kerk corona
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 februari 2021 door Redactie

PKN vindt het verantwoord om met meer mensen naar de kerk te gaan

Het moderamen van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is van mening dat binnen de basisregels van de overheid het verantwoord is het kerkelijk leven iets meer ruimte te geven. Nadat de PKN eerder adviseerde om over te schakelen om online vieringen is het volgens de kerk nu verantwoord om met maximaal 30 kerkgangers samen te komen.

Scriba ds. René de Reuver merkt dat het steeds lastiger wordt om vol te houden: “Het duurt al zo lang. Wanneer kunnen we weer gezamenlijk het geloof innen en uiten in het lied en God de lof zingen?” Vanuit veel plaatselijke gemeenten hoort hij de verzuchting dat het nu allemaal wel heel lang duurt. “Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat we konden samenkomen. Dat valt ons allen zwaar. Als moderamen herkennen en voelen wij deze pijn. Onderlinge bijeenkomsten dragen zoveel bij aan ons welbevinden, omdat we daar God én elkaar ontmoeten.”

Het moderamen van de generale synode hecht er belang aan gemeenten perspectief te bieden en is daarom van mening dat de deur naar voorzichtige versoepelingen moet worden opengezet. Daarbij is het heel goed ons te realiseren dat meer ruimte ook meer verantwoordelijkheid betekent. “Met elkaar moeten we verantwoorde risico´s overwegen en binnen de kaders maatwerk toepassen,” aldus De Reuver. “Op deze manier kunnen we wat ruimte nemen om de schraalheid van deze tijd iets te verzachten."

De PKN adviseert om met maximaal dertig mensen (exclusief medewerkers) in de kerk bij elkaar te komen op basis van de onderlinge afstand van 1,5 meter, vooraf reserveren en triage. Omdat het voor jongeren een zware tijd is, geeft de kerk de overweging mee om voor jongeren georganiseerd jeugdwerk op te starten. Omdat samenzang volgen de PKN risico's met zich meebrengt adviseert het kerkbestuur om met maximaal vier voorzangers te zingen en te zorgen voor een onderlinge afstand van 3 meter tussen de voorzangers en een afstand van 5 meter tot de mensen in de kerk.

Lees hier meer op de site van de PKN.

Foto: Hervormde Gemeente Giessen-Oudekerk en Peursum/Youtube


Corona
- Hans Borghuis schrikt van tweedeling: "Schokkend hoe christenen elkaar neersabelen"
- Coronamaatregelen weer invoeren op Biblebelt? Prof. dr. Huijgen antwoordt
- Coronavirus piekt in Staphorst, Hersteld Hervormde Kerk grijpt in
- De coronadiscussie in christelijk Nederland: vechten of voeten wassen?
- SGP-Kamerlid: "Gezonde mensen worden uitgesloten van het openbare leven"
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wordt tijd om tot opschalen over te gaan. Vrees dat de kerk straks met een "kater" achterblijft wanneer alles weer normaal is.

Mensen gaan andere dingen doen, ontdekken dat ze ook christen zonder kerk kunnen zijn. Het uithollingsproces gaat door, dus snel schakelen is geboden.

Doe de deuren open!

H
DE HEERE JEZUS CHRISTUS gaf zijn gemeente de opdracht de zieken te genezen en niet om zelf ziek te worden. Daar heeft Hij vanaf den beginne, lees ook Exodus 15:26, voorwaarden aan gesteld. Het NT is daar nog veel duidelijker over. "Maar", zei Hij, "zal de Zoon des mensen GELOOF vinden als HIJ komt?" Hij IS er VOORTDUREND IN DE GEEST.

Heb GELOOF, mensen, goed zo PKN!
g
Mis de kritische blik bij de pkn. Ze slikken zonder nadenken als wat Rutte hun voorzet. Over zoveel jaar volgt vast een mea culpa. Corona is erg. De maatregelen zijn erger.
Toon meer reacties (1)