht van Pasen, haar werk en hoe ze helaas te maken kreeg met seksueel misbruik.

Stichting Hour of Power heeft als missie om door middel van de moderne massamedia de liefde van Christus door te geven. Iedere zondag te zien op RTL5 om 8:00 en 9:00!
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Hour of Power

Almatine begint haar verhaal door te vertellen wat haar fascineert aan de opstanding van Jezus Christus. “De wereldgeschiedenis is veranderd door de opstanding van Jezus. Daardoor is er niet alleen hoop na dit leven maar ook nu, voor elke dag mag dat iets betekenen. Ik heb ooit een preek gehouden met de titel: ‘Ben jij al opgestaan?’. Wat betekent Jezus’ opstanding vandaag voor ons? Alles wat de dood tot gevolg heeft, verschillende soorten onrecht, daar mogen we tegen opstaan.”

Depressief
Juist in deze tijden kan het lastig zijn om de boodschap van hoop en opstanding aan te horen. Wat zegt Almatine tegen die mensen? “Het zijn geen leuke omstandigheden, het is niet zo dat als je gelooft alles fantastisch en goed is. Maar de hoop die Jezus geeft kan alles vervullen. De dood is overwonnen en corona heeft dus niet het laatste woord. Dat mag je hoop geven ook al ben je moe en depressief. Ik heb dat zelf ook mogen ervaren, jaren geleden toen ik ook behoorlijk depressief was, dat ik buiten wandelde en opeens een glimlach op mijn gezicht kreeg en dacht: dit kan helemaal niet. Maar dat is dan een vrede die God geeft die alle verstand te boven gaat. Dat gun ik iedereen.”

Teleurstelling
Hour of Power richt zich al 22 jaar lang op mensen die teleurgesteld zijn geraakt in de kerk, God of in religie. Heeft Almatine ook een specifieke boodschap voor hen? “Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen religie en God. Je moet dat niet op een lijn stellen. Ik snap het wel als je teleurgesteld bent geraakt in de kerk. God is er nog steeds voor je dus blijf God dan zoeken. Ik denk dat de kern van God liefde is.”

"Ik vind dat we moeten oppassen te zeggen dat vrouwen pas aan het bewind komen als mannen hun verantwoordelijkheid niet nemen"

Man des huizes
Almatine is heel dankbaar dat ze dit jaar verkozen is tot Theoloog des Vaderlands. Presentator Jan van den Bosch vraagt zich af hoe ze dit allemaal volhoudt met drie kinderen en een drukke man. “Nee, ik heb geen drukke man. Daar zit het geheim denk ik, die is lekker full time thuis. Hij moet het vooral op zijn manier doen. Ik ben heel blij dat hij mij ondersteunt. Wat dat betreft denk ik dat we allebei gaven hebben gekregen die we kunnen inzetten. Kinderen opvoeden is een enorm belangrijke taak en is niet per se gekoppeld aan mannelijkheid of vrouwelijkheid. Voor deze baan werkte hij full time en nu hebben we dat omgedraaid. Hij heeft gisteren de ramen nog gewassen.”

Dan ontstaat er een mooi moment in het gesprek. Presentator Jan van den Bosch haalt een periode aan waarin vrouwen 200 jaar regeerden over Israël omdat “de mannen het toen kennelijk niet aankonden”. Daar gaat de predikant vrijwel direct op in. “Volgens mij was het niet per se zo dat de vrouwen pas kwamen toen die mannen het lieten afweten. Heel veel leiders en mannen lieten het toen eigenlijk de hele tijd een soort van afweten. Ik vind dat we een beetje moeten oppassen om te zeggen dat vrouwen pas aan het bewind kunnen komen als mannen hun verantwoordelijkheid niet kunnen nemen. Volgens mij staan we daarin naast elkaar en hebben we elkaar daarin nodig. Het is niet de een of de ander maar het samen doen.”

Zwijgen
Almatine werd op haar twintigste als student twee keer aangerand door een oudere predikant. “Ik heb er heel lang over gezwegen, tien jaar lang kon ik er met niemand over praten. Je durft het niet. Vanaf het begin denk je dat je er zelf om gevraagd hebt ofzo, je bent bang dat je de schuld ervan krijgt. Je bent jong en de ander heeft gezag. Hoe kun je het bewijzen? Je krijgt dan bijna nog een trauma als je ermee naar buiten komt en mensen zich afvragen of het echt gebeurd is en of het jouw fout is.”

Uiteindelijk klaagt Almatine de man 12 jaar later toch aan. “Hij erkende alles gelukkig vanaf begin af aan maar gaf mij wel eerst de schuld. Maar uiteindelijk heeft hij dat ook losgelaten en daar de hele verantwoordelijkheid voor zich opgenomen.”

Pasen
Tot slot wendt Theoloog des Vaderlands Almatine zich tot de kijker met een belangrijke Paasboodschap. “God is een God van hoop en overvloed. Hij is erbij. Zie om naar anderen en zie uit naar de dag dat Jezus terugkomt!”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen