Steef de Bruijn
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 maart 2021 door Jeffrey Schipper

Hoofdredacteur RD vindt stap van weerstand tegen overheid naar complottheorieën klein

'In reformatorische kring bestaat -terecht- grote weerstand tegen linkse plannen van de overheid, bijvoorbeeld op het terrein van abortus, vrijheid van godsdienst en lhbt-rechten. Dan is het maar een kleine stap om achter alle coronamaatregelen een complot te vermoeden', schrijft Steef de Bruijn, hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad, in zijn eigen krant.

Onlangs deed de gemeente Bodegraven-Reeuwijk aangifte nadat complotdenkers graven van overleden kinderen bezoedelden in de gemeente. Ze plaatsten bloemen en actiebordjes op graven waarvan ze denken dat de overledenen zijn 'vermoord door een satanistisch pedonetwerk'. Nadat het Reformatorisch Dagblad hierover schreef, kreeg de krant al snel alarmerende telefoontjes over 'de corrupte Nederlandse regering', 'de elite' en 'duizenden opgesloten kinderen onder het Witte Huis'. De Bruijn: "Ik ben niet snel verbaasd over de fantasierijke wereld van complotdenkers, maar dit keer wel."

De RD-hoofdredacteur vindt aandacht hiervoor belangrijk omdat complotdenkers zo opgehitst kunnen worden 'dat ze met een mes op zak naar Den Haag of Bilthoven gaan'. De Bruijn merkt op dat het juist in crisistijd aantrekkelijk is om met zwart-witstandpunten en Bijbelteksten de overheid als schuldige aan te wijzen. Het 'ontmaskeren van de leugenprofeten' hoort volgens hem bij de oproep tot waakzaamheid die christenen in de Bijbel tot zich nemen.

Vorig jaar wees Henk van den Berge als adjunct-hoofdredacteur bij het Reformatorisch Dagblad op toenemende "stress en korte lontjes" onder lezers. "Het RD zou de overheid te veel steunen en is daarom links en leugenachtig. Wij zouden ons gedragen als NSB’ers omdat wij heulen met de overheid en organisaties als het RIVM. Of nog erger: het RD is een handlanger van de duivel, want de overheid is voor abortus en euthanasie en voert dus een duivels coronabeleid." De adjunct-hoofdredacteur riep destijds op tot een integere discussie.

Lees het volledige commentaar van Steef de Bruijn in het RD.

Foto: Geloofstoerusting

Reacties

J
Linkse plannen? Goed, ik ben tegen abortus. Maar zijn het alleen linkse mensen die een abortus willen ondergaan? En wat doet 'rechts'? Ja, je kunt het verbieden en ontmoedigen, maar is dit voldoende? In hoeverre propageren zij hulp aan al diegenen die nu ongewenst zwanger zijn. Misschien ligt het aan mij, maar ik heb daar nog weinig over gehoord in de debatten die nu in volle hevigheid zijn losgebarsten.
J
We zijn enthousiast aan het RD begonnen, maar dat enthousiasme is behoorlijk weg na positieve verhalen over het covid-19 vaccin in die krant. Gezond kritisch zijn op de overheid i.v.m. coronabeleid is ook niet wat het RD doet. Zelfs niet met het vaccinatiepaspoort op de stoep en het gedram van Minister de Jonge om dat vaccin te nemen.

Het komt er toch wel uit met wat voor overheid en vaccin we te maken hebben, ongeacht de visie van de redactie van deze en veel andere kranten.
P
Ik ben niet zo gelukkig met de term 'linkse plannen'. De VVD heeft nog steeds een rechtse ideologie en de CU een meer linkse. Toch is de VVD vóór de hier genoemde 'linkse' plannen en de CU tegen. Laten we de terminologie zuiver houden! Dat is belangrijk!
Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen