rutte
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 maart 2021 door Redactie

Kabinet en PKN niet langer op één lijn; Rutte adviseert online kerkdiensten

Demissionair premier Mark Rutte herhaalde maandagavond tijdens de persconferentie nog maar eens het advies aan kerken om enkel onlinediensten te blijven organiseren. Dit terwijl de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) onlangs stelde dat er weer diensten met 30 personen georganiseerd kunnen worden. Mogelijk volgen er met Pasen versoepelingen.

Rutte stelde begrip te hebben voor mensen en organisaties die wat ongeduldig beginnen te worden: “Mijn enige vraag is: help ons om het virus te bestrijden.” Ook heeft hij er begrip voor dat kerken zich afvragen waarom er niet meer maatwerk mogelijk is: “Ik begrijp dat kerken langzamerhand beginnen te denken: mag er weer iets? Dat geldt echter ook voor cafés en winkels.” Toch blijft hij bij het advies om uitsluitend onlinediensten te organiseren.

Daarmee lijkt het goede overleg tussen kabinet en kerken toch wat in het slop te raken. De grootste kerk van Nederland, de PKN, stelde namelijk enkele weken geleden dat het weer verantwoord is om diensten te organiseren met 30 personen. “Het duurt al zo lang”, reageerde scriba ds. René de Reuver destijds: “Wanneer kunnen we weer gezamenlijk het geloof innen en uiten in het lied en god de lof zingen? Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat we konden samenkomen. Dat valt ons allen zwaar. Als moderamen herkennen en voelen wij deze pijn. Onderlinge bijeenkomsten dragen zoveel bij aan ons welbevinden, omdat we daar God én elkaar ontmoeten.”

Daarom vond men dat de deur naar voorzichtige versoepelingen geopend moest worden. Daarbij hamerde men wel op verantwoordelijkheid: “Met elkaar moeten we verantwoorde risico’s overwegen en binnen de kaders maatwerk toepassen”, aldus De Reuver. Het advies van de PKN is om met maximaal dertig kerkgangers bijeen te komen en daarbij alle mogelijke voorzorgsmaatregelen te treffen zoals anderhalve meter afstand, vooraf reserveren en triage. Ook werd er geadviseerd het jeugdwerk weer op te starten.

Rutte is het daar dus niet mee eens, zo liet hij maandag tijdens de persconferentie duidelijk merken. Wel werd er tijdens dezelfde persconferentie medegedeeld dat er mogelijk rond Pasen versoepelingen zullen komen. Of dat dan ook voor kerken geldt, kon Rutte echter niet zeggen: “Laten we eerst eens kijken of het over een paar weken mogelijk is om iets te doen. Pas dan kunnen we kijken wat dat zou betekenen voor de kerken.”

De PKN hanteert overigens dezelfde lijn als het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO). Het samenwerkingsverband van tientallen Nederlandse kerken adviseert al maanden dat kerken maximaal 30 mensen kunnen toelaten.

Lees ook: PKN vindt het verantwoord om met meer mensen naar de kerk te gaan.


Corona
- Hans Borghuis schrikt van tweedeling: "Schokkend hoe christenen elkaar neersabelen"
- Coronamaatregelen weer invoeren op Biblebelt? Prof. dr. Huijgen antwoordt
- Coronavirus piekt in Staphorst, Hersteld Hervormde Kerk grijpt in
- De coronadiscussie in christelijk Nederland: vechten of voeten wassen?
- SGP-Kamerlid: "Gezonde mensen worden uitgesloten van het openbare leven"
Meer over Corona »

Steun onze berichtgeving. Word lid!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Laat je niet langer door deze Pipo’s intimideren.
C
In 'mijn' supermarkt lopen er gemiddeld wel meer dan 30 klanten rond, exclusief het personeel. Gedurende de hele coronatijd heb ik nog niet één van de vaste personeelsleden gemist door ziekte. Waarom zouden mensen in de kerk zogenaamd besmet kunnen raken, terwijl bij de supers niets aan de hand is? Onze overheid is totaal de (goede) weg kwijt!
P
Feitelijk zijn de kerken dicht omdat Rutte een kaalslag heeft uitgevoerd op de ic bedden. Er is nog geen bed bij! En omdat het OMT aan tunnelvisie lijdt, bijv. Maurice de Hond niet betrekt met zijn terechte kritiek. En punt 3, het rivm aantoonbaar met cijfers manipuleert. Ik vraag mij dan ook af of de kerken van Christus niet de kerken van Rutte genoemd moeten worden. Wát een angst, wat een lafheid en wát een gehoorzaamheid aan een kennelijk corrupte overheid.
Toon meer reacties (22)